Πώς θα καταλάβω αν οι κοτομπουκιές που αγόρασα είναι με πολτό ή με κανονικό κομμάτι κοτόπουλου;
Κοτομπουκιές με αληθινό φιλέτο ή πολτό; Μάθε πώς να τις ξεχωρίζεις εύκολα από την υφή, τη γεύση και τις ενδείξεις της συσκευασίας.
Όταν αγοράζεις κοτομπουκιές, είναι δύσκολο με την πρώτη ματιά να καταλάβεις αν είναι φτιαγμένες από ολόκληρα κομμάτια κοτόπουλου ή από επεξεργασμένο πολτό. Υπάρχουν όμως μερικά σημάδια που μπορούν να σε βοηθήσουν να το αναγνωρίσεις πριν και μετά το ψήσιμο.
Το πρώτο στοιχείο είναι η υφή. Αν κόψεις μια κοτομπουκιά στη μέση και δεις ότι η σάρκα μοιάζει με φυσικές ίνες, δηλαδή βλέπεις τις χαρακτηριστικές “γραμμές” του κρέατος όπως σε ένα φιλέτο, τότε πιθανότατα είναι από κανονικό κομμάτι κοτόπουλου. Αντίθετα, αν το εσωτερικό είναι λείο, χωρίς ίνες, και θυμίζει ζύμη ή πάστα, τότε μάλλον πρόκειται για πολτοποιημένο κρέας.
Το δεύτερο στοιχείο είναι η γεύση και η υγρασία. Οι κοτομπουκιές από φυσικό κοτόπουλο έχουν πιο «σαρκώδη» αίσθηση και λιγότερη υγρασία στο δάγκωμα. Αντίθετα, ο πολτός δίνει συχνά μια πιο ομοιόμορφη, μαλακή και κάπως “αφρώδη” αίσθηση στο στόμα.
Ένα τρίτο κόλπο είναι να κοιτάξεις τη συσκευασία: αν γράφει “φιλέτο κοτόπουλου” ή “ολόκληρο κομμάτι” (whole muscle chicken στα αγγλικά), τότε πιθανότατα είναι καλής ποιότητας. Αν γράφει απλά “κοτόπουλο” ή “παρασκεύασμα από κοτόπουλο”, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι πολτός.
Επίσης, κοίταξε τα ποσοστά: αν στο συστατικά γράφει π.χ. “60% κοτόπουλο” ή ακόμα λιγότερο, τότε σίγουρα έχει χρησιμοποιηθεί επεξεργασία και έχει προστεθεί και κάτι άλλο (άμυλο, λίπη, σταθεροποιητές κλπ). Στις καλές κοτομπουκιές, το ποσοστό κοτόπουλου είναι συνήθως πάνω από 85-90%.