Σκυλιά Οδηγοί Τυφλών: Τεχνολογική επανάσταση με ρομπότ! (vid)


Μαρία Καλτσίδη

Σκυλιά Οδηγοί Τυφλών: Τεχνολογική επανάσταση με ρομπότ! (vid)


Tα σκυλιά οδηγοί τυφλών θα μπορούσαν σύντομα να αντικατασταθούν από ρομπότ. Οι επιστήμονες αναπτύσσουν τετράποδα, που μπορούν να οδηγήσουν τους τυφλούς γύρω από εμπόδια και μέσα από στενά περάσματα.

Σκυλιά Οδηγοί Τυφλών: Όπως αναφέρει το dailymail.co.uk Αμερικάνοι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα σύστημα τετράποδων, ρομποτικών σκύλων-οδηγών που μπορεί με ασφάλεια να οδηγήσει τους τυφλούς σε εμπόδια και στενά περάσματα.

Ακριβώς όπως ένας πραγματικός σκύλος βοήθειας, το bot καθοδηγεί τον χρήστη του με ένα λουρί – το οποίο μπορεί να τεντώσει, αλλά επίσης να επιτρέψει να χαλαρώσει για να οδηγήσει καλύτερα σε απότομες στροφές.

Η εγκατάσταση – βασισμένη σε ένα σχέδιο ρομπότ που ονομάζεται μίνι τσιτάχ – διαθέτει ένα σύστημα με λέιζερ για να χαρτογραφήσει το περιβάλλον του και μια κάμερα για να παρακολουθεί τον άνθρωπο που καθοδηγεί.

Βάζοντας στο σύστημα τον τελικό προορισμό, το μηχάνημα χαρτογραφεί μια απλή διαδρομή, προσαρμόζοντας την πορεία του καθώς προχωρά για να αντιμετωπίσει εμπόδια και τις κινήσεις του χειριστή.

Το ρομπότ έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον χρόνο και το κόστος της εκπαίδευσης σκύλων-οδηγών – παρόλο που, δεν θα έχουν τα πνευματικά και κοινωνικά οφέλη ενός πραγματικού ζώου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή και ρομποτικό Zhongyu Li του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, η εκπαίδευση των σκύλων μηχανικής καθοδήγησης θα ήταν κλιμακωτή.

«Χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό σκύλο-οδηγό, μπορούμε να αναπτύξουμε άμεσα τον κώδικά μας από το ένα ρομπότ στο άλλο», είπε στο New Scientist.

«Καθώς ο χρόνος περνάει και το υλικό γίνεται πιο προσιτό, μπορούμε πραγματικά να χρησιμοποιήσουμε αυτό το είδος σκύλου για να βοηθήσουμε, να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους».

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news