Τουρκία: Σκληρές ποινές για τους κατηγορούμενους του πραξικοπήματος του 2016


Αλέξανδρος Κωτάκης

Τουρκία: Σκληρές ποινές για τους κατηγορούμενους του πραξικοπήματος του 2016


Τουρκία: Την απόφασή του για τους 497 κατηγορούμενους του πραξικοπήματος στην γείτονα, το 2016, ανακοίνωσε σήμερα το αρμόδιο δικαστήριο.

Τουρκία: Όπως αναμενόταν το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν δεν μπορούσε παρά να επιβάλλει σκληρές ποινές για το φερόμενο ως πραξικόπημα τον Ιουλίου του 2016.

Έτσι όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο της Άγκυρας.

Ο πρώην ταγματάρχης Φεντακάρ Άκτσα ο οποίος οδήγησε μια ομάδα στρατιωτών στο Γενικό επιτελείο καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Ο πρώην υπολοχαγός συνταγματάρχης Ουμίτ Γκεντσέρ ο οποίος είχε διαβάσει τη δήλωση πραξικοπήματος στο TRT, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για «παραβίαση της συνταγματικής τάξης».

Ο πρώην συνταγματάρχης Μουχάμεντ Τανσού Ποσόε ο οποίος διηύθυνε την κατοχή του κτιρίου τουTRT, καταδικάστηκε σε δις ισόβια.

Οι 104 εξ των συνολικά 497 κατηγορουμένων βρίσκονται ήδη στις φυλακές, ενώ 11 δικάζονται ερήμην.

Από τις 289 δίκες που αφορούν την απόπειρα επιβολής πραξικοπήματος, οι 14 βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με το Ανατολή.

Θυμίζουμε ότι η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ισλαμιστή ιεροκήρυκα που έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ, ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος και έχουν χαρακτηρίζει το θρησκευτικό του τάγμα τρομοκρατική οργάνωση.
Ο ιεροκήρυκας, άλλοτε θερμός υποστηρικτής και σύμμαχος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνείται τις κατηγορίες.
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και απομάκρυναν πάνω από 100.000 από τον κρατικό μηχανισμό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Περίπου 21.000 εξ αυτών ανήκαν στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων.

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news