ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: ΣΟΚ στους Τούρκους – Ούτε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στα 500 του κόσμου

Προβληματισμός στην Τουρκία για τις επιδόσεις των Τουρκικών πανεπιστημίων τα οποία βρίσκονται σε διαρκή πτώση.
Τουρκία: ΣΟΚ στους Τούρκους – Ούτε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στα 500 του κόσμου

Ούτε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στα καλύτερα 500 του κόσμου δε διαθέτει η Τουρκία σύμφωνα με τη λίστα του Times «Times Higher Education’s 2022 World University Rankings».

Η λίστα προκαλεί σοκ στους Τούρκους οι οποίοι βλέπουν τη χώρα τους να παρουσιάζει εμφανή προβλήματα στην εκπαίδευση και όλο και μειωμένες δυνατότητες σε αυτή.

Συγκριτικά, το 2015 συνολικά 6 Τούρκικα πανεπιστήμια βρισκόντουσαν στην παραπάνω λίστα η οποία δημοσιεύεται κάθε χρόνο. Τα τρία από αυτά ήταν ιδιωτικά και τα 3 ήταν δημόσια.

Έκτοτε, ο αριθμός όλο και λιγοστεύει ενδεικτικό της πληγείσας παιδείας μέχρι να έρθει η φετινή χρονιά όπου κανένα δημόσιο πανεπιστήμιο δε βρίσκεται στη λίστα η οποία περιέχει μόνο ένα ιδιωτικό.

Η παραπάνω αρνητική επίδοση έρχεται να τονίσει τις εκπαιδευτικές πολιτικές της γείτονας χώρας, τους διορισμούς ατόμων που δεν έχουν τις ικανότητες σε αυτά καταστρέφοντας την δημοκρατία και αξιοκρατία σε αυτά, αλλά και τις αυθαίρετες πρακτικές του Ανώτατου Εκπαιδευτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους Τούρκους η πολιτική του «ενός πανεπιστημίου σε κάθε κομητεία» έχει καταστρέψει την ελευθερία στα πανεπιστήμια.

Τα πανεπιστήμια κρίνονται μη επαρκώς επανδρωμένα ενώ μεγάλος μέρος των όσων δουλεύουν εκεί δεν έχουν την κατάλληλη ποιότητα.

Τα πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε μέρη τα οποία υπηρετούν τα θέλω της κυβέρνησης και όχι σε μέρη που υπηρετούν τις επιστήμες.

Ο αποκλεισμός από τη λίστα δε προκαλεί έκπληξη σε όσους γνωρίζουν την κατάσταση οι οποίοι δηλώνουν ότι «δεν υπάρχουν επιστήμες στην Τουρκία. Ποια πανεπιστημιακή δημοσίευση έχει αντίκτυπο στον παγκόσμιο χάρτη των επιστημών;» (Suay Karaman, γενικός γραμματέας του TÜMÖD).

Ειδήσεις σήμερα

Τουρκία: Τα χρειάστηκε – Είδε φίδι στο πλυντήριο πιάτων! (pics)

Συνθήκη Λωζάνης: Πώς ο Ερντογάν θα κάνει την Τουρκία να χάσει και τα δικά της νησιά από την Ελλάδα αντί να πάρει τα ελληνικά

F-35: Τα είδαν όλα οι Αμερικανοί με τους Έλληνες πιλότους των F-16;

ΗΠΑ: Τριπλό φονικό σε κάμπινγκ – Εξάχρονο κορίτσι εκ των θυμάτων

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.