EXTRATIME

Τους πλήρωναν για να κλέβουν πτώματα. Έτσι σώθηκε η ιατρική της Ευρώπης

Η Ιατρική της Ευρώπης δεν γεννήθηκε σε εργαστήρια.
Τους πλήρωναν για να κλέβουν πτώματα. Έτσι σώθηκε η ιατρική της Ευρώπης

Στη Φλωρεντία του 15ου αιώνα, τα φώτα της Αναγέννησης έλαμπαν πάνω στους πίνακες, τα αγάλματα και τις εκκλησίες. Αλλά στα υπόγεια, στα κρύα δάπεδα κάτω από μοναστήρια και πανεπιστήμια, κάτι πολύ πιο σκοτεινό συνέβαινε. Εκεί, κάτω από τη σιωπή της νύχτας, άνθρωποι πληρώνονταν για να σκάψουν τάφους. Να κλέψουν νεκρούς. Όχι για χρήμα. Για γνώση. Και χάρη σ’ αυτή την κλοπή, η ιατρική της Ευρώπης έκανε τα πρώτα της αληθινά βήματα.

Οι γιατροί της εποχής ήξεραν ελάχιστα για το ανθρώπινο σώμα. Όχι επειδή δεν ήθελαν, αλλά επειδή η Εκκλησία απαγόρευε τις νεκροτομές. Το ανθρώπινο σώμα θεωρούταν ιερό. Άρα η μελέτη του γινόταν στην παρανομία, με ό,τι μπορούσε να βρεθεί: καταδικασμένοι εγκληματίες, απροσδιόριστοι νεκροί, ή — το πιο συχνό — πτώματα κλεμμένα από τάφους τη νύχτα.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, πέρα από ζωγράφος, ήταν και εμμονικός μελετητής της ανατομίας. Για να δημιουργήσει τα σχέδιά του, που ακόμα και σήμερα προκαλούν δέος με την ακρίβεια τους, χρειάστηκε πάνω από 30 νεκροτομές. Πολλές από αυτές, με πτώματα που είχαν αποκτηθεί… «ανεπίσημα».

Στην Πάντοβα και στη Μπολόνια, φοιτητές ιατρικής έκαναν κρυφές νεκροτομές τις νύχτες, με το ρίσκο της δίωξης. Τα πτώματα δεν εμφανίζονταν ως «προσφορές». Κάποιος έπρεπε να τα βρει. Και οι “αναστητές”, όπως ονομάστηκαν ειρωνικά, ήταν μια νέα κατηγορία εργατών του σκοταδιού. Δούλευαν μόνο νύχτα. Ήξεραν ποιοι είχαν ταφεί πρόσφατα. Δεν άνοιγαν τάφους γερασμένων. Έψαχναν φρέσκα σώματα. Όσο πιο άθικτο το πτώμα, τόσο πιο χρήσιμο.

Η επιστήμη χρειαζόταν υλικό. Οι ζωγράφοι, για να κατανοήσουν τους μύες και τις αναλογίες. Οι γιατροί, για να εντοπίσουν την καρδιά, τις αρτηρίες, τα νεύρα. Κι όλα αυτά δεν έγιναν χάρη στη χορηγία κάποιου δόγματος, αλλά χάρη σε ανθρώπους που πατούσαν στα όρια του εγκλήματος.

Αιώνες αργότερα, στην Αγγλία του 18ου αιώνα, η πρακτική αυτή συνεχιζόταν επίσημα πλέον. Φοιτητές ιατρικής αγόραζαν πτώματα από «συνεργάτες» που τα είχαν ξεθάψει. Το 1832, η Βρετανία νομιμοποίησε την πράξη, δίνοντας σε πανεπιστήμια το δικαίωμα να χρησιμοποιούν «αδέσποτους» νεκρούς για επιστημονικούς σκοπούς. Η ιατρική είχε προχωρήσει. Αλλά χρωστούσε τα θεμέλιά της στους κλέφτες νεκρών.

Σήμερα, τα σχέδια του Λεονάρντο διδάσκονται στα πανεπιστήμια. Οι πίνακες των ανατόμων κοσμούν μουσεία. Τα ιατρικά εγχειρίδια ξεκινούν με ιστορίες προόδου. Κανένα όμως δεν λέει ποιος έσκαψε τους πρώτους λάκκους για να ανοίξει το ανθρώπινο σώμα μπροστά στα μάτια της επιστήμης.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Media: «30 χρόνια Μίλτος Πασχαλίδης – Παράλληλη δισκογραφία»: Κυκλοφόρησε το επετειακό άλμπουμ σε διπλό CD & διπλό LP

«30 χρόνια Μίλτος Πασχαλίδης – Παράλληλη δισκογραφία»: Κυκλοφόρησε το επετειακό άλμπουμ σε διπλό CD & διπλό LP

Τα 30 χρόνια προσωπικής δισκογραφίας του σπουδαίου καλλιτέχνη τιμά το Όγδοο.

Media
ExtraTime: Σαν σήμερα ο καταστροφικός σεισμός της Θεσσαλονίκης

Σαν σήμερα ο καταστροφικός σεισμός της Θεσσαλονίκης

(VIDEO) Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες κτίρια κατεστραμμένα.

ExtraTime
ExtraTime: Το τραγούδι που «ένωσε» και τις δύο πλευρές στον Εμφύλιο

Το τραγούδι που «ένωσε» και τις δύο πλευρές στον Εμφύλιο

Το τραγουδούσαν και οι στρατιώτες του Εθνικού Στρατού και οι αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού.

ExtraTime
ExtraTime: Έστησαν κανονικό πόλεμο στην πόλη τους. Με εκρήξεις, συλλήψεις και Ναζί στους δρόμους. Μόνο και μόνο για να τους πείσουν να αγοράσουν ομόλογα.

Έστησαν κανονικό πόλεμο στην πόλη τους. Με εκρήξεις, συλλήψεις και Ναζί στους δρόμους. Μόνο και μόνο για να τους πείσουν να αγοράσουν ομόλογα.

Μια ψεύτικη εισβολή, μια σκηνοθετημένη Κατοχή, και μια πόλη που ένιωσε τον πόλεμο πριν αυτός φτάσει. Ήταν η “If Day”.

ExtraTime
ExtraTime: Η λίμνη που βγάζει παράξενους ήχους. Οι Ινδιάνοι έλεγαν πως είναι φωνές πνευμάτων. Οι επιστήμονες ακόμα ψάχνουν.

Η λίμνη που βγάζει παράξενους ήχους. Οι Ινδιάνοι έλεγαν πως είναι φωνές πνευμάτων. Οι επιστήμονες ακόμα ψάχνουν.

Σαν να χτυπάει κανόνι μέσα στο νερό. Στη λίμνη Σενέκα, ένας ήχος ξυπνά κάθε τόσο τους μύθους. Και καμία θεωρία δεν έχει καταφέρει να τον εξηγήσει.

ExtraTime
ExtraTime: Το κόλπο με τη σοκολάτα που κάνουν πολλές παγωτοβιομηχανίες όταν δεν τους βγαίνει η συνταγή

Το κόλπο με τη σοκολάτα που κάνουν πολλές παγωτοβιομηχανίες όταν δεν τους βγαίνει η συνταγή

Όταν δεν πετυχαίνει η συνταγή του παγωτού, η λύση σε πολλές χώρες είναι απλή: το ανακατεύουν με σοκολάτα και συνεχίζουν.

ExtraTime
ExtraTime: Το αυτοκίνητο που σχεδίασε ο Ντα Βίντσι πριν από 550 χρόνια. Κινούταν μόνο του και γύριζε το τιμόνι

Το αυτοκίνητο που σχεδίασε ο Ντα Βίντσι πριν από 550 χρόνια. Κινούταν μόνο του και γύριζε το τιμόνι

Το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο δεν είχε τιμόνι ή μηχανή. Είχε μόνο ελατήρια και την ιδιοφυΐα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

ExtraTime
ExtraTime: Στο παλάτι ρυθμίζουν τα 450 ρολόγια με το χέρι. Στην κουζίνα τα πάνε 5 λεπτά μπροστά για να μην αργήσει το φαγητό στον βασιλιά

Στο παλάτι ρυθμίζουν τα 450 ρολόγια με το χέρι. Στην κουζίνα τα πάνε 5 λεπτά μπροστά για να μην αργήσει το φαγητό στον βασιλιά

Δεν είναι απλώς ρολόγια. Είναι βασιλική ακρίβεια σε κάθε δευτερόλεπτο. Και όταν αλλάζει η ώρα, χρειάζονται 18 ώρες για να τα ρυθμίσουν όλα.

ExtraTime
ExtraTime: Έπαιξαν σαξόφωνο στον πιο σπάνιο παπαγάλο του κόσμου για να ζευγαρώσει. Γέννησε 249 αυγά

Έπαιξαν σαξόφωνο στον πιο σπάνιο παπαγάλο του κόσμου για να ζευγαρώσει. Γέννησε 249 αυγά

Είναι νυχτόβιος, δεν πετάει και είναι έτοιμος να εξαφανιστεί. Το 2019, του έβαλαν μουσική για να ερωτευτεί. Και το θαύμα έγινε.

ExtraTime