ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Επανέναρξη πρωταθλημάτων, απελευθέρωση προπονήσεων»

Το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μέσω ανακοίνωσης το άνοιγμα των προπονήσεων και την επανέναρξη των πρωταθλημάτων
ΣΥΡΙΖΑ: «Επανέναρξη πρωταθλημάτων, απελευθέρωση προπονήσεων»

Την επανέναρξη όλων των Εθνικών πρωταθλημάτων, των ακαδημιών, την απελευθέρωση της δυνατότητας προπονήσεων, το σταδιακό άνοιγμα γυμναστηρίων και κολυμβητηρίων υπό αυστηρά κι εξειδικευμένα πρωτόκολλα, προτείνει το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Μάλιστα στη μακροσκελή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζεται ότι η Κυβέρνηση οφείλει την «εξασφάλιση δωρεάν μοριακών ή rapid τεστ για τον περιοδικό έλεγχο των αθλουμένων και των προπονητών τους».

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Από το πρώτο lock down του Μαρτίου έως το τέλος του 2020, ο ελληνικός αθλητισμός βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση. Τα αθλητικά σωματεία βρίσκονται σε απόγνωση. Οι εθνικές ομάδες γυμνάζονται υπό αντίξοες συνθήκες και σε πολλές περιπτώσεις καθόλου. Eνόψει διεθνών υποχρεώσεων, σε αντίθεση με τους αθλητές των άλλων χωρών που προπονούνται κανονικά, βρίσκονται σε δυσμενέστατη θέση. Χιλιάδες προπονητές-γυμναστές και λοιπό προσωπικό είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση, μόλις πρόσφατα, ξεκίνησε τη διαδικασία επιχορήγησης περίπου 5500 σωματείων με 2500 ευρώ, διανέμοντας 12 εκατ. ευρώ με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, 10 μήνες από την αρχική εξαγγελία.

Χειρότερο είναι το τοπίο για 30 χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο χώρο του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης. Τα γυμναστήρια και οι σχολές οδηγούνται στο κλείσιμο και τη χρεοκοπία. Η  ανεργία 50 χιλιάδων και πλέον εργαζόμενων σ’ αυτές τις επιχειρήσεις είναι καθολική. Η πολιτική οριζόντιων περιορισμών οδήγησε σε κατακρήμνιση της οικονομικής δραστηριότητας στο χώρο του αθλητισμού, με επιπτώσεις σε σημαντικούς κλάδους όπως οι μεταφορές, η εστίαση, οι επιχειρήσεις αθλητικών ειδών καθώς και σε παραπλήσιες υπηρεσίες.

Τεράστιες, όμως, είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις από τη διακοπή των οργανωμένων αθλητικών δραστηριοτήτων, τόσο για μια ολόκληρη γενιά αθλητών και αθλητριών, για το σύνολο του πληθυσμού που διαβιώνει σε συνθήκες υποκινητικότητας, όσο και για την σωματική και ψυχική υγεία ειδικά των νεώτερων ηλικιών.

Οι οριζόντιες απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό αθλητισμό, σε αντίθεση με την γενικότερη πρακτική του συνόλου των Ευρωπαϊκών χωρών στο τομέα του αθλητισμού, των προπονήσεων και των αγωνιστικών δραστηριοτήτων, πρέπει να πάψουν.  Ο αθλητισμός της χώρας πρέπει να ξαναρχίσει σε όλα τα αθλήματα και σε όλα τα επίπεδα, με την αυτονόητη αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τα τοπικά υγειονομικά χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προτείνει:

Επανέναρξη όλων των Εθνικών πρωταθλημάτων σε όλες τις κατηγορίες Ανδρών-Γυναικών και υπό τους ίδιους αυστηρούς όρους επανέναρξη των πρωταθλημάτων Εφήβων-Νεανίδων, Παίδων-Κορασίδων, Παμπαίδων-Πανκορασίδων όλων των αθλημάτων, με επιπλέον εξειδίκευση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που εφαρμόζονται ήδη στα πρωταθλήματα της Super League Ποδοσφαίρου και Basket League.
Να απελευθερωθεί η δυνατότητα προπονήσεων, ατομικών και ομαδικών, σύμφωνα με τα επιμέρους υγειονομικά πρωτόκολλα, σε όλα τα αθλήματα και όλες τις κατηγορίες.
Να ανοίξουν άμεσα όλα τα κολυμβητήρια της χώρας και τα δημοτικά, ώστε να μην υπάρξει συμφόρηση στα κρατικά. Να ανοίξουν τα αθλήματα που διεξάγονται στο φυσικό περιβάλλον (ορεινές περιοχές, θάλασσα, παράκτιες ζώνες, αθλήματα άμμου κλπ).
Να επανέλθουν οι λειτουργίες των Ακαδημιών με βάση το ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται ήδη στα δημοτικά σχολεία .
Να ανοίξουν σταδιακά τα γυμναστήρια, αθλητικές σχολές, επίσης με αυστηρό και εξειδικευμένο πρωτόκολλο.
Να απελευθερωθούν οι αγωνιστικές διοργανώσεις σε όλα τα ατομικά αθλήματα.

Για όλα τα παραπάνω, είναι υποχρέωση της πολιτείας, κατά τα πρότυπα και της ήδη εφαρμοζόμενης Ευρωπαϊκής πρακτικής, η εξασφάλιση δωρεάν μοριακών ή rapid τεστ για τον περιοδικό έλεγχο των αθλουμένων και των προπονητών τους,  με στόχο  την υγειονομικά ασφαλή λειτουργία όλων των αθλημάτων και όλων των σωματείων της χώρας.

Από εδώ και στο εξής, η διατήρηση των οριζόντιων απαγορεύσεων στον αθλητισμό θα επιφέρει δυσανάλογα μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό  κόστος».

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College