«Όχι» ΣΥΡΙΖΑ στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας με σοβαρές καταγγελίες

Ο ΣΥΡΙΖΑ με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα κάλεσε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την συμφωνία με την Γαλλία στην οποία θεωρούν ότι υπάρχουν παραλήψεις.

Σε συνεδρίαση προχώρησε το ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συζητηθεί η προσεχής κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας με τη Γαλλία.

Μετά τις αντιδράσεις που έφερε η Αμυντική Συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία στην Τούρκικη πλευρά, νέες αντιδράσεις έρχονται αυτή τη φορά από το κόμμα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην συνεδρίαση που πραγματοποίησαν τα μέλη του κόμματος, διατυπώθηκαν αντιρρήσεις σε δύο άρθρα της συμφωνίας, το άρθρο 2 και το άρθρο 18. Σε αυτά τα άρθρα υπάρχουν αναφορές για συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων σε εμπόλεμες περιοχές όπως στην υποσαχάρια Αφρική του Σαχέλ αλλά κυρίως δεν διευκρινίζεται η ένταξη της ελληνικής θαλάσσιας οικονομική ζώνης στην συμφωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί λοιπόν την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις διατυπώσεις στα συγκεκριμένα άρθρα μέχρι την κύρωση της συμφωνίας στην οποία το ίδιο κόμμα αναμένεται να ψηφίσει αρνητικά.

Αναλυτικά η εισήγηση του Τσίπρα

Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξη Τσίπρας, ανακοίνωσε την εισήγηση του για την συμφωνία στην οποία αφήνει αιχμές προς την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον κύριο Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τις στρατιωτικές δαπάνες που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση «μη προτεραιότητας» και «εκτός προγραμματισμού των ενόπλων δυνάμεων ή της Βουλής». Επίσης, θεωρεί βιαστική, προχειρογραμμένη αλλά και αργοπορημένη την συμφωνία με την Γαλλία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τις βάσεις για να πραγματοποιηθεί από το 2015 ακόμη.

«Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνησή μας, έβαλε τις βάσεις από το 2015 της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας. Όπως επίσης είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Μπελχάρα, βάση των εισηγήσεων του ΓΕΝ.», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση.

Στη συνέχεια, δηλώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έκλεινε ποτέ συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας αλλά και ούτε θα έθετε σε κίνδυνο ελληνικά στρατεύματα σε περιοχές μακριά από Γαλλία και Ελλάδα.

«Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία. », είπε ακόμη για την συμφωνία.

«Σε αυτά τα πλαίσια και ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας.» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν πραγματοποιηθούν τα παραπάνω θα καταψηφίσει την συμφωνία αφήνοντας την Κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη των δύο αρνητικών προβλέψεων τους.