ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταδέχτηκε να προφέρει ακόμα και τη λέξη «Ορθοδοξία», για να επιτεθεί στη ΝΙΚΗ

Ένεκα ΝΙΚΗΣ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ένα μικρό διάλειμμα απο τον λουδοβικισμό του, και έγινε... υπέρμαχος της Ορθοδοξίας
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταδέχτηκε να προφέρει ακόμα και τη λέξη «Ορθοδοξία», για να επιτεθεί στη ΝΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο πατριωτισμός στα λόγια είναι εύκολος, ο πατριωτισμός της ευθύνης και της πράξης, όμως, μετριέται με αποτελέσματα. Και βέβαια σε όσους επιδιώκουν να φυλακίσουν την Ορθόδοξη πίστη στα στεγανά κάποιων μικρών κομμάτων, τους απαντάμε ότι η ορθοδοξία και η πίστη μας είναι πολύ μεγαλύτερη και ήταν πάντα δύναμη ενότητας και όχι διχασμού του ελληνικού λαού. Και ας αφήσουμε την Εκκλησία μακριά από τα της πολιτικής».

Αυτά είπε – μεταξύ άλλων – ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πολίτες της Δράμας, φωτογραφίζοντας το κόμμα ΝΙΚΗ, σε μια – μάλλον ατυχή – προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να ανακόψει την όλο και μεγαλύτερη δημοφιλία της ΝΙΚΗΣ στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη οπωσδήποτε σηκώνουν κάποιες παρατηρήσεις. Αν διατρέξει κάποιος πίσω την τετραετία διακυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι ζήτημα αν έχει… καταδεχθεί να προφέρει ακόμα και τη λέξη «Ορθοδοξία». Και αν την έχει πει, είναι μετρημένες φορές στα δάχτυλα του ενός χεριού. Το ότι την χρησιμοποίησε τώρα, είναι από μόνο του ένα πρωτοφανές φαινόμενο για τα δεδομένα του κ. Μητσοτάκη, που αποκαλύπτει και τον πανικό του. Και όχι μόνο μίλησε για Ορθοδοξία, άλλα είπε και για την «πίστη μας», εμφανίζοντας τον εαυτό του ως… πιστό.

Η Ορθόδοξη πίστη κατά τη γνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν χωράει σε στεγανά κάποιων μικρών κομμάτων, άρα να υποθέσουμε πως χωράει μόνο σε στεγανά μεγάλων κομμάτων, και συγκεκριμένα της Νέας Δημοκρατίας. Άρα το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη δεν είναι αυτή καθεαυτή η φυλάκιση της πίστης από κάποιο πολιτικό κόμμα, άλλα αν αυτή η κομματική «φυλακή» είναι μικρή ή μεγάλη. Αν είναι μεγάλη δεν πειράζει μάλλον…

Η αλήθεια είναι πως η Ορθόδοξη πίστη δεν χωρά σε κανένα περιορισμό, πόσο μάλλον πολιτικής φύσεως. Και οι άνθρωποι της ΝΙΚΗΣ, δεν οικειοποιούνται την πίστη, άλλα απλά την ομολογούν με τη στάση ζωής τους, όπως κάνει και ο κάθε χριστιανός, από τον πιο απλό μέχρι τον πιο δημοφιλή.

Αν θυμηθούμε όμως τα στεγανά και τα δεσμά που έθεσε ο Κ.Μητσοτάκης στην Εκκλησία την περίοδο της πανδημίας, τότε θα αποκτήσουμε ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος επιχείρησε να φυλακίσει όντως την πίστη. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με δεδομένα και όχι με εικασίες.

Να θυμηθούμε για παράδειγμα την ενορχηστρωμένη πολεμική κατά της Θείας Κοινωνίας από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, τις συλλήψεις ιερέων και πιστών, την απαγόρευση εκκλησιασμού τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2020, τα sms για… ατομική προσευχή, την απαγόρευση λιτανειών, την απαγόρευση εορτασμών πολιούχων Αγίων, την αλλαγή ώρας της Ανάστασης κ.α. Ο Κ.Μητσοτάκης όχι μόνο δεν απέτρεψε, άλλα δημιούργησε διχαστικό κλίμα στην Εκκλησία, και μάλιστα έκανε τον διχασμό πολιτική του σημαία.

Δεν μπορεί να ξεχαστεί επίσης ότι ο Κ.Μητσοτάκης επενέβαινε συνεχώς στα της Εκκλησίας, απαιτώντας από Μητροπολίτες να λένε στα κηρύγματά τους να πιέζουν τον κόσμο για ένα καθαρά ιατρικό θέμα εκτός της αρμοδιότητας τους, όπως είναι αυτό του εμβολιασμού. Ακόμα δεν ξεχνιέται η κάλυψη που παρείχε η ΝΔ στην αισχρή βλασφημία του Ηλία Μόσιαλου προς την Παναγία, με τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να λέει ότι «εξέφρασε προσωπική άποψη».

Αυτά τα λίγα και επιλεκτικά, για να καταλήξουμε πως δεν μπορεί να εμφανίζεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σαν… υπέρμαχος της Ορθοδοξίας, που προσγειώθηκε στη χώρα μας από άλλον πλανήτη.

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.