Οι Τζιχαντιστές έχασαν ένα σημαντικό στέλεχος στο Μάλι

Οι Τζιχαντιστές έχασαν ένα σημαντικό στέλεχος στο Μάλι

Τζιχαντιστές: Θρηνούν για τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους Ουμάρου Μόμπο Μόντι στο Μάλι, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

Η αντιτζιχαντιστική δύναμη που έχει η Γαλλία στο Σαχέλ, επισημοποίησε την είδηση.

Ο Ουμάρου Μόμπο Μόντι ειδικευόταν στην τοποθέτηση αυτοσχέδιων ναρκών και ήταν επικεφαλής μιας ομάδας που είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Δρούσε στους κόλπους της Ανσαρούλ Ισλάμ, σε ένα δίκτυο που εξουδετερώθηκε στην περιοχή Χομπόρι.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ (παρέχουν στήριξη και πληροφορίες στους Γάλλους) και του Μάλι συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Ο Μακρόν για τις δυνάμεις που έχει η Γαλλία στο Μάλι

Στο μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με τις δυνάμεις της χώρας του στο Μάλι και τη μάχη με τους Τζιχαντιστές.

«Η Γαλλία δεν θα παραμείνει αιωνίως. Πιστεύω ότι δεν είναι ο προορισμός μας να μείνουμε, για αυτό είμαστε στη διαδικασία να κλείσουμε βάσεις.

Στο Τεσαλίτ ή στο Κιντάλ (βόρειο Μαλί), η δουλειά μας δεν είναι να έχουμε στρατιωτικές βάσεις. Το κράτος του Μαλί θα πρέπει να επιστρέψει.

.Αυτό που θέλω είναι να αποσύρουμε τις στρατιωτικές βάσεις το συντομότερο δυνατόν, αλλά αυτό προϋποθέτει την επιστροφή ενός ισχυρού κράτους (σ.σ. του Μαλί) και επενδυτικά σχέδια ώστε οι νέοι να μην στραφούν στο χειρότερο, όταν επανακάμψουν οι τρομοκρατικές ομάδες.

Αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν με ενδιαφέρει να έχω βάσεις αιωνίως στο αφρικανικό έδαφος. Δεν είναι αυτός ο προορισμός της Γαλλίας», ήταν τα λόγια του.