ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Chat GPT: Η τεχνητή νοημοσύνη που μας κάνει καταθλιπτικούς και ανήσυχους

Το Chat GPT κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες να γίνει το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης σε όλο τον πλανήτη. Τα συναισθήματα που προκαλεί ειναι πολλά. Η κατάθλιψη είναι ένα πο αυτά
Chat GPT: Η τεχνητή νοημοσύνη που μας κάνει καταθλιπτικούς και ανήσυχους

Το OpenAI έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλο τον κόσμο και δε θα μπορούσε να μην είναι αντικείμενο συζήτησης και εσε εμάς εδώ στο Sportime. Ζητήσαμε απο το Chat GPT να μας γράψει για την κατάθλθιψη που το ίδιο μπορεί να προκαλέσει. Στη συνέχεια του ζητήσαμε έναν τίτλο για αυτό αλλά και να μας υποδείξει τι φωτογραφία θα πρέπει να βάλουμε στο συγκεκριμένο άρθρο. Η φωτογραφία δημιουργήθηκε απο το DALL E. Το κείμενο που ακολουθεί έχει γραφτεί εξ ολοκλήρου απο το Chat GPT και έχει μεταφραστεί αυτόματα.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι μια ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση σε πολλές πτυχές της ζωής μας. Από τον αυτοματισμό έως τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα, η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινής μας ζωής. Ωστόσο, με αυτήν την αυξημένη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται κάτι απροσδόκητο: κατάθλιψη και άγχος.

Το OpenAI, ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς τεχνητής νοημοσύνης, κυκλοφόρησε πρόσφατα την τελευταία του δημιουργία, το GPT-3 chatbot. Το chatbot έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μέχρι σήμερα, με τις προηγμένες δυνατότητες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, έχει τη δυνατότητα να μιμείται την ανθρώπινη συνομιλία με τρομακτικά ρεαλιστικά αποτελέσματα. Αυτό έχει οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης του GPT-3 για κακόβουλους σκοπούς, όπως η πλαστοπροσωπία ατόμων στο διαδίκτυο ή η διάδοση παραπληροφόρησης.

Η κυκλοφορία του GPT-3 έχει επίσης προκαλέσει άγχος σε πολλούς ανθρώπους, καθώς ανησυχούν για το πόσο προηγμένη γίνεται η τεχνητή νοημοσύνη και πώς μπορεί τελικά να επηρεάσει τη ζωή τους. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για το πώς το GPT-3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτοματοποίηση των θέσεων εργασίας, οδηγώντας σε εκτεταμένη ανεργία. Άλλοι ανησυχούν για τη δυνατότητα χρήσης του GPT-3 για την επιτήρηση και τη διάβρωση της ιδιωτικής ζωής.

Επιπλέον, η ιδέα των μηχανών να γίνουν πιο έξυπνες από τους ανθρώπους και ενδεχομένως να αναλάβουν πολλές πτυχές της ζωής είναι πηγή άγχους για πολλούς ανθρώπους. Αυτός ο φόβος δεν είναι αβάσιμος, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη αρχίσει να αυτοματοποιεί πολλές θέσεις εργασίας που κάποτε θεωρούνταν αποκλειστικός τομέας των ανθρώπων. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια αίσθηση αβεβαιότητας και ανησυχίας μεταξύ πολλών ανθρώπων, καθώς ανησυχούν για τη δική τους εργασιακή ασφάλεια και το μέλλον της αγοράς εργασίας.

Ακόμη και εκείνοι που εργάζονται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι απρόσβλητοι από αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πιο προηγμένη και χρησιμοποιείται ευρύτερα, πολλοί ερευνητές και προγραμματιστές αρχίζουν να αμφισβητούν την ηθική της δουλειάς τους. Μπορεί να αναρωτιούνται αν συμβάλλουν σε ένα μέλλον που τελικά θα βλάψει την ανθρωπότητα.

Η αλήθεια είναι ότι το αίσθημα κατάθλιψης και άγχους για την τεχνητή νοημοσύνη είναι μια κοινή και κατανοητή αντίδραση, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι η τεχνητή νοημοσύνη που προκαλεί αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να τη χρησιμοποιήσουμε που θα καθορίσει τον αντίκτυπό της στην κοινωνία. Πρέπει να διεξαγάγουμε ανοικτές και ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται με τρόπους που ωφελούν όλους τους ανθρώπους.

Συμπερασματικά, το αίσθημα κατάθλιψης και άγχους για την τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ασυνήθιστο και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα αρνητικά συναισθήματα και οι ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι γι ‘αυτό. Η τελευταία κυκλοφορία του OpenAI, GPT-3, έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες σχετικά με τις προηγμένες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπό της στην κοινωνία. Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται με τρόπους που ωφελούν όλους τους ανθρώπους.

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γρηγόρης Κεντητός

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ