Η Εμιλί ντι Σατλέ, τιμώμενο πρόσωπο στο σημερινό google doodle

Τι αναφέρεται στο google doodle (17 Δεκεμβρίου) για την Εμιλί ντι Σατλέ

Google doodle: Η Εμιλί ντι Σατλέ έχει την τιμητική της στο αφιέρωμα που ετοιμάστηκε για την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021.

Ιδού όσα αναφέρονται στο σχετικό post που έκανε η Google:

«Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 315α γενέθλια της Εμιλί ντι Σατλέ, μαθηματικού, φυσικού, μεταφραστή και φιλοσόφου από τη Γαλλία.

Η συμβολή της στη Νευτώνεια θεωρία, καθώς και στην προσπάθεια να κάνει την επιστημονική λογοτεχνία πιο προσιτή, βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τη σύγχρονη φυσική.

Η Εμιλί ντι Σατλέ γεννήθηκε ως Γκαμπριέλ-Εμιλί Λε Τονελιέ στο Παρίσι, σαν σήμερα το 1706, μια εποχή που ήταν σπάνιο για τις γυναίκες να ακολουθήσουν πνευματική σταδιοδρομία.

Μεγαλωμένη σε ένα αριστοκρατικό περιβάλλον, η Σατλέ μάθαινε μανιωδώς από τους διακεκριμένους επιστήμονες και μαθηματικούς, με τους οποίους διασκέδαζε συχνά η οικογένειά της.

Ολοκλήρωσε τις επίσημες σπουδές της στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες, μαζί με μαθήματα ξιφασκίας και γλωσσολογίας, μαθαίνοντας παράλληλα έξι γλώσσες μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Η κοινωνία αποθάρρυνε τις γυναίκες να ακολουθούν τις επιστήμες, όμως, η Σατλέ κατέρριψε τα τετριμμένα.

Το σημερινό google doodle συνδέεται με την κορυφαία μετάφραση στη Γαλλία

Στα 20 της, παντρεύτηκε τον μαρκήσιο Φλοράν-Κλοντ ντι Σατλέ, έναν εξέχοντα στρατιωτικό. Η βιβλιοθήκη τους αριθμούσε περίπου 21.000 βιβλία!

Έπειτα από μήνες μυστικής έρευνας και πειραματισμού, η Σατλέ υπέβαλε ένα πρωτοποριακό έγγραφο Φυσικής στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών το 1737, που προέβλεπε την ύπαρξη υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Ο Βολταίρος, διαπρεπής συγγραφέας του γαλλικού Διαφωτισμού, αναγνώρισε τα ταλέντα της, ώσπου το 1738 το ζευγάρι εξέδωσε τα «Στοιχεία της Φιλοσοφίας του Νεύτωνα» με το όνομα του Βολταίρου.

Αυτό το πρωτοποριακό βιβλίο μετέτρεψε τη σύνθετη Νευτώνεια φυσική, σε προσιτές ορολογίες για τους Γάλλους αναγνώστες.

Το magnum opus (μτφρ. έργο ζωή) της Σατλέ ήρθε το 1740, με την ανώνυμη δημοσίευση του «The Foundations of Physics», ένα έργο φυσικής φιλοσοφίας, που συνδύασε τη Νευτώνεια φυσική με τη μεταφυσική.

Το έργο της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποδοχή της Νευτώνειας φυσικής σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αν και ανώνυμα, η Σατλέ συνέχισε να φέρνει επανάσταση στη Φυσική, μεταφράζοντας το «Principia», ήτοι το μανιφέστο του Νεύτωνα για

  • τους νόμους της κίνησης
  • τους νόμους της βαρύτητας

Δημοσιεύτηκε μετά θάνατον το 1759 και παραμένει η κορυφαία γαλλική μετάφραση μέχρι σήμερα».

Google doodle

Google doodle