Η μοναδική Γιάννα Τερζή, μιλάει στον Σπύρο Οικόπουλο και το Sportime

Με τη Γιάννα Τερζή γνωριστήκαμε πριν λίγο καιρό, στο studio του Music89.2, όπου είχαμε τη χαρά να παρουσιάσει σε πρώτη μετάδοση στην εκπομπή μας με τη Σία Ανδρικάκη, το νέο της single με τίτλο «Karma» και τελικά ήταν καρμικό να ξαναβρεθούμε και να συζητήσουμε για το νέο της project «Δύση και Ανατολή».

Συναντηθήκαμε στο Blends, στη Γλυφάδα και ξεκινήσαμε την κουβέντα μας. Συνέντευξη στον Σπύρο Οικόπουλο.

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής στης ΗΠΑ, η πρώτη μας ερώτηση είχε να κάνει με το τι κράτησε, επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

«Το πιο βασικό είναι πως, όσο πιο κοντά έρχεσαι σε κάτι, τόσο περισσότερο το απομυθοποιείς. Ολους όσους θαύμαζα στην παιδική μου ηλικία, συνθέτες και τραγουδιστές, τους συνάντησα μέσα στα studios και κατάλαβα ότι είναι πολύ όμορφο να θαυμάζεις κάποιον άνθρωπο, αλλά τελικά κι αυτός είναι άνθρωπος!

Όλοι όσοι γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί τους, είναι απλοί άνθρωποι, πετυχημένοι μεν, αλλά ικανότατοι κι έχοντας δουλέψει πολύ στη ζωή τους, για να καταφέρουν όλα όσα εμείς απολαμβάνουμε σαν κοινό. Κανένας δεν γεννήθηκε star. Από πίσω υπάρχει σκληρή δουλειά και πολλές θυσίες. Το έχω σαν μάθημα για τον εαυτό μου, για την προσπάθεια που χρειάζεται το οτιδήποτε. Αισθάνθηκα άνετα μαζί τους, γιατί σαν μουσικός δεν με έκαναν να νιώσω ότι είμαι από άλλο πλανήτη».

Τι είναι αυτό που δεν κράτησε, όμως;

«Πετάω τις 9 μετακομίσεις, από πολιτεία σε πολιτεία» είπε γελώντας και συνέχισε. «Πετάω τις απορρίψεις, που τότε σαν κάτι τέτοιο τις αντιλαμβανόμουν και τις κρατώ σαν μαθήματα δικά μου. Αν θέλω να το περιγράψω αναλογικά, έφαγα 1000 σφαλιάρες-απορρίψεις και μόνο 5 ήταν οι ανοιχτές πόρτες. Πάντως, την επιλογή μου σε ένα δίλημμα Ελλάδα ή ΗΠΑ, την έκανα ήδη, από τη στιγμή που επέστρεψα. Ακόμα κι αν αυτό έγινε τη στιγμή που επαγγελματικά είχαν πάρει το δρόμο τους τα πράγματα, αποφάσισα να γυρίσω, για να προστατεύσω εμένα σαν άνθρωπο και μετά σαν καλλιτέχνη. Οι αντοχές μου είχαν μειωθεί πολύ κι έτσι έγινε η επιλογή της επιστροφής. Γύρισα σπίτι μου και σπίτι μου θεωρώ πρώτα την Ελλάδα και μετά την Αμερική».

Είχα την απορία ποιο είναι το είδος που τραγουδάει μόνη της, για τον εαυτό της και ρώτησα τη Γιάννα το γνωστό «τι τραγουδάς στο μπάνιο σου». Μας είπε λοιπόν πως «στο μπάνιο τραγουδάω hip hop. Ραπάρω όλη μέρα! Μετά R&B και μετά Pop. Θέλω, βέβαια, να πω πως, για να χαλαρώσω, δεν ακούω μουσική. Τη μουσική τη συνδυάζω μόνο με τη δουλειά και με το πάθος μου. Αυτός είναι κι ένας λόγος που σαν απλός θεατής πηγαίνω μόνο σε καλλιτέχνες που θαυμάζω απόλυτα. Σε όλα όσα μουσικά παρακολουθώ, πάντα μπαίνει μέσα και το μικρόβιο του μουσικού, όχι βέβαια σαν μαέστρος». είπε χαμογελώντας.

Το απόλυτο ίνδαλμα της Γιάννας είναι ο Michael Jackson και θα ήθελε να έχει τραγουδήσει πρώτη το «Crazy in love» της Beyonce. Η μουσική της βιβλιοθήκη είναι γεμάτη από ακυκλοφόρητα τραγούδια και συνεργασίες με καλλιτέχνες που βρίσκονται σε ξεχωριστή θέση, μέσα της και γι’ αυτό το λόγο δεν πιστεύει πως έχει κάποιο καλλιτεχνικό απωθημένο.

Στην κουβέντα μας άνοιξε το κεφάλαιο Eurovision και δημοσιογράφοι. Συγκεκριμένα, ρώτησα τη Γιάννα, που συμμετείχε στον περσινό διαγωνισμό με το «Ονειρο», ποια ερώτηση θα ήθελε να της έχει γίνει από κάποιο δημοσιογράφο και δεν έχει συμβεί έως τώρα, καθώς και το τι θα άλλαζε, σε περίπτωση που αναλάμβανε η ίδια τη διοργάνωση του ελληνικού διαγωνισμού, για την επιλογή του τραγουδιού εκπροσώπησης.

«Γενικά απολαμβάνω συνεντεύξεις που βασίζονται σε απενοχοποιημένες ερωτήσεις και απαντήσεις. Ειλικρινείς συζητήσεις με τους δημοσιογράφους. Αυτές χαίρομαι! Σχετικά με το διαγωνισμό, θα έθετα για παράδειγμα το standard της ψηφοφορίας του κοινού. Κάθε χρόνο γίνεται και κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα με τη δική μου συμμετοχή, όπου ενώ ετοιμαζόμουν να διαγωνιστώ στον ημιτελικό μας, τελικά βρέθηκα με μορφή ανάθεσης, στον τελικό. Εισέπραξα μεγάλη αγάπη από τον κόσμο συνολικά και πιστεύω ότι στο κοινό πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να κάνει τις επιλογές του».

Η Γιάννα δε φαντάζεται τον εαυτό της σε άλλο πόστο, σχετικά με τη μουσική, ούτε σαν επιχειρηματίας, ούτε σαν manager.

«Το μόνο που ίσως θα έκανα διαφορετικό από το ερμηνευτικό κομμάτι, θα ήταν να βρεθώ σε ένα talent show, καθώς πιστεύω πως έμαθα πολλά από την εμπειρία μου στο εξωτερικό και θα ήθελα τα μοιραστώ, να μιλήσω μέσα από την καρδιά μου στους νέους τραγουδιστές, καθώς και να πω πολλά πράγματα έξω από τα δόντια», είπε γελώντας και συνέχισε. «Όταν ένας καλλιτέχνης το έχει, όπως λέμε, ένα talent show δεν κάνει τίποτα περισσότερο, από τα να δώσει πιο γρήγορα πράγματα, από όσο η φυσιολογική εξέλιξη. Πολλοί είχαν μιλήσει για τη συμμετοχή της Celine Dion στη Eurovision, αλλά είναι ένα τεράστιο μέγεθος, που και σε σπηλιά να την είχαν κλεισμένη, πάλι θα γινόταν αυτή που όλοι ξέρουμε και λατρεύουμε».

Η Γιάννα είναι ένα κορίτσι που δεν φοβάται να ρισκάρει και πάντα τολμά για νέες καλλιτεχνικές προκλήσεις. Αφορμή της κουβέντας μας ήταν το καινούργιο της project με τίτλο «Δύση και Ανατολή», που θα παρουσιάσει στο Faust, στις 20 Μαρτίου.

«Είμαι παιδί και της Ανατολής και της Δύσης. Αν και μουσικά, είμαι περισσότερο της Δύσης, συγκινούμαι εξίσου και με τις δύο πλευρές του κόσμου. Την ιδέα την είχα πολλά χρόνια και ήρθε και μου το έβαλε σε τάξη ο καλός μου φίλος, Μιχάλης Μόσχου. Τραγούδια ελληνικά, αλλά και παγκόσμιας δισκογραφίας, παραδοσιακά και pop, τα παντρέψαμε και τα ενορχηστρώσαμε με ιδιαίτερο τρόπο και χρώμα. Ξεκινώντας από τον TeoArkitekt, που έκανε την παραγωγή και την ενορχήστρωση και βέβαια με τους εκπληκτικούς σολίστες-συνεργάτες, οι οποίοι είναι ο Βαγγέλης Τούντας στο βιολί, ο Αποστόλης Μαλλιάς στα πνευστά, ο Ερέν Αλίογλου στα κρουστά και ο Κώστας Κωνσταντίνου στα keyboards, κάναμε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό δυτικών ακουσμάτων, με ανατολίτικο χρώμα… σύγχρονη μουσική και ηλεκτρονικός ήχος. Ζω το όνειρό μου, μουσικά, αυτή τη στιγμή.

Δε σταματώ να ονειρεύομαι και να ρισκάρω και θα ήθελα κάποια στιγμή, να δημιουργήσω κι ένα project με κάποιον αγαπημένο μου καλλιτέχνη από το εξωτερικό και να εμφανιστούμε σε μεγάλες μουσικές σκηνές, αλλά και φεστιβάλ. Τον εαυτό μου τον φαντάζομαι πάντα πάνω σε μια μουσική σκηνή, δουλεύοντας με ανθρώπους που μου αρέσουν και ερμηνεύοντας αγαπημένα μου τραγούδια… Και γιατί όχι, τελειώνοντας, να με περιμένει στο σπίτι μια ευτυχισμένη οικογένεια! Δεν θέλω να κάνω καλλιτεχνικές εκπτώσεις στη ζωή μου, ακόμα κι αν μου γίνει μια εξαιρετική οικονομική πρόταση».

Δυναμική, ανοιχτόκαρδη, η Γιάννα Τερζή είναι μια ανήσυχη καλλιτεχνική φύση… Το μόνο που θέλω να της ευχηθώ, είναι να συνεχίσει να μας ταξιδεύει με τη φωνή της και στη Δύση… και στην Ανατολή και όπου την οδηγούν οι εμπνευσμένες ιδέες της… Την ευχαριστώ!

Ευχαριστούμε το Blends Mix & Match Φοίβης 19 στη Γλυφάδα, για τη ζεστή φιλοξενία!

«Δύση και Ανατολή»

20 Μαρτίου Faust Αθηναίδος 12 και Καλαμιώτου 11 Αθήνα

Concept/Eπιμέλεια Προγράμματος: Μιχάλης Mόσχου

Μυsic Production/Ενορχηστρώσεις: ΤeoArkitekt

Creative Production & Vocal Arrangement: Yianna Terzi

Βιολί: Βαγγέλης Τούντας

Πνευστά: Αποστόλης Μαλλιάς

Κρουστά: Ερέν Αλίογλου

Keyboard: Κώστας Κωνσταντίνου

A Prime One Project  www.primeone.gr