Εκλογές 2022: Μπορεί ο Μητσοτάκης να υποστηρίζει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2023, ωστόσο τα σενάρια έχουν πάρει «φωτιά».

Ποιος θα ηγηθεί της υπηρεσιακής κυβέρνησης σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν κατορθώσει να πάρει αυτοδυναμία;

Εκλογές 2022: Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υποστηρίζει σε κάθε τόνο ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, το 2023, ωστόσο τα σενάρια για πρόωρες κάλπες έχουν πάρει «φωτιά».

Έτσι λοιπόν ένα ερώτημα που πλανάται είναι ποιος θα αποτελέσει τον μεταβατικό πρωθυπουργό σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η συγκρότηση κυβέρνησης.

Να σημειωθεί πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική και αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση θα υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο με τον εκλογικό νόμο που ισχύει απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για να κερδίσει το πρώτο κόμμα πάνω από 151 έδρες.

Η μέχρι τώρα παράδοση λοιπόν ήθελε κατά κανόνα να επιλέγεται ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με το ποιος από τους τρεις προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο οι άλλοι δύο) θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας κατά το μεταβατικό πολιτικό διάστημα.

Με βάση το Σύνταγμα της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέγει ποιον θα διορίσει Πρωθυπουργό, με γνώμονα πάντα την όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή του.

Εν προκειμένω, η επιλογή θα γίνει μεταξύ του επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, της προέδρου του Αρείου Πάγου, Μαρίας Γεωργίου και του επόμενου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κάποιοι φαίνεται να προεξοφλούν πως ο τελευταίος θα είναι εκείνος που θα επιλεχθεί, επειδή και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προέρχεται από το συγκεκριμένο δικαστήριο.