EXTRATIME

Μαριάννα Παπαμακαρίου: «Επιζητώ γνησιότητα»

Συνέντευξη με μια απ’ τις πιο προικισμένες ερμηνεύτριες των ημερών μας.
Μαριάννα Παπαμακαρίου: «Επιζητώ γνησιότητα»

Η Μαριάννα Παπαμακαρίου έχει ξεχωριστές φωνητικές ικανότητες, δική της ερμηνευτική προσωπικότητα ενώ διαθέτει και πλατιά τραγουδιστική κουλτούρα.

Πριν λίγο καιρό παρουσίασε δύο νέα τραγούδια, δημιουργίες του Βασίλη Καρρά, που αποτελούν και τα πρώτα δείγματα γραφής του πρώτου ολοκληρωμένου δίσκου της. Το «Μακιγιάζ» ένα στιβαρό ζεϊμπέκικο του αλησμόνητου τραγουδιστή και δημιουργού και την μπαλάντα «Ειρωνεία της τύχης» που ο Καρράς συνυπογράφει με τους Βασίλη Δαραμούσκα και Πάνο Φαλάρα.

Πως και σχεδιάζεις την κυκλοφορία ενός ολοκληρωμένου δίσκου, σε μια εποχή που τέτοιες απόπειρες σπανίζουν;

Δεν έτυχε ποτέ να κάνω μια ολοκληρωμένη δουλειά και δεν στο κρύβω ήταν η μεγαλύτερη μου επιθυμία . Η διαδικασία ακρόασης κομματιών μας πήρε αρκετό χρόνο για να καταλήξουμε σε αυτά που μου ταιριάζουν. Με σύνεση και με την βοήθεια του παραγωγού μου Σωτήρη Αγραφιώτη όπως και των υπολοίπων συνεργατών μου το καταφέραμε… κόντρα στην εποχή που διστάζεις για μεγάλα βήματα.

Τα τραγούδια που φέρουν την υπογραφή του Βασίλη Καρρά και αποτελούν προπομπό της έκδοσης, πως προέκυψαν;

Γνώρισα τον αείμνηστο Βασίλη πολλά χρόνια πριν . Μου είπε όμορφα λόγια για την φωνή μου. Ήθελε να μου δώσει κάποια τραγούδια. Και έτσι και έγινε. Αρρώστησε όμως και τα αφήσαμε στην άκρη. Όταν έφυγε απ’ την ζωή στεναχωρήθηκα πάρα πολύ, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα. Επικοινώνησα με τη σύζυγό του, την κυρία Χριστίνα, που την εκτιμώ βαθύτατα, μιλήσαμε και μου έδωσε την άδεια και την ευχή της να ηχογραφήσω και να τα κυκλοφορήσω. Όπως υποσχέθηκα έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό στα τραγούδια αυτά.

Τι ιδιαίτερο είχε ο Καρράς σαν ερμηνευτής, τι ξεχωριστό έχει σαν δημιουργός;

Μιλούσε πάντα για τον έρωτα,  για την αγάπη. Δημιουργούσε συναισθήματα πόρωσης και όπως έλεγε χαρακτηριστικά και εκείνος… συναισθήματα καψούρας. Ο Βασίλης Καρράς μας υπενθυμίζει σε όλα τα τραγούδια του να ΑΓΑΠΑΜΕ δυνατά. Η φωνή του ήταν επίσης δυνατή. Είχε εκπαιδευτεί με τέτοιο τρόπο ώστε το ίδιο του το σώμα να δρα ως φυσικό ηχείο. Διέθετε μια σπουδαία μπάσα λαϊκή χροιά.

Πως βιώνεις την επιτυχία στις ζωντανές σου παραστάσεις. Είχες μια σεζόν καταπληκτική στην Οδός Λυσίου ενώ και στα εξτρά σου και στις συναυλίες σου παρατηρείται το αδιαχώρητο.

Πράγματι περάσαμε φανταστικά τις Πέμπτες σε αυτό το μαγαζί. Είναι ένα στέκι πλημμυρισμένο από μουσική με ατμόσφαιρα που σε… πάει αλλού! Ανυπομονώ για την επόμενη μας σεζόν εκεί. Την ίδια ώρα οι προτάσεις καθημερινά δεν σταματούν και πρέπει και θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο για την αγάπη μου δείχνει. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη.

Πολλά, πάρα πολλά χρόνια, κοινό και ειδικοί, μιλούσαν με κολακευτικό τρόπο για σένα, νομίζω όμως πως τώρα, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους είναι η στιγμή να λάμψει πλατιά το χάρισμά σου.

Δεν έχω παράπονο. Πάλεψα, μόχθησα πολλά χρόνια, στο δηλώνων με μεγάλη περηφάνια. Είμαι πολύ καλά και πολύ ευχαριστημένη. Δεν άλλαζα κάτι, ούτε τα καλά ούτε τα… κακά. Τα όμορφα λόγια είναι αναγκαία για την ψυχή του καλλιτέχνη,  την υπόσταση του. Δίνουν δύναμη και αλήθεια στο να συνεχίσει.

Με ποια τραγούδια μεγάλωσες;

Μεγάλωσα με Αλεξίου, Γλυκερία, Μητροπάνο, Καζαντζίδη και φυσικά με σπουδαία άσματα. Η μητέρα μου και ο πατέρας μου φρόντισαν γι’ αυτό σωστά.

Βαριά ευχαριστώ, που χρωστάς;

Τα βαριά ευχαριστώ τα χρωστάω, όπως σου είπα, στους γονείς μου που με έσπρωχναν στο δρόμο της μουσικής σε πολύ μικρή ηλικία αφού είδαν ποια είμαι και τι μπορώ να κάνω αλλά και τι μπορώ να απογίνω. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ κόσμο της μουσικής ζωής μου. Είχα καλούς ανθρώπους δίπλα μου και ότι μπόρεσε ο καθένας τους το έκανε για μένα .

Τι σημαίνουν οι «όροι» λαϊκό τραγούδι και λαϊκός τραγουδιστής στις μέρες μας;

Λαϊκό είναι κάτι που προέρχεται από το λαό και απευθύνεται σ’ αυτόν, γι’ αυτό και ο λαός το αγκαλιάζει. Το λαϊκό τραγούδι είναι βιώματα, είναι κάτι πολύ προσωπικό για τον καθένα μας. Είναι η βάση του τραγουδιού στη χώρα αυτή. Είναι αυτό που λέει η λέξη… Λαός! Και για να τραγουδήσεις λαϊκό, πρέπει να έχεις νιώσει στο πετσί σου το μόχθο, το άδικο, τις χαρές και τις λύπες του λαού. Πυλώνας του λαϊκού τραγουδιού και παράδειγμα προς όλους τους τραγουδιστές, ο Στέλιος Καζαντζίδης.

Το «Ρήγμα» λειτούργησε ανάλογα στη διαδρομή σου, χάραξε κάτι διαφορετικό;

Ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Μάνος Τσιλιμίδης μόνο καλό μου κάνανε. Είναι προίκα το δώρο τους, σταθμός θα έλεγα για ένα άλλο μονοπάτι που εξ αρχής ήθελα να διαβώ και να γνωρίσω. Απέκτησα καινούργιους φίλους, φίλους του έντεχνου. Γι’ αυτό και ποτέ δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες σε κανέναν καλλιτέχνη. Η μουσική μιλάει από μόνη της.

Όταν βρίσκεσαι στη σκηνή ποια είναι τα συναισθήματα, τι σκέφτεσαι και τι επιζητάς;

Βάζω τον σταυρό μου, μιλάω στην Μαριάννα μέσα μου και απλά βγαίνω στην σκηνή. Δεν έχω κανένα άγχος και είμαι γεμάτη ανυπομονησία να απολαύσω την βραδιά με τον κόσμο. Επιζητώ γνησιότητα.

Τα επόμενα βήματα;

Ετοιμάζουμε πυρετωδώς το άλμπουμ. Παράλληλα ένα τουρ σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Δεν σταματάω ποτέ!

Σε φοβίζει κάτι;

Δεν με φοβίζει τίποτα… παρά μόνο ο Θεός και τα σχέδια του. Ο φόβος επισκιάζει την προοπτική της νίκης σε όλα και εκτός αυτού ο φόβος πηγάζει από την αβεβαιότητα .

Ένα όνειρο;

Ονειρεύομαι πολλά, αλλά… σιωπηλά. Όπως είπε και η Γιόκο Όνο, ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μόνοι μας είναι απλά ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μαζί με άλλους είναι πραγματικότητα.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Εορτολόγιο Τετάρτη 21 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Τετάρτη 21 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τετάρτη 21 Μαΐου η Εκκλησία τιμά μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τετάρτη 21 Μαΐου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τετάρτη 21 Μαΐου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τετάρτη 21 Μαΐου!

Μεταδόσεις
ExtraTime: Πώς με 3 ώρες δουλειάς τη μέρα μπορείς να κάνεις περισσότερα απο ότι σε ένα τυπικό 8ωρο

Πώς με 3 ώρες δουλειάς τη μέρα μπορείς να κάνεις περισσότερα απο ότι σε ένα τυπικό 8ωρο

Ξέχασε το 8ωρο. Με 3 ώρες τη μέρα, μπορείς να κάνεις περισσότερα απ’ όσο φαντάζεσαι. Αν ξέρεις πότε να σταματάς.

ExtraTime
ExtraTime: Παρίστανε τον Κινέζος και έκανε τον μάγο. Μόλις τον πυροβόλησαν, του ξέφυγαν 2 λέξεις και αποκαλύφθηκε το μυστικό του.

Παρίστανε τον Κινέζος και έκανε τον μάγο. Μόλις τον πυροβόλησαν, του ξέφυγαν 2 λέξεις και αποκαλύφθηκε το μυστικό του.

Υποκρίθηκε όλη του τη ζωή πως είναι Κινέζος μάγος. Όταν τον πυροβόλησαν στη σκηνή, είπε δύο λέξεις στα αγγλικά. Και αποκαλύφθηκαν όλα.

ExtraTime
ExtraTime: Ο πιο επιτυχημένος πειρατής όλων των εποχών έκλεψε μια περιουσία από αυτοκράτορα και δεν τον βρήκε ποτέ κανείς.

Ο πιο επιτυχημένος πειρατής όλων των εποχών έκλεψε μια περιουσία από αυτοκράτορα και δεν τον βρήκε ποτέ κανείς.

Το 1695 ένας πειρατής επιτέθηκε στο πιο ισχυρό πλοίο της Ανατολής, έκλεψε μια ολόκληρη αυτοκρατορία και εξαφανίστηκε για πάντα. Δεν τον βρήκαν ποτέ.

ExtraTime
ExtraTime: Το χωριό όπου οι γυναίκες μιλάνε διαφορετική γλώσσα από τους άντρες.

Το χωριό όπου οι γυναίκες μιλάνε διαφορετική γλώσσα από τους άντρες.

Στη Νιγηρία υπάρχει χωριό όπου οι άντρες και οι γυναίκες δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. Όχι μεταφορικά — πραγματικά. Και συμβιώνουν έτσι για αιώνες.

ExtraTime
ExtraTime: Ήξερες ότι το City of London έχει λιγότερους κατοίκους από τη Ραφήνα, το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο και την Παιανία;

Ήξερες ότι το City of London έχει λιγότερους κατοίκους από τη Ραφήνα, το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο και την Παιανία;

Ζουν λιγότεροι απ’ όσους στη Ναύπακτο. Αλλά δουλεύουν εκεί πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί τα σοκολατί labradors ζουν λιγότερο από τα άλλα labradors; Τι μπορείς να κάνεις για να τα προστατέψεις.

Γιατί τα σοκολατί labradors ζουν λιγότερο από τα άλλα labradors; Τι μπορείς να κάνεις για να τα προστατέψεις.

Τα σοκολατί labradors είναι σπάνια και ξεχωριστά. Όμως ζουν λίγο λιγότερο. Μάθε τι σημαίνει αυτό και πώς να τα προστατέψεις σωστά.

ExtraTime
ExtraTime: Ήταν μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές αποτυχίες όλων των εποχών και για το λόγο αυτό δε γύριζαν για καιρό ταινίες με Πειρατές

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές αποτυχίες όλων των εποχών και για το λόγο αυτό δε γύριζαν για καιρό ταινίες με Πειρατές

Υπήρχε λόγος που για καιρό δε γυρίζονταν ταινίες με Πειρατές

ExtraTime