Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε σε συσπείρωση εναντίον του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, ενώ η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «ψεύτικους εχθρούς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε σε διαδικτυακή εκδήλωση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και κάλεσε σε συντονισμό ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου, των συλλογικών συμβάσεων και των απλήρωτων υπερωριών.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση σε μία κρίσιμη καμπή της πανδημίας αποφάσισε να κηρύξει πόλεμο στην εργασία, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να μπουν στη… μάχη.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της δεν άφησε ασχολίαστα τα λόγια του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «πάλι κατασκευάζει ψεύτικους εχθρούς για να κάνει ξανά ψεύτικους πολέμους». Και συμπλήρωσε πως «μιλάει με κλισέ και συνθήματα από το μακρινό παρελθόν».

«Σήμερα σας κάλεσα για να λάβουμε θέσεις μάχης, για να ενώσουμε δυνάμεις, κανείς δεν περισσεύει, προκειμένου να υπερασπιστούμε το οχτάωρο, να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη καταγραφή και τη πληρωμή των υπερωριών, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη κανονικότητα στην εργασία, να υπερασπιστούμε τις ζωές μας», τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε μια εκδήλωση όπου συμμετάσχουν εκπρόσωποι εργατικών κέντρων από όλη την Ελλάδα, συνδικαλιστικών φορέων από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, εργολαβικών εργαζομένων καθώς και εργαζόμενοι από τους κλάδους της βιομηχανίας, του τουρισμού- επισιτισμού, των μεταφορών και του Πολιτισμού, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφάσισε εν μέσω «κορύφωσης του δράματος της πανδημίας, να κηρύξει τον πόλεμο στην εργασία, δηλαδή στην κοινωνική πλειοψηφία». «Και όταν κηρύσσεται πόλεμος», είπε, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις, όχι με στόχο τις λιγότερες απώλειες, αλλά με στόχο να τον κερδίσεις τον πόλεμο».

«Οι ζωές δεν μπορεί να γίνουν λάστιχο, επειδή αυτό εξυπηρετεί την αύξηση των κερδών κάποιων ελίτ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σημείωσε ότι «η προάσπιση της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων αφορά τη ζωή τής κοινωνικής πλειοψηφίας, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, κάθε μορφή εργασίας, και ιδιαίτερα αφορά τους νέους ανθρώπους και την προοπτική τους. Αυτούς που από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να ρίξει στον Καιάδα».

«Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λάθος αν νομίζει ότι θα καταφέρει να κρατήσει σε ύπνωση τους εργαζόμενους»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει «χρέη» σε «μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια» που τις προθέσεις τους για «διάλυση της εργασίας και ταπείνωση των μισθών», όπως είπε, τις έχουν επιχειρήσει και με αφορμή το μνημόνιο «και σύμμαχο τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ».

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία «για να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να οδηγήσει την εργατική τάξη στην κόλαση της θεσμοθετημένης ασυδοσίας και τους εργαζόμενους στις ερπύστριες του οδοστρωτήρα, που είχε υποσχεθεί και προεκλογικά». «Προειδοποίησε» τον πρωθυπουργό να το ξανασκεφτεί και να μην καταθέσει το νομοσχέδιο.

Γιάννης Λαγός: Θα εισπράττει κανονικά μισθό ευρωβουλευτή όσο είναι στη φυλακή

Άδωνις Γεωργιάδης: «Μέχρι τις 22:00 η κυκλοφορία την Μ. Εβδομάδα και μέχρι τις 23:00 όταν ανοίξει η εστίαση»