ΚΟΣΜΟΣ

Βασανιστήρια Κύπριων αγωνιστών με τις ευλογίες της Βασίλισσας Ελισάβετ – Οι ιστορίες που θέλουν να ξεχαστούν

Τα εγκλήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο με την Βασίλισσα Ελισάβετ ως μονάρχη ανήκουν και αυτά στην ιστορία ζωής της Βασίλισσας.
Βασανιστήρια Κύπριων αγωνιστών με τις ευλογίες της Βασίλισσας Ελισάβετ – Οι ιστορίες που θέλουν να ξεχαστούν

Ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ είναι η νούμερο ένα είδηση στον κόσμο από χτες με την Αγγλία να αναμένει τεράστιες αλλαγές μετά την αποβίωση της από τον εθνικό ύμνο μέχρι τα γραμματόσημα.

Η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο είναι ένα εμβληματικό πρόσωπο που σημάδεψε την ιστορία είτε θετικά είτε αρνητικά και σίγουρα δε μπορεί να ξεχαστεί. Στις αποικίες των Άγγλων βέβαια κυρίως μόνο αρνητικά μπορούν να ακουστούν για αυτήν και την πολιτική της χώρας της.

Η Κύπρος μας μάλιστα ήταν μία από αυτές τις χώρες οι οποίες έζησαν από πρώτο χέρι τα εγκλήματα των Βρετανών με τον άγριο βασανισμό και στη συνέχεια τη δολοφονία 14 νεαρών Κυπρίων να αποτελεί ένα μελανό σημείο της ιστορίας των δύο χωρών το οποίο δε πρέπει να ξεχαστεί.

Η εξέγερση που έγινε τη δεκαετία του 50′ στην Κύπρο (η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο το 1953) καταπιέστηκε με σκληρό τρόπο από τους Βρετανούς.

Έτσι οι 14 νεαροί άνδρες, ηλικίας 17 με 37 ετών, συνελήφθησαν από τις Βρετανικές αρχές ως ύποπτοι για συμμετοχή στην ΕΟΚΑ και υπαίτιοι για οργάνωση της ανατροπής του Βρετανικού ελέγχου στην Κύπρο.

Τα Εθνικά αρχεία της Κύπρου έχουν φωτογραφίες οι οποίες που επιβεβαιώνουν τα βασανιστήρια που υπέστησαν με τα σημάδια να είναι εμφανή στα σώματά τους. Κάποιες εικόνες μάλιστα είναι ακραία σκληρές και παρουσιάζουν μέχρι και ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι μαρτυρίες για βασανιστήρια και η αποζημίωση των Βρετανών

Μαρτυρία από αυτόπτη μάρτυρα των βασανιστηρίων ανατριχιάζει:  «Είδα τους στρατιώτες να βγάζουν τον Νίκο Γεωργίου από το κελί του, σχεδόν αναίσθητο, με αφρό να βγαίνει από το στόμα του. Έκανε έναν απαίσιο ήχο σαν λιοντάρι που γρυλίζει καθώς πέθαινε. Τον άφησαν να πεθάνει στο τσιμέντο έξω.»

Και δεν είναι μόνο αυτή η ιστορία. Βιβλίο – έρευνα για την ιστορία των 14 αγωνιστών αποκαλύπτει τον τρόπο δολοφονίας τους μέσα από βασανιστήρια βήμα βήμα. Ενδεικτικά κάποια βασανιστήρια που χρησιμοποιήθηκαν από τους Βρετανούς ήταν: αδιάκοπα χτυπήματα σε όλο το σώμα, ύπνος μέσα σε παγωμένο νερό, χοντροκομμένο αλάτι ανακατεμένο με πριονίδια για φαγητό, ούρα με το κουτάλι αντί για νερό, τεχνητοί πνιγμοί κ.α.

Η Βρετανική κυβέρνηση δεν έχει παραδεχτεί ποτέ καμία ευθύνη για τα γεγονότα, το 2019 κατέβαλε αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ σε 33 Κύπριους οι οποίοι ισχυρίζονται ότι βασανίστηκαν από τις Βρετανικές αρχές. Ανάμεσά του και ένα 16χρονο κορίτσι το οποίο είχε βιαστεί επανειλημμένα από τους στρατιώτες.

Όλα αυτά αποτελούν και θα αποτελούν μέρος της ιστορίας και δε θα πρέπει να ξεχνιούνται ποτέ εν μέσω «συγκίνησης» για τη θανούσα βασίλισσα. Για τη μνήμη των 14 Κύπριων αγωνιστών.

Όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε έρθει στην Ελλάδα και έκανε βόλτα στο Σύνταγμα (video)

Συγκίνηση και χιούμορ στο Twitter για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ: «Νίκησε η Ζωζώ»

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.