ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

NASA: Η δεκαετία της ανθρώπινης παραμονής στη Σελήνη

Η NASA βιώνει ιστορικές στιγμές, σύμφωνα με τον Χάουαρντ Χου, ο οποίος ηγείται του προγράμματος σεληνιακού διαστημικού σκάφους Orion
NASA: Η δεκαετία της ανθρώπινης παραμονής στη Σελήνη

NASA: Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να παραμείνουν στη Σελήνη για μεγάλες περιόδους κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, δήλωσε αξιωματούχος της στο BBC.

Ο Χάουαρντ Χου, ο οποίος ηγείται του προγράμματος σεληνιακού διαστημικού σκάφους Orion, είπε ότι θα χρειαστούν ενδιαιτήματα για την υποστήριξη επιστημονικών αποστολών.

Προσέθεσε ότι η εκτόξευση του πυραύλου Artemis, ο οποίος μεταφέρει τον Orion, αποτέλεσε μια «ιστορική ημέρα για την πτήση του ανθρώπου στο Διάστημα».

Ο Orion απέχει αυτή τη στιγμή περίπου 134.000 χιλιόμετρα (83.300 μίλια) από τη Σελήνη.

Ο πύραυλος Artemis, ύψους 100 μέτρων, εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι ως μέρος της αποστολής της NASA να πάρει τους αστροναύτες πίσω στον δορυφόρο της Γης.

Στην κορυφή του πυραύλου βρίσκεται το διαστημικό σκάφος Orion, το οποίο, σ’ αυτήν την πρώτη αποστολή, είναι μη επανδρωμένο.

Πάντως είναι εξοπλισμένο με ένα «ανδρείκελο» που θα καταγράφει τις επιπτώσεις της πτήσης στο ανθρώπινο σώμα.

Η πτήση της Τετάρτης ήρθε ως συνέχεις στις δύο προηγούμενες απόπειρες εκτόξευσης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο (ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης λόγω τεχνικών προβλημάτων).

Ο Χου είπε ότι η απογείωση του πυραύλου Artemis ήταν «ένα απίστευτο συναίσθημα» και «ένα όνειρο».

«Είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε για τη μακροπρόθεσμη εξερεύνηση του διαστήματος εις βάθος, όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Και νομίζω ότι αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τη NASA και για όλους όσοι αγαπούν την ανθρώπινη πτήση στο διάστημα και την εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα. Εννοώ ότι επιστρέφουμε στη Σελήνη, εργαζόμαστε για ένα βιώσιμο πρόγραμμα και αυτό είναι το όχημα, το οποίο θα μεταφέρει τους ανθρώπους που θα μας προσγειώσουν ξανά στη Σελήνη», τόνισε.

Μόλις ελεγχθεί και αποδειχθεί η ασφάλεια των συστημάτων του Artemis, ο Χου δήλωσε ότι το σχέδιο είναι να ζήσουν άνθρωποι στη Σελήνη «αυτή τη δεκαετία».

Η ιστορική εκτόξευση του πυραύλου Artemis από τη NASA

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ