Στην Τουρκία αρκετοί επιβαίνοντες σε οχήματα οδηγούνται στον θάνατο καθώς χρησιμοποιούν ψεύτικη πόρπη προκειμένου να μη βάλουν ζώνη ασφαλείας

«Η τιμή της "πόρπης του θανάτου" που χρησιμοποιείται αντί για τη ζώνη ασφαλείας είναι 10 λίρες» τιτλοφορείται είδηση στην Τουρκία και αφορά τη «νέα μόδα» που οδηγεί πολλούς επιβάτες ΙΧ στον θάνατο.

Στην Τουρκία αρκετοί επιβαίνοντες σε οχήματα οδηγούνται στον θάνατο καθώς χρησιμοποιούν ψεύτικη πόρπη προκειμένου να αποφύγουν να βάλουν ζώνη ασφαλείας!

Θέμα στην Τουρκία έχει γίνει το γεγονός ότι ολοένα και πληθαίνουν οι επιβάτες αυτοκινήτων και γενικά οχημάτων που αποφεύγουν να φορέσουν ζώνη ασφαλείας. Μάλιστα για να ξεγελάσουν το σύστημα που υπάρχει και να μην ακούγεται ο… ενοχλητικός ήχος που ξέρουμε όταν δεν βάλουμε ζώνη κάνουν το εξής απίστευτο.

Χρησιμοποιούν ψεύτικη πόρπη ώστε να αντικαθιστά την κανονική, η οποία μπαίνοντας στην υποδοχή (που υπάρχει δίπλα στο κάθισμα) ξεγελά τον μηχανισμό και έτσι προκαλούν σίγαση στον ήχο!

Η ψεύτικη πόρπη είναι διαδεδομένη στην Τουρκία και η ζήτησή της στο διαδίκτυο ολοένα και αυξάνεται καθώς κοστίζει μόλις 10 λίρες Τουρκίας, δηλαδή μόλις 65 λεπτά του Ευρώ!

Φυσικά η χρήση της «πόρπης του θανάτου» όπως τη λένε στην γειτονική χώρα έχει αυξήσει σημαντικά τους θανάτους και τους σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαία δυστυχήματα. Ετσι οι ειδικοί και οι Αρχές κάνουν έκκληση ώστε οι οδηγοί και οι επιβάτες να φορούν κανονικά τις ζώνες τους.

«Ένα από τα εκ των ων ουκ άνευ για ένα ασφαλές ταξίδι στην κυκλοφορία είναι η ζώνη ασφαλείας. Η ζώνη ασφαλείας, η οποία βρίσκεται συνεχώς στην ημερήσια διάταξη με δημόσιους χώρους, είναι ένας ζωτικής σημασίας εξοπλισμός ασφαλείας που χρησιμοποιείται για την πρόληψη τραυματισμών και θανάτων σε περιπτώσεις ξαφνικού φρεναρίσματος ή σύγκρουσης. Ωστόσο, ορισμένοι οδηγοί και επιβάτες καταφεύγουν στην «πόρπη», έναν τρόπο που προσκαλεί τον θάνατο, για να σωπάσουν τον συναγερμό της ζώνης ασφαλείας που δεν θέλουν να φορέσουν.

Μιλώντας για την ψεύτικη πόρπη της ζώνης ασφαλείας, ο καθηγητής ο Mustafa Ilıcalı τονίζει: “Μήπως μπαίνεις εσκεμμένα στο λάκκο; Πυροβολείς στον εαυτό σου μια σφαίρα με αυτήν την πόρπη”. Το πιο σημαντικό πράγμα στην οδική ασφάλεια είναι η ζώνη ασφαλείας. Η ζώνη ασφαλείας σε συνδέει με τη ζωή σε περίπτωση ατυχήματος. Με άλλα λόγια, το να φοράς τη ζώνη ασφαλείας είναι σανίδα σωτηρίας σου. Το να ταξιδεύεις χωρίς ζώνη σημαίνει ότι κάποιος που δεν μπορεί κολύμπι πηγαίνει στη θάλασσα χωρίς να φοράει κουλούρι.», αναφέρει η ιστοσελίδα «Haberturk».

Τουρκία: Πρόστιμα σε οδηγούς που χρησιμοποιούν την ψεύτικη πόρπη

Έτσι η τροχαία στην Τουρκία έχει σαφείς εντολές να ελέγχει κατά διαστήματα τους οδηγούς για το θέμα αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Φατίχ στην Κωνσταντινούπολης, οκτώ οδηγοί που δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας, είχαν σιγήσει τον προειδοποιητικό ήχο αντί για ζώνες και χρησιμοποιούσαν μια συσκευή που ονομάζεται «πόρπη» επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμο 1568 λιρών.

Δείτε παρακάτω σχετικές φωτογραφίες

Στην Τουρκία αρκετοί επιβαίνοντες σε οχήματα οδηγούνται στον θάνατο καθώς χρησιμοποιούν ψεύτικη πόρπη προκειμένου να μη βάλουν ζώνη ασφαλείας

Στην Τουρκία αρκετοί επιβαίνοντες σε οχήματα οδηγούνται στον θάνατο καθώς χρησιμοποιούν ψεύτικη πόρπη προκειμένου να μη βάλουν ζώνη ασφαλείας Στην Τουρκία αρκετοί επιβαίνοντες σε οχήματα οδηγούνται στον θάνατο καθώς χρησιμοποιούν ψεύτικη πόρπη προκειμένου να μη βάλουν ζώνη ασφαλείας