SPYTIME

Βασιλική Αναστασίου: Αυτό το κάτι διαφορετικό…

Μια νέα, όμορφη και έμπειρη στην τοπική αυτοδιοίκηση γυναίκα μας μιλάει για το πολιτικό σύστημα και όχι μόνο

Βασιλική Αναστασίου: Η κουβέντα με μια δικηγόρο-δημοσιογράφο είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση. Όταν αυτή η ιδιότητα συνδυάζεται με την υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές στην Ανατολική Αττική, αλλά και με τη θέση μέλους στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, η πρόκληση γίνεται μεγαλύτερη.

Συνέντευξη Σπύρου Οικόπουλου

Σαν κλείσιμο της εισαγωγής της κουβέντας μας με την Βάσια, προσθέτω ότι απέναντί μου βρέθηκε μια πολύ νέα και πολύ όμορφη κοπέλα. Είναι αυτό το κάτι διαφορετικό…

Η πρώτη απορία που είχα, ήταν για τα αρνητικά σχόλια που άκουσε η Βασιλική Αναστασίου, όταν αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή.

«Τα περισσότερα αρνητικά σχόλια μου φάνηκαν αστεία, γιατί είχαν να κάνουν με την ηλικία μου και την έλλειψη εμπειρίας. Έχω 8 χρόνια εμπειρίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς υπήρξα η νεότερη εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος, στα 19 μου και ήταν για μένα ένα τεράστιο σχολείο. Το επόμενο άσχημο που άκουσα, είναι ότι είμαι γυναίκα.

Στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα το ταμπού ότι μια γυναίκα είναι λιγότερο ικανή από έναν άντρα, πόσο μάλλον όταν μπαίνει και το θέμα εμφάνισης, όποια κι αν είναι αυτή. Μια γυναίκα που ασχολείται με την πολιτική πρέπει κάθε στιγμή να αποδεικνύει ότι μπορεί να σταθεί ισάξια και ισότιμα στον πλέον ανδροκρατούμενο χώρο. Το γεγονός ότι η πρόεδρός μας είναι γυναίκα, βοηθά πάρα πολύ στη δική μου περίπτωση, καθώς περνάει και η ίδια το μήνυμα της, ας πούμε πολιτικής ισότητα των φύλλων».

Η Βασιλική (Βάσια) Αναστασίου θεωρεί τον εαυτό της επαναστάτη με αιτία.

«Η νέα γενιά, την οποία και εκπροσωπώ, έχει αιτία και ο λόγος είναι απλός… δεν ζούμε όμορφα. Ούτε εμείς οι νέοι, που πολλοί είναι αυτοί που φεύγουν εκτός συνόρων, αλλά ούτε και οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Δεν σκοπεύω να μπω σε κανένα καλούπι πολιτικής γραμμής, καθώς ο τρόπος ου επικοινωνούμε είναι η συζήτηση.

Απέναντι στο συνομιλητή μου θα μπω, καθώς ο χώρος στον οποίο ανήκω είναι υπέρ του διαλόγου κι αυτός είναι ο τρόπος που παίρνονται οι αποφάσεις. Για πρώτη φορά συναντώ ηγέτη κινήματος, τόσο ανοιχτό σε ιδέες και προτάσεις και δεν αναφέρομαι μόνο στις συμβουλές των επικοινωνιολόγων, αλλά όλου του κόσμου.

Πιστεύω πως δεν θα χρειαστεί να βρεθώ επί της ουσίας απέναντι στο κόμμα μου, καθώς η συζήτηση με όλους και η ανταλλαγή απόψεων είναι βασική αρχή για όλους μας. Ίσως είναι και ο λόγος που μας ακολουθεί η νέα γενιά, δεν υπάρχει απέναντι, υπάρχει δίπλα…».

Τι θα κρατούσε και τι θα πέταγε από τη σημερινή πολιτική κατάσταση;

«Δεν θέλω να τα ισοπεδώνω όλα. Ούτε στο να κρατήσω, ούτε στο να πετάξω. Στα θετικά είναι το γεγονός ότι η χώρα μας πηγαίνει πολύ καλά στον τομέα του τουρισμού. Στους υπόλοιπους τομείς, πρέπει να τρέξουμε και να προλάβουμε το «τρένο» της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, που τρέχει παγκοσμίως, εκτός από την Ελλάδα.

Επιβάλλεται να μπούμε στον ψηφιακό κόσμο και ν’ απλοποιήσουμε τα πράγματα, προς όφελος της κοινωνίας και της λειτουργίας της. Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει σχέδιο κι αυτό είναι κάτι που έχει το Κίνημα Αλλαγής και το πιστεύουμε απόλυτα».

Ρώτησα τη Βάσια γιατί πρέπει να διαφωνούν όλοι με όλους και μας είπε.

«Αν παρακολουθήσει κάποιος το κανάλι της Βουλής, θα νομίζει ότι βλέπει ένα reality show. Είναι και ο λόγος που η νέα γενιά απαξιώνει το πολιτικό σύστημα, καθώς θεωρεί πως όλοι είναι ίδιοι μεταξύ τους. Είναι μια εικόνα απολίτιστη και προφανώς υπάρχουν οδηγίες να πρέπει να διαφωνούν.

Αυτό βέβαια, είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων, αλλά θα πρέπει να το αποβάλλουμε και μάλιστα σύντομα, για καλό όλων. Δεν υπάρχει χειρότερο από το χάνεται χρόνος σε διαφωνίες, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει εθνική συναίνεση σε πολλά και βασικά πράγματα.

Πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία του επαγγελματία πολιτικού, που υπάρχει σε όλες τις παρατάξεις και δεν εξαιρώ καμιά. Αυτό φαίνεται στο πόσο φθαρμένοι και κουρασμένοι δείχνουν και κυρίως στο είδος πελατειακών σχέσεων που έχουν αποκτήσει με τους ψηφοφόρους τους, εδώ και πολλά χρόνια».

Ποιο είναι το όνειρο της Βάσιας;

«Θέλω να αλλάξω τον κόσμο! Και δεν ντρέπομαι να το πω! Αλίμονο αν στα 28 ήθελα κάτι διαφορετικό. Μπορεί να προκαλεί γέλια σε πολλούς αυτή η απάντηση, αλλά αυτή είναι η αλήθεια». Τη ρώτησα ποια είναι η ερώτηση που δεν της έχουν κάνει ποτέ σε συνέντευξη και μας είπε. «Κανείς δεν με έχει ρωτήσει πως διασκεδάζω, για παράδειγμα. Φυσικά και όποτε μου το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου θα διασκεδάσω και θα εμφανιστώ με τον τρόπο που ταιριάζει σε μια κοπέλα της ηλικίας μου, χωρίς να μπω σε καλούπι συγκεκριμένου στυλ.

Εννοώ ότι δεν μπαίνω στη διαδικασία του δεν και του μην. Θα φορέσω αυτά με τα οποία νιώθω άνετη κι αξιοπρεπής και θα συμπεριφερθώ όπως ταιριάζει στην ηλικία και την προσωπικότητά μου. Το θέατρο, ο κινηματογράφος και η άθληση είναι για μένα η απόλυτη αποσυμφόρηση. Οι βραδινές έξοδοι στην Ανατολική Αττική με ξεκουράζουν και θα ήθελα να τονωθεί η εμπορική κίνηση των μαγαζιών στην περιοχή μου, βάζοντας και την πολιτική πινελιά».

Η πολιτική σκοτώνει τον έρωτα; «Πιστεύω ναι» είπε γελώντας και συνέχισε. «Κάποιος που αποφασίζει να ασχοληθεί με την πολιτική, πρέπει πρώτα να βρει τις ισορροπίες μέσα του. Όπως συμβαίνει με όλους, αυτοί που σε αγαπούν πραγματικά, θα είναι πάντα δίπλα σου και η σωστή κατανόηση είναι το κλειδί για όλα. Ζω ακριβώς αυτό που ονειρευόμουν, να ζω μέσα στην κοινωνία και τους ανθρώπους κι αν θα έπρεπε να δώσω απάντηση στο δίλημμα πολιτική, ή προσωπική ζωή, θα απαντούσα το εξής: Η καριέρα και το όνειρό σου δεν θα ξυπνήσει ένα πρωί και να σου πει ότι δεν σε αγαπάει πια…».

Πλησιάζοντας προς το τέλος της κουβέντας μας, ρώτησα την Βασιλική Αναστασίου για ποιο λόγο να την επιλέξει ένας ψηφοφόρος, με το σταυρό προτίμησής του.

«Είμαι αληθινή, σε όλα. Όταν εκνευρίζομαι το δείχνω και όταν κάτι μου φανεί αστείο, πάλι θα γελάσω και θα εκφραστώ ελεύθερα,. Νιώθω ότι είμαι ένας άνθρωπος όπως όλοι, κομμάτι της κοινωνίας που ζούμε και στα αλώνια και στα σαλόνια, όπως λέει κι ο λαός.

Η μόνη φράση στην οποία χρησιμοποιώ την περιβόητη λέξη «θα», είναι ότι ΘΑ είμαι πάντα ο εαυτός μου και αν αυτό πάψει να αρέσει στην πολιτική σκηνή, απλά θα αποχωρήσω. Δεν θα αλλάξω για τίποτα και για κανέναν».

Κλείνοντας την κουβέντα μας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Βάσια για το χρόνο και την καλή της διάθεση και κυρίως για το γεγονός, ότι δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε κάποια από τις ερωτήσεις.

Κι όταν ένας άνθρωπος σου χαρίζει το πιο πλατύ και αληθινό του χαμόγελο, το μόνο που μπορώ να ευχηθώ, είναι δύναμη, κουράγιο, καλή επιτυχία σε όλα όσα κάνει και κυρίως, να κρατήσει για πάντα το μοναδικό «θα» που χρησιμοποιεί… Την ευχαριστώ!

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Facebook Messenger Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ