Τουρκία: Εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες χρησιμοποιούν παρόμοιους κωδικούς στον κυβερνοχώρο, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι στους χάκερς.

Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες χρησιμοποιούν παρόμοιους κωδικούς στον κυβερνοχώρο, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι στους χάκερς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια πολίτες στην Τουρκία απειλούνται ανοιχτά από τους χάκερς καθώς χρησιμοποιούν ίδιους, παρόμοιους ή γενικότερα προβλέψιμα passowrd για τους ιντερνετικούς λογαριασμούς τους.

Έτσι χρειάζεται μόλις 1 δευτερόλεπτο για τους επίδοξους ληστές του διαδικτύου, προκειμένου να παραβιάσουν τα προσωπικά δεδομένα των Τούρκων πολιτών. Και όχι μόνο Τούρκων φυσικά.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα «milliyet» οι χάκερ του κυβερνοχώρου βρίσκουν νέους τρόπους για να αποκτούν τα προσωπικά μας δεδομένα κάθε μέρα. Ιδιαίτερα οι κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιούνται σε συναλλαγές μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυτοί των διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών φυσικών. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε την έκταση του κινδύνου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε η εταιρεία Nordpass διαπιστώθηκε ότι οι πιο χρησιμοποιημένοι κωδικοί πρόσβασης στον κόσμο το 2021 ήταν οι «123456», «123456789», «12345», «qwerty» και «password». 103.170.552 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν το «123456» ως password τους, επιλογή που είναι Νο1 στον πλανήτη

Στην Τουρκία, οι κωδικοί πρόσβασης «123456», «123456789», «12345», «password» και «12345678» βρίσκονται στις 5 πρώτες θέσεις της Τουρκίας. Συνολικά 1. 461. 585 άτομα χρησιμοποιούν τον κωδικό πρόσβασης «123456», ο οποίος κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο, στην Τουρκία.

Στην Τουρκία τους πιο χρησιμοποιούμενους κωδικούς πρόσβασης λέξη «Sanane» (στα ελληνικά «τι σε νοιάζει;», ή «να μην σε νοιάζει») καταλαμβάνει την έβδομη θέση, η λέξη «Γαλατάσαραϊ» την 9η, η ‘asdasd’ την 10η, η «Φενέρμπαχτσε» την 11η και η «Istanbul» την 12η θέση.

Αντίστοιχα το όνομα «Μουσταφά» έρχεται 13ος, το «Mεχμέτ» 15ο και το «Ζεϊνέπ» 18ο. Σύμφωνα με τη λίστα, αξιοσημείωτοι είναι και οι χρόνοι διακοπής αυτών των κωδικών πρόσβασης. Χρειάζεται μόνο 1 δευτερόλεπτο για να σπάσετε τους αριθμητικούς κωδικούς πρόσβασης. Ειδικά ονόματα όπως «Mustafa» ή «Zeynep» ή ονόματα πόλεων χρειάζονται μόνο 2 λεπτά για να σπάσουν.

Τουρκία: Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι Τούρκοι χρήστες

Σε αντίθεση με άλλες χώρες της λίστας που καθόρισε η εταιρεία Nordpass, είναι αρκετά αξιοσημείωτο ότι οι Τούρκοι έθεσαν ως κωδικό πρόσβασης την πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό, όπως η λέξη «Sane». Σύμφωνα με τον ειδικό στο διαδίκτυο Yusuf Evmez οι τυχαία καθορισμένοι κωδικοί πρόσβασης όπως το «Sanane» χρησιμοποιούνται για προσωρινή αλλαγή κωδικούς όμως οι χρήστες ξεχνούν να αλλάξουν αυτά τα passowrd αργότερα, με ασφαλέστερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ Τούρκων και πολιτών άλλων χωρών. «Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν πολύ ειδικές ημέρες, όπως γενέθλια ή ημερομηνίες γάμου. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι κωδικοί πρόσβασης μπορούν να αποκαλυφθούν  πολύ εύκολα μέσα από τις μηχανές αναζήτησης ή τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης», εξηγεί. ο Evmez.