Ντόρα Μπακογιάννη Γιάννης Μόραλης

Στη φωτογραφία που ανέβασε η Ντόρα φάνηκε ο πανάκριβος πίνακας

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέβασε την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου μια φωτογραφία στα social media από την διαδικτυακή της συμμετοχή στην Διάσκεψη για την Δημοκρατία που διοργανώνεται από τον Αμερικανό Πρόεδρο Joe Biden. Μας ξέρετε καλά εδώ στο Sportime, μη δούμε φωτογραφία και video πολιτικού, ηθοποιού, τραγουδιστή και γενικά διάσημου, αμέσως θα εντοπίσουμε τη λεπτομέρεια εκείνη που θα συζητηθεί. Μην ξεχνάμε εξάλου ότι το Sportime αποκάλυψε τη σχέση Μαίρης Συνατσάκη – Μυρωνα Στρατή όταν σε video της πρώτης φάνηκε σε 3 δευτερόλεπτα η γάτα του δεύτερου. Ας επιστρέψουμε όμως στη φωτογραφία της Ντόρας.

Στο στιγμιότυπο που ανέβασε η πρώην υπουργός, νυν βουλευτής και αδερφή του πρωθυπουργού μπορεί κανείς να δει το καλό της γούστο και το πολυτελές σπίτι της, σαν και αυτά που βλέπεις στα περιοδικά διακόσμησης. Ένα γραφείο από μασίφ ξύλο και δέρμα, λευκούς καναπέδες, μια ωραιότατη τραπεζαρία και στο βάθος ένας πίνακας. Αλλά τί πίνακας

Ο πίνακας είναι του Γιάννη Μόραλη ο οποιός είναι ένας από τους σπουδαιότερους ελληνες ζωγράφους, τα έργα του οποίου χρυσοπουλούνται στις δημοπρασίες των οίκων του εξωτερικού.

Πρόσφατα παράδειγματα, το έργο του «Η Πανσέληνος Μ» που πουλήθηκε στην τιμή των 350.062 λιρών ( 408.188), το έργο «Διάλογος» που έφτασε τα 310.000 ευρώ. Μόλις πέρυσι στον οίκο Bonhams πουλήθηκε το έργο του «Ερωτικό» 525,250 λίρες. Μέχρι και το 2009 που απεβίωσε ήταν ο πιο ακριβός εν ζωή ελληνας ζωγράφος

Λίγα λόγια για τον πίνακα

Γιάννης Μόραλης

Ο πίνακας αυτός έχει τιτλο Παραμύθια (Fabies) είναι ακρυλικό πάνω σε μουσαμά και έχει διαστάσεις 260 εκατοστά μήκος και 162 εκατοστά ύψος. Είναι του 1989 και εχει παρουσιαστεί κατά καιρούς σε διάφορες εκθέσεις όπως στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη και στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη το 2019. Σε μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες μάλιστα του , ο Γιάννης Μόραλης ποζάρει μπροστά από τον πίνακα, το Σεπτέμβριο του 1989 στην Αίγινα.

Ντόρα Μπακογιάννη – Γιάννης Μόραλης

Βλέποντας τον πίνακα του Γιάννη Μόραλη στο σαλόνι – την τραπεζαρία για την ακρίβεια – της Ντόρας, δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Είναι η Ντόρα, μια κορυφαία πολιτικός, γόνος ιστορικής πολιτικής οικογένειας και αδερφή του πρωθυπουργού τη χώρας. Είναι αυτό όμως λογικό; Είναι φυσιολογικό ένας πίνακας που η αξία του πιθανότατα να υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο ευρώ να βρίσκεται στο σαλόνι μιας πολιτικού, ακόμα και αν είναι η Ντόρα; Πως βρέθηκε εκεί;

Επενδυση σε έργα τέχνης

Η επένδυση κεφαλαίων σε έργα τέχνης είναι μια τακτική που εφαρμόζουν χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο. Η συνήθης πρακτική όμως είναι εκεί να επενδύεται ένα μέρος μόνο της περιουσίας τους, συνήθως κοντά στο 5%. Αν θεωρήσουμε ότι ο πίνακας αποτελεί μια σχετικά πρόσφατη επενδυτική κίνηση με την αξία του να είναι κοντά στις 500,000 τότε θα έπρεπε να έγινε από ένα τρέχον κεφάλαιο τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ευρώ (για να τα μαζέψει κάποιος πρέπει να αποταμιεύει 250,000 ευρώ το χρόνο για 40 χρόνια). Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις τα έργα τέχνης – επενδύσεις καταλήγουν σε θυρίδες και ασφαλείς τοποθεσίες και όχι σε κοινή θέα σε σαλόνια και τις τραπεζαρίες.

Αγορά καλαισθησίας

Αν υποθέσουμε ότι ο πίνακας αγοράστηκε για λόγους καλαισθησίας – αντικειμενικά είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης – τότε σίγουρα το κόστους του ήταν ένα πολύ μικρότερο ποσοστό του διαθέσιμου κεφαλαίου. Δε μπορείς να δώσεις π.χ. το 5% των διαθέσιμων χρήματων σου απλά και μόνο επειδή σου άρεσε ένα διακοσμητικό. Εκεί μιλάμε για περιουσίες δεκάδων εκατομμυρίων ίσως και εκατοντάδων.

Η μονη λογική εξήγηση για τη Ντόρα Μπακογιάννη

Η μόνη λογική εξήγηση, αν αναλογιστεί κανείς τα παραπάνω ερωτηματα, είναι , αν δεν πρόκειται για αντίγραφο (που το αποκλείουμε σε έναν τέτοιο σπίτι) πως το έργο αυτό ήταν προσωπικό δώρο του ζωγράφου στη Ντόρα ή στον πατέρα της. Πιθανότατα η ίδια η Ντόρα να μη γνωρίζει καν την αξία του, επειδή ακριβώς δεν χρειάστηκε να πληρώσει κάτι για αυτό. Αν την ήξερε εξάλλου θα απέφευγε κάθε φωτογραφία που τον δείχνει, δε θα την έβαζε στα social media της.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Πάντως αν πρόκειται για αυθεντικό Γιάννη Μόραλη, τότε ο πρωθυπουργός δε χρειάζεται να πηγαίνει σε εκθέσεις και σε μουσεία, αρκεί ένα κυριακάτικο γεύμα στο σπίτι της αδερφής του για μια παρόμοια selfie