Η αμήχανη στιγμή που οι Μακεδονομάχοι στη Νέα Δημοκρατία… θα υποδεχθούν τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ!

Νέα Δημοκρατία: Σήμερα πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις και μεταξύ αυτών, θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Η Νέα Δημοκρατία, που ως αντιπολίτευση είχε σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης του Σκοπιανού κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αμηχανία τη συμφωνία των Πρεσπών: Είναι εγκλωβισμένη μεταξύ των προεκλογικών προσδοκιών για αλλαγή ή και έμμεση αμφισβήτηση της και του κυβερνητικού ρεαλισμού για την ανάγκη εφαρμογής της.

Παρά τις όποιες ακραίες φωνές εντός της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λοιπόν επιλέξει να επιμείνει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών ως μέσο πίεσης, καθώς έχει διαπιστώσει τους κινδύνους ακύρωσης του erga omnes σε περίπτωση πισωγυρίσματος, δεδομένης της πορείας της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα η κυβέρνηση ήταν που πίεζε τα Σκόπια να εφαρμόσουν όρους της συμφωνίας, για τα εμπορικά σήματα και την απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά βιβλία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτιμάται πως θα αφήσει τα τρία μνημόνια εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών για μετά τις επόμενες εκλογές, οι οποίες παρά τις διαψεύσεις στην πραγματικότητα δεν έχουν αποκλειστεί για το φθινόπωρο.

Με δεδομένο πως το 67,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν σε λάθος κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης και σήμερα θα κληθεί να κρατήσει λεπτές ισορροπίες.