Ο Άθως Κοιρανίδης μέλος της Κ.Ε από τη Πνοή Λαού,  γράφει για τις τελευταίες εξελίξεις στην Καθημερινή Κύπρου και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την παραίτηση του διευθυντή της εφημερίδας, Ανδρέα Παράσχου.     Πριν λίγες μέρες ο τέως διευθυντής της εφημερίδας “Καθημερινή” Ανδρέας Παράσχος προέβη σε συνταραχτικές αποκαλύψεις σχετικά με τα...

Ο Άθως Κοιρανίδης μέλος της Κ.Ε από τη Πνοή Λαού,  γράφει για τις τελευταίες εξελίξεις στην Καθημερινή Κύπρου και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την παραίτηση του διευθυντή της εφημερίδας, Ανδρέα Παράσχου.

 

 

Πριν λίγες μέρες ο τέως διευθυντής της εφημερίδας “Καθημερινή” Ανδρέας Παράσχος προέβη σε συνταραχτικές αποκαλύψεις σχετικά με τα όσα φέρεται να είπε σε στιγμές ευθυμίας ο Νίκος Αναστασιάδης σε δείπνο στην Αθήνα στην παρουσία του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και άλλων.

 

Παρόλο που τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης διέψευσαν τις καταγγελίες, η επιμονή του Ανδρέα Παράσχου στα όσα έγραψε επιβάλλει την διερεύνηση τους από την Ερευνητική Επιτροπή με προτεραιότητα για 4 βασικούς λόγους.

 

Πρώτον, η αξιοπιστία και τιμιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται υπό αμφισβήτηση από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτό προκαλεί τεράστιο πρόβλημα καθότι, λόγω των συνταγματικών ελλειμάτων που προέκυψαν κατά την αποχώρηση των τουρκοκυπρίων από την διακυβέρνηση της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στα χέρια του εξ’ ολοκλήρου την εκτελεστική εξουσία αφού μεταξύ άλλων διορίζει κατά το δοκούν τους υπουργούς αλλά και τους άρχοντες των ανεξάρτητων αρχών.

Η οποιαδήποτε υποψία για διαφθορά είναι ανεπίτρεπτη και υπονομεύει τον θεσμό του Προέδρου και κατ’ επέκταση την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Δεύτερον, ο Πρόεδρος, διαχειρίζεται το εθνικό θέμα το οποίο βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Φοβίζει η σκέψη ότι ο Πρόεδρος πιθανόν να χειρίζεται το κυπριακό με πρώτιστο κριτήριο το προσωπικό του όφελος (όπως τον κατηγόρησε ο Ανδρέας Παράσχος) ή να τελεί υπό εκβιασμό λόγω αποδεικτικών στοιχείων αποκόμισης προσωπικού οφέλους.

 

Πέραν τούτου, προβληματίζει ο διασυρμός του θεσμού του Προέδρου ενόψει της επικείμενης πενταμερούς και των πιθανών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν και των αναμενόμενων πιέσεων προς την δική μας πλευρά για υποχωρήσεις. Το όνομα του Προέδρου πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα.

 

Τρίτον, από τα ελάχιστα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, φαίνεται ότι πέραν του γραφείου που φέρει το όνομά του, υπάρχουν κάποια δικηγορικά γραφεία τα οποία συνδέονται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχουν ενεργήσει για πολύ μεγάλο αριθμό εγκεκριμένων αιτητών.

 

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα γραφεία συγγενικών του προσώπων αλλά και νυν και τέως υπουργών της κυβέρνησής του. Οι περιπτώσεις που διαχειρίστηκαν αυτά τα γραφεία θα πρέπει να διερευνηθούν με προτεραιότητα καθότι εκ πρώτης όψεως φαίνονται οι πλέον ύποπτες αφού οι κρατικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι που ευθύνονταν για τις εγκρίσεις των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων ήταν διοικητικά υφιστάμενοι και υπό την επιρροή των υπουργών και του Προέδρου.

 

Τέταρτον, σε 4 περίπου μήνες θα πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές και έχει μεγάλη σημασία ο λαός να γνωρίζει τις ευθύνες του κόμματος που στηρίζει τον

 

Πρόεδρο, από το οποίο προέρχεται η μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών του και του οποίου ο Πρόεδρος ηγείτο πριν την εκλογή του. Πέραν τούτου, είναι πιθανόν κάποιοι από τους ενόχους να είναι και υποψήφιοι είτε του ΔΗΣΥ είτε άλλου κόμματος και οι ψηφοφόροι είναι σημαντικό να γνωρίζουν τις οιεσδήποτε ευθύνες τους πριν την προσέλευσή τους στις κάλπες.

 

Το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων φαίνεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιβάλλεται όσοι ευθύνονται γι’ αυτό να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

 

Σχετικά με την λειτουργία της Ερευνητικής Επιτροπής, έχουν δημοσιοποιηθεί δύο νέα ενδιαφέροντα στοιχεία. Πρώτον, σε αντίθεση με την αρχική εξαγγελία, οι ακροάσεις θα γίνονται δημόσια, στην παρουσία περιορισμένου αριθμού εκπροσώπων των Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη που μάλλον προέκυψε λόγω των έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και μεγάλη μερίδας των πολιτών. Δεύτερον, οι απολαβές των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής έχουν αυξηθεί, άγνωστο για πιο λόγο.

 

Εύχομαι η Ερευνητική Επιτροπή να ενεργήσει γρήγορα, αδέκαστα και επαγγελματικά ώστε να διαψεύσει όσους αμφισβητούν την αμεροληψία της.

πηγή: http://www.pnoilaou.com/