ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σκέφτεσαι να διαγράψεις το Facebook; Δες τι πρέπει να γνωρίζεις!

Παραδέξου το κι εσύ το έχεις σκεφτεί!
Σκέφτεσαι να διαγράψεις το Facebook; Δες τι πρέπει να γνωρίζεις!

Η αλήθεια είναι ότι όλοι το έχουμε σκεφτεί, αλλά ελάχιστοι το έχουν όντως πράξει!Το να διαγράψει το προφίλ σου στο Facebook είναι πιο δύσκολο απ όσο φαντάζεσαι!Τόσο από τη μεριά του χρήστη, ο οποίος έχει κι έναν μικρό (!) εθισμό, αλλά και από τη μεριά του δικτύου, που δεν θα σε αφήσει να ‘’γλιτώσεις’’ τόσο εύκολα.

Μήπως είναι καιρός να διαγράψετε τον λογαριασμό σας στο Facebook;

Αυτό ήταν το ερώτημα που πολλοί από τους χρήστες έθεσαν στον εαυτό τους, υπό το πρίσμα των αποκαλύψεων, πως η εταιρία Cambridge Analytica έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και έχει αποθηκεύσει πληροφορίες από εκατομμύρια χρήστες του κοινωνικού δικτύου.

Το hashtag #DeleteFacebook ήταν δημοφιλές στο Twitter μετά από τις ειδήσεις για το σκάνδαλο και ο συνιδρυτής του WhatsApp Brian Acton έγραψε πως “είναι καιρός να διαγράψουμε το Facebook’’. (Να θυμίσουμε εδώ πως το Facebook αγόρασε το WhatsApp για 19 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014).

Και ενώ η διαγραφή του facebook μπορεί να ακούγεται σαν μία πολύ δελεαστική λύση για ορισμένους ή τουλάχιστον μία προφανής λύση προκειμένου να μην υπάρχουν διαρροές των προσωπικών πληροφοριών των χρηστών, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα.

Πώς να (ως επί το πλείστον) εμποδίσετε το Facebook να μοιράζεται τα δεδομένα σας

Η διαγραφή ή απενεργοποίηση του Facebook δεν είναι επιλογή για όλους, όμως όλοι δεν θέλουν να μοιράζονται τις προσωπικές τους πληροφορίες με τρίτους.

Μπορεί να εκπλαγείτε όμως όταν μάθετε σε πόσες εφαρμογές έχετε συνδεθεί μέσω του κοινωνικού δικτύου με την πάροδο των ετών. Οι υπηρεσίες διευκολύνουν τη σύνδεση με το Facebook αντί να απαιτούν ξεχωριστό όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης.

Αυτό εγείρει ανησυχίες, διότι οι χρήστες ενδέχεται να μην συνειδητοποιούν σε πόσα από τα προσωπικά τους δεδομένα έχουν πρόσβαση αυτές οι εφαρμογές τρίτων.

Λάβετε υπόψη ότι οι εφαρμογές που έχετε ήδη εγκαταστήσει θα μπορούσαν να κρατήσουν τις πληροφορίες σας ακόμα και μετά την απενεργοποίησητους. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την εφαρμογή ξεχωριστά και να ζητήσετε να καταργηθούν τα δεδομένα σας.

Πώς να διαγράψετε ή να απενεργοποιήσετε το Facebook

Ένας άλλος τρόπος προστασίας των προσωπικών σας δεδομένων είναι να διαγράψετε οριστικά τον λογαριασμό σας.

«Μπορεί να χρειαστούν έως και 90 ημέρες από την αρχή της διαδικασίας διαγραφής για να διαγράψετε όλα τα πράγματα που έχετε δημοσιεύσει, όπως φωτογραφίες, ενημερώσεις κατάστασης ή άλλα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε συστήματα backup», λέει η εταιρεία στη σελίδα του Κέντρου βοήθειας.

Οι εφαρμογές τρίτων θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί, ακόμα και μετά την οριστική διαγραφή του λογαριασμού σας στο Facebook.

Ουσιαστικά ό,τι έχετε επιλέξει να αφήσετε ελεύθερο στο ίντερνετ πάντα θα υπάρχει στο ίντερνετ, ακόμα κι αν φαινομενικά, έχει διαγραφεί!

Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα που προκύπτει σε κάθε περίπτωση είναι πως πρέπει να μοιραζόμαστε, εφόσον το επιλέξουμε, συγκεκριμένες πληροφορίες και πάντα με πολύ προσοχή ειδάλλως ίσως τα κοινωνικά δίκτυα να μην είναι καλή επιλογή.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σκέφτεσαι να διαγράψεις το Facebook; Δες τι πρέπει να γνωρίζεις!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σία Ανδρικάκη

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.