Δεν φτάνει που η Κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον τα έκανε μαντάρα στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, τώρα θέλει να αφήσει εκτός τα ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα της «The Sun» η βρετανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να αφήσει εκτός της περιβόητης «πράσινης» τα ελληνικά νησιά. Αλλά και τα ισπανικά. Κι αυτό την ώρα που τα ελληνικά νησιά καταγράφουν πολύ λιγότερα κρούσματα κορονοϊού σε σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Κάτι που σημειώνεται και στο εν λόγω δημοσίευμα.

Αν ισχύει η λίστα τότε ο ελληνικός τουρισμός θα δεχτεί σημαντικό πλήγμα καθώς χιλιάδες είναι κάθε χρόνο οι Βρετανοί τουρίστες που επιλέγουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Οι Βρετανοί περιμένουν να ανακοινωθούν ποιες χώρες θα συμπεριλαμβάνονται στην «πράσινη λίστα», που σημαίνει ότι δεν θα απαιτείται να μπουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους.

Η λίστα αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στην εβδομάδα (Πέμπτη ή Παρασκευή το πολύ) και στο «πράσινο» σύμφωνα με το δημοσίευμα συμπεριληφθούν το Γιβραλτάρ, η Μάλτα, το Ισραήλ και η Ισλανδία. Άλλοι αγαπημένοι καλοκαιρινοί προορισμοί των Βρετανών όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται μερικές εβδομάδες… μακριά από το «πράσινο» και άρα θα είναι στο «πορτοκαλί», όπως και τα νησιά τους φυσικά.

Η Πορτογαλία, πάντα σύμφωνα με τη Sun, είναι ο μοναδικός μεγάλος ευρωπαϊκός προορισμός που θα μπορούσε να είναι… πράσινος.

Η κατηγοριοποίηση των χωρών βασίζεται σε τέσσερα κριτήρια. Αυτά είναι:

  • το ποσοστό του πληθυσμού της κάθε χώρας που έχει εμβολιαστεί,
  • το ποσοστό μολύνσεων,
  • τυχόν μεταλλάξεις του κορονοϊού
  • και η ικανότητα ιχνηλάτησης κάθε χώρας.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, η «πράσινη λίστα» σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν δεν μπαίνουν σε καραντίνα, θα έχουν αρνητικό τεστ πριν από την επιστροφή και PCR που έχει γίνει πριν από δύο ημέρες. Στην “κόκκινη ζώνη” μπαίνουν σε 10ήμερη καραντίνα σε ξενοδοχείο μετά την επιστροφή, το κόστος της καραντίνας σε ξενοδοχείο είναι 1.750 στερλίνες, ενώ απαιτείται αρνητικό τεστ μετά την επιστροφή και δύο μοριακά τεστ αφού γυρίσουν τη δεύτερη και όγδοη ημέρα.

Στην Telegraph, μίλησε επίσης ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος χαρκτήρισε το νησί ως έναν «ασφαλή προορισμό», με πάνω από το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού, εμβολιασμένο. «Η Κρήτη είναι ένας ασφαλής προορισμός, που τηρεί όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, ώστε να διασφαλίσει την ασφαλή διαμονή των τουριστών στο νησί», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης και συμπλήρωσε ότι «αναμένουμε στις θετικές αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης».

Δεν φτάνει που η Κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον τα έκανε μαντάρα στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, τώρα θέλει να αφήσει εκτός τα ελληνικά νησιά.