Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Αιτήσεις, πότε γίνονται, ποιοι οι δικαιούχοι, πότε μπαινουν τα χρήματα

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 έως την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ άνοιξε την Τρίτη 5 Ιανουαρίου προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να ενταχθούν στον 5ο κύκλο του προγράμματος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 έως την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021.

Το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει.

Οι πληρωμές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή αναμένεται να γίνουν προς το τέλος του Ιανουαρίου και θα έχουν ως σημείο αναφοράς την πτώση του τζίρου για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Από τις 25 του μήνα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για το 1,5 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, με την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων να λήγει μέχρι και την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου.

Μιλώντας σήμερα στο MEGA, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ολιγοήμερη παράταση, αλλά μόνο αν υπάρχει σημαντικός αριθμητικός δυνητικών δικαιούχων που δεν έχουν κάνει αίτηση. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, από την επιστρεπτέα 5 αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 400.000 επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 211.000 αιτήσεις και, αν υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που δεν έχουν κάνει αίτηση ως την Παρασκευή, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας μικρής παράτασης.

Επανέλαβε επίσης την πρόθεση για την υλοποίηση και 6ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής τον Μάρτιο, ανεξάρτητα από τις υγειονομικές εξελίξεις. «Ανεξάρτητα από το αν αποκατασταθεί εν μέρει ή στο σύνολό της η λειτουργία της αγοράς η Κυβέρνηση θα είναι παρόν για να συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την μείωση του τζίρου στην γιορτές, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το click away λειτούργησε θετικά σε συγκεκριμένους κλάδους όπως π.χ. τα κοσμηματοπωλεία αλλά όχι για τα καταστήματα ένδυσης όπου πέτυχε να περιορίσει την μείωση του τζίρου από το 89% το Νοέμβριο στο 78% τον Δεκέμβριο. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ο κλάδος της ένδυσης θα ενισχυθεί περισσότερο από την επιστρεπτέα 5.

Όχι σε πάγωμα τεκμηρίων

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει στο τραπέζι ενδεχόμενο “παγώματος” των τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2020 ώστε εργαζόμενοι με μεγάλη μείωση εισοδημάτων τον προηγούμενο χρόνο να μην πληρώσουν υψηλότερο φόρο. Πρόσθεσε πάντως ότι, όπως και σε κάθε άλλη ανάλογη περίπτωση, η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση και αν χρειαστεί θα το επανεξετάσει .

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της μείωση της προκαταβολής φόρου και για τα εισοδήματα του 2020, τόνισε ότι όπως και πέρσι ένα τέτοιο θέμα θα εξεταστεί κοντά στο χρόνο υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. ” Έχουμε συνέχεια κατά νου την διατήρηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με τις επιστροφές για τους ιδιοκτήτες με μειωμένα ενοίκια τόνισε ότι από χθες υπογράφηκε η απόφαση για την καταβολή του 50% για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος εβδομάδας και η αντίστοιχη επιστροφή για το Δεκέμβριο θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου. Σε ό,τι αφορά στην επιστροφή του 80% για τα μηδενικά ενοίκια Ιανουαρίου, τόνισε ότι η διαδικασία θα είναι ταχύτερη καθώς δεν υπάρχει η προϋπόθεση από μέρους του ιδιοκτήτη να δηλώσει το μειωμένο ενοίκιο . Συνεπώς η πληρωμή θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει για όσο χρειαστεί τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Τόνισε ότι η οικονομία είναι δύσκολο να αντέξει και τρίτο κύμα πανδημίας αλλά η Κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών έχει τους πόρους να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία όπως έκανε και μέχρι τώρα. Τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν τα 32,5 δισ. ευρώ και ανανεώνονται και θα συνεχίσουν να ανανεώνονται μέσα από το δανεισμό από τις αγορές.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι κλειστές και πληττόμενες και να εμφάνισαν τουλάχιστον 20% πτώση του τζίρου κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει.

Οι πληρωμές για την επιστρεπτέα προκαταβολή αναμένεται να γίνουν προς το τέλος του μήνα.

Βήμα- Βήμα η διαδικασία

Θα πρέπει να επισκεφτούν την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ
Θα πρέπει να επιλέξουν το «Επιστρεπτέα Προκαταβολή (5) Εκδήλωση Ενδιαφέροντος» και μετά να εισέλθουν στην εφαρμογή
Μετά συμπληρώνουν τα στοιχεία τους

Επισημαίνεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το εν λόγω πρόγραμμα είναι η υποβολή στοιχείων στην εφαρμογή «Τα έσοδά μου» της πλατφόρμας «MyBusinessSupport» για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να ανακαλέσουν την αίτηση τους τότε θα πρέπει να αποεπιλέξουν το τετραγωνίδιο «Εκδηλώνω ενδιαφέρον για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής» και να επιλέξουν «Υποβολή αίτησης».

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή, θα εκδοθεί νέα απόφαση, που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης των φθηνών κρατικών δανείων και θα ανοίγει το δρόμο των πληρωμών στους δικαιούχους.

Η διαδικασία καταβολής της κρατικής ενίσχυσης δεν είναι «αυτόματη» όπως στον τέταρτο κύκλο, όπου λίγα 24ωρα μετά την υποβολή της αίτησης πιστώνονταν στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου τα χρήματα.

Στον πέμπτο κύκλο οι ενδιαφερόμενοι πρώτα υποβάλλουν την αίτηση και κατόπιν περιμένουν να εκδοθεί η απόφαση που θα καθορίζει τον αλγόριθμο, βάσει του οποίου διαμορφώνεται το ύψος της ενίσχυσης που δικαιούνται.

Magbox. Κάντε δικά σας με ένα κλικ όλα τα αγαπημένα σας περιοδικά.