Οικολόγοι Πράσινοι για την «Αγιά Σοφιά»: «Κίνηση που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες»


Αλέξανδρος Κωτάκης

Οικολόγοι Πράσινοι για την «Αγιά Σοφιά»: «Κίνηση που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες»


Ανακοίνωση για το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εξέδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του δικτάτορα προέδρου Ερντογάν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι «Οικολόγοι Πράσινοι»

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η απόφαση του τουρκικού κράτους να μετατρέψει το μνημείο της Αγίας Σοφίας σε τέμενος – χώρο μουσουλμανικής λατρείας, υπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες, και είναι απόρροια τακτικισμών της τουρκικής ηγεσίας με στόχο την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων.

Μετά την απόφαση αυτή, το μοναδικό μνημείο της Αγίας Σοφίας θα πάψει πλέον να ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, και θα μετατραπεί σε στοιχείο εσωστρέφειας και περιχαράκωσης, ενδεχομένως και θρησκευτικών φανατισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νταλάρας για την Αγιά Σοφία: «Ακόμη και στην Τουρκία νιώθουν απέχθεια για αυτό που έγινε»

Η τουρκική ηγεσία επιλέγει να τερματίσει πλήρως μία μακρόχρονη κεμαλική παράδοση ανοιχτής κοινωνίας κοσμικού χαρακτήρα, που είχε θέσει ως στόχο την πρόοδο, και προτιμάει να επιστρέψει σε ένα κλειστό θεοκρατικό παρελθόν.

Ως Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ πιστεύουμε στην αναγκαιότητα του διαλόγου των πολιτισμών, και θεωρούμε πως αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αρμονική ανθρώπινη συνύπαρξη.

Ελπίζουμε ότι την ορθότητα αυτής της άποψης θα την αντιληφθεί το συντομότερο και η τουρκική ηγεσία, και θα αναθεωρήσει τη στάση της πριν την εφαρμογή της απόφασής της» αναφέρει η ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news