×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

«Ο Απρόβλεπτος κύριος Χάρης Ρώμας»


    Sportime Team

«Ο Απρόβλεπτος κύριος Χάρης Ρώμας»


 …και αν υπάρχουν απορίες για τον τίτλο, θα λυθούν προς το τέλος της κουβέντας μας με τον απλά μοναδικό και πάντα χειμαρρώδη Χάρη Ρώμα, που μας έκανε τη χαρά και κυρίως την τιμή να μιλήσει για όλα.

Συναντηθήκαμε στη θεατρική σκηνή «Αθηναίς», μετά την παράσταση «Ο Βαπτιστικός της Κυρίας» στην οποία πρωταγωνιστεί, αλλά παράλληλα υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία.

Συνέντευξη στον Σπύρο Οικόπουλο

Η συζήτηση ξεκίνησε για την παράσταση και ρώτησα για τα κριτήρια, με τα οποία έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου έργου.

«Είχα σκηνοθετήσει, πριν από 10 χρόνια, την οπερέτα ‘’Ο ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟΣ’’ του Θεόφραστου Σακελλαρίδη για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Επειδή κατάλαβα ότι το έργο θα μπορούσε να είναι, χωρίς τραγούδια, μια ξεκαρδιστική κωμωδία, ψάχνοντας, ανακάλυψα ότι βασίστηκε πάνω σε μια γαλλική φαρσοκωμωδία του 1910. Βρήκα το έργο των Ενεκέν, Βεμπέρ και Ντε Γκορς και του έκανα μια ελεύθερη διασκευή, τόσο μεγάλη και σύνθετη που μοιάζει πια σαν να είναι δικό μου το έργο.Ομολογώ ότι δεν περίμενα αυτή την τεράστια αποδοχή από το κοινό και είμαι ενθουσιασμένος με την πορεία που έχει η παράσταση».

Ο Χάρης Ρώμας είναι μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική φύση… Συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης, αλλά και στιχουργός. Θα ήθελα να προσθέσω σαν προσωπικό σχόλιο ότι έχει υπογράψει τους στίχους σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια, την «Καινούργια Σελίδα», σε μουσική του Χριστόφορου Γερμενή, το οποίο ερμηνεύει μοναδικά η αγαπημένη Λένα Αλκαίου.

Τον ρώτησα λοιπόν, ποια από τις θέσεις προτιμά και μας απάντησε. «Προτιμώ πρώτα απ’ όλα τη θέση του συγγραφέα γιατί θεωρώ ότι από το καλό και εμπνευσμένο κείμενο ξεκινούν όλα. Νομίζω άλλωστε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο ταλέντο μου, παρά την μεγάλη αποδοχή του κόσμου όταν λειτουργώ σαν ηθοποιός».

Μια μόδα της εποχής είναι η μεταφορά κλασικών ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου, στο θεατρικό σανίδι. Ζήτησα το σχόλιο του Χάρη Ρώμα πάνω σε αυτή την τάση.

«Είμαι διχασμένος σε σχέση με την μεταφορά κλασικών ταινιών στο θεατρικό σανίδι. Η δεδομένη αγάπη του κόσμου για τις συγκεκριμένες ταινίες δεν εξασφαλίζει ούτε απαραίτητα μια καλή παράσταση, ούτε απαραίτητα την προσέλευση του κόσμου. Έχω δει, πάντως, να συμβαίνουν όλοι οι συνδυασμοί: κακή παράσταση με μεγάλη προσέλευση κοινού και κακή παράσταση χωρίς προσέλευση κοινού. Το τελευταίο… μη σου τύχει!!!

Αν αποφασίσω να μπω στη πρόκληση για να παρουσιάσω και εγώ στο θέατρο μου ένα τέτοιο εγχείρημα θα ξεκινήσω από μια ΠΟΛΥ ΓΕΝΝΑΙΑ διασκευή (γιατί άλλο σενάριο, άλλο θεατρικό έργο. Aλλο ταινία, άλλο θέατρο) και θα προσπαθήσω να κάνω μια καλή παράσταση με μεγάλη ελπίζω απήχηση!». Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Χάρης Ρώμας δήλωσε «φύσει καλλιτέχνης». Αν για κάποιο λόγο, θα έπρεπε να διαλέξει μόνο μία από τις ιδιότητές του, ποια θα ήταν αυτή, άραγε; «Δεν θα υπάρξει ποτέ κανένας λόγος για να βάλει όρια σε μια καλλιτεχνική φύση που γεννήθηκε πολυσχιδής… Ή, για να μην είμαι υβριστικός απέναντι στο Θεό και στο σύμπαν, εύχομαι να μην υπάρξει ποτέ κάποιος τέτοιος «άνωθεν» λόγος. Μια αρρώστια, δηλαδή, που θα αποδειχτεί δυνατότερη από την αρρώστια της σκηνής και θα με καθηλώσει στο σπίτι μου».

Καλλιτέχνες και Πολιτική… είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θέλησα να μάθω πόσο «επικίνδυνη» μπορεί να θεωρηθεί μια τέτοια κίνηση και ο Χάρης Ρώμας μας είπε.

«Αναλόγως πόσο «επικίνδυνη» είναι η προσωπικότητα του καλλιτέχνη που παίρνει αυτό το ρίσκο! Επίσης ποιες είναι οι δυνατότητές του για να υποστηρίξει ένα άλλο πόστο και κυρίως ποια είναι τα κίνητρα του. Εγώ δεν είμαι καλλιτέχνης σε αποδρομή για να προσπαθήσω να εκμεταλλευτώ, όσο προλαβαίνω, την αναγνωρισιμότητά μου.

Πιστεύω ότι όπως ο Αριστοτέλης ορίζει τον άνθρωπο σαν πολιτικό ον, οφείλουμε σε κάποιες στιγμές που εμείς αισθανόμαστε ότι είναι κρίσιμες για την κοινωνία και την πατρίδα να παίρνουμε πιο δραστική θέση. Εγώ βλέποντας τον άκρατο λαϊκισμό να καλπάζει θεώρησα ότι είναι η στιγμή να αντιτάξω τις όποιες δυνάμεις μου και να προσφέρω, χωρίς κομματική ταμπέλα, στην αυτοδιοίκηση. Εκεί που πράγματι ο κίνδυνος πόλωσης μπορεί (και θα προσπαθήσω) να είναι μικρότερος. Αλλά με σαφή και ξεκάθαρη θέση έναντι στον κάθε πολιτικάντη που θέλει να αυτοαποκαλείται «φως» και κατατάσσει όποιον έχει διαφορετικές ιδέες στο «σκοτάδι»!».

Ο Χάρης Ρώμας, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, θα είναι υποψήφιος στο πλευρό του Γιώργου Πατούλη στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές για την περιφέρεια Αττικής. Η φιλική σχέση μεταξύ τους, έπαιξε ρόλο σε αυτή την απόφαση;

«Ναι, έπαιξε ρόλο η φιλική σχέση μου με τον Γιώργο Πατούλη για αυτή μου την απόφαση. Κυρίως η προσωπικότητά του που ήταν και είναι πάντα θετική και δοτική για το κοινωνικό σύνολο. Ο Γιώργος έχει μεγάλο όραμα για την περιφέρεια Αττικής που είναι μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της Ευρώπης) αλλά είναι και πολιτικός που επισκέπτεται καθημερινά τις γειτονιές και έρχεται σε επαφή με τους πολίτες. Με λίγα λόγια έχει και την μεγάλη και την μικρή «εικόνα». Τα έχει όλα».

Ο Χάρης Ρώμας μέσα από τα έργα του, μας έχει κάνει να γελάσουμε, να κλάψουμε, αλλά και να ονειρευτούμε… Τον ρώτησα, λοιπόν, για τα δικά του όνειρα, επαγγελματικά και πλέον, πολιτικά.

«Επαγγελματικά μου όνειρα είναι δύο. Να ξαναπαίξω και να ξαναπαίξω όσες πιο πολλές φορές γίνεται στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου, στην Επίδαυρο. Και ακόμη να κάνω μία ταινία στην αγγλική γλώσσα με ξένους συναδέρφους σαν συμπρωταγωνιστές. Κι αυτό γιατί πάντα πίστευα ότι ο πολιτισμός πρέπει να διευρύνεται, να εξαπλώνεται και να ανταλλάσσεται. Πολιτικό μου όνειρο είναι να κλείσουν οι μετεμφυλιακές πληγές και να εξαλειφθούν τα απωθημένα που επί δεκαετίες ταλανίζουν την χώρα. Και να ξαναγίνει η Ελλάδα φάρος πολιτισμού. Αυτή τη στιγμή είναι μακριά απ’ αυτό. Δεν αναφέρομαι σε παραστάσεις και επί μέρους ταλέντα, αλλά στο πολιτισμό της καθημερινότητας. Εκεί τα πράγματα είναι τραγικά. Προχθές στο super market σε μια θέση αποκλειστικά για εγκύους πάρκαρε ένα τζιπ και βγήκε… ένας κύριος!!!».

Μια από τις απορίες μου ήταν τι παρακολουθεί στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του, είτε ενημερωτικά, είτε για να χαλαρώσει.

 

«Τώρα λόγω της καινούριας ενασχόλησης παρακολουθώ περισσότερο πολιτικές συζητήσεις. Οταν θέλω, βέβαια, να πλουτίσω τον ψυχικό μου κόσμο βλέπω μια καλή ταινία ή διαβάζω κάποιο καλό βιβλίο. Να ομολογήσω, πάντως, ότι είμαι και fan του «Game of thrones».» Με τη λέξη «fan» να κάνει την εμφάνισή της στην κουβέντα μας, ρώτησα για το αν υπάρχει κάποιο μυστικό στις πολύ επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές του Χάρη Ρώμα, των οποίων προσωπικά μιλώντας, είμαι fan. «Νομίζω ότι επαναφέρουν τους θεατές σε ένα κόσμο πιο… αθώο και ξέγνοιαστο.

Υπάρχει σαφές και μόνιμο σχόλιο για όλες τις ανθρώπινες παθογένειες αλλά το κακό περιγράφεται με χιούμορ και το καλό επικρατεί θριαμβευτικά και λυτρωτικά». Μια και περί τηλεοπτικών σειρών ο λόγος… Δικηγόρος (Οι Μεν και οι Δεν), Δήμαρχος (Το Καφέ της Χαράς), Καθηγητής Πανεπιστημίου (Κωνσταντίνου και Ελένης)…μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές και αγαπημένες τηλεοπτικές φιγούρες… Ο Χάρης Ρώμας έχει άραγε στοιχεία από τους χαρακτήρες αυτούς; «Μπορεί να έχω κάποια στοιχεία απ’ όλους τους χαρακτήρες που έχω υποδυθεί. «Σκάβω» άλλωστε μέσα μου, κάθε φορά, για να τα βρω ώστε να τους υποδυθώ σωστά. Μη με ρωτάτε, όμως, ποια είναι αυτά τα στοιχεία. Οι χαρακτήρες που υποδύομαι είναι συνήθως αρνητικοί. Αν σας ομολογήσω κάποια ελαττώματα μου… θα αρχίσετε να τα προσέχετε!»

Πλησιάζοντας η κουβέντα μας προς το τέλος της, ρώτησα ποια συμβουλή θα έδινε σε ένα νέο καλλιτέχνη και μας είπε χαρακτηριστικά.

«Η συμβουλή μου είναι ότι «η κάθε ατιμία μας περιμένει στη γωνία»… Οσες λιγότερες ατιμίες κάνουμε τόσα λιγότερα δεινά μας περιμένουν στο μέλλον. Μη σας φαίνεται απλό. Δεν είναι εύκολο να είσαι τίμιος».

Έχοντας αφήσει, στον πρόλογο της κουβέντας μας, μια απορία, σχετικά με τον τίτλο, ήρθε η στιγμή να τη λύσουμε… Ρώτησα τον Χάρη Ρώμα, τι τίτλο θα έβαζε στο βιβλίο της ζωής του και η απάντησή του ήταν η εξής: «Θα περιμένω να δω την κατάληξη της ζωής μου πρώτα, για να βάλω και τον κατάλληλο τίτλο, τελικά. Για την ώρα ο τίτλος είναι… «ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ»….»

Με ένα τεράστιο ευχαριστώ για την χαρά και την τιμή που μας έκανε να αφιερώσει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του, θα κλείσω την μοναδική εμπειρία να μιλήσω με ένα χειμαρρώδη, μοναδικό και λαμπερό άνθρωπο.

Αντί επιλόγου, θα ήθελα να του ευχηθώ κάθε επιτυχία, σε όλα όσα κάνει… σε όλους τους τομείς… άλλωστε κάθε επιτυχία του Χάρη Ρώμα, προσφέρει πάντα το χαμόγελο και τη χαρά σε όλους μας απλόχερα…και χωρίς αντάλλαγμα! Τον ευχαριστώ!


Τελευταία Νέα