×

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

ΑΕΚ: Εκπρόσωπος της UEFA στο Ιατρικό Συνέδριο (pics)


    Τάσος Καπετανάκος

ΑΕΚ: Εκπρόσωπος της UEFA στο Ιατρικό Συνέδριο (pics)


Η UEFA στο 2ο Ιατρικό Συνέδριο της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.
Πολλές ευρωπαϊκές και ελληνικές ομάδες συμμετέχουν στο Ιατρικό Συνέδριο της στο ΟΑΚΑ, ενώ επίσημη συμμετοχή έχει και η UEFA. Μια μεγάλη τιμή για την ελληνική ομάδα, το ιατρικό επιτελείο της και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα, ο Marc Vuillamoz, UEFA Head of Medical and Anti-doping, μίλησε στο 2ο Ιατρικο Συνέδριο και αναφέρθηκε στην αντι-ντόπινγκ πολιτική της UEFA και στην αναγκαιότητα ενημέρωσης των ποδοσφαιριστών για αυτά τα θέματα από το ιατρικό τιμ των ομάδων τους.
Η ΠΑΕ τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία του μέσω του διευθυντή επικοινωνίας Ανδρέα Δημάτου και εκείνος στο ξεκίνημα της ομιλίας του ανταπέδωσε το «ευχαριστώ» στην Ενωση για την πρόσκληση του στο Ιατρικό Συνέδριο και τον Αλκη Καλλιακμάνη και την Αγγελική Αρκάδη για τη συμμετοχή του στη διημερίδα της Ενωσης στην Αθήνα.
Η ομιλία του Marc Vuillamoz, Head of UEFA Medical and Anti-Doping, στο 2ο Ιατρικό Συνέδριο της ΑΕΚ:
«Ευχαριστώ πολύ την ΑΕΚ για την πρόσκλησή της στο Ιατρικό Συνέδριο, ειδικά τους κ.κ. Νικολάου και Καλλιακμάνη, καθώς και την κ. Αγγελική Αρκάδη την οποία γνωρίζω πολλά χρόνια και με χαρά μου βλέπω ξανά. Θα συζητήσουμε το κομμάτι του Anti-Doping, γιατί η εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών σε αυτό το κομμάτι είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γνωρίζουν καλά τις υποχρεώσεις τους, καθώς και το τι περιλαμβάνει ένα τεστ ντόπινγκ της UEFA, αλλά και εκείνα των εγχώριων διοργανώσεων. Ο στόχος της πολιτικής Anti-doping της UEFA είναι να προστατέψει τους αθλητές, τις διοργανώσεις και τις ομάδες, το προϊόν συνολικά, ώστε να αγωνίζονται όλοι υπό τους ίδιους όρους. Από το 2005 ξεκινήσαμε το κομμάτι της εκπαίδευσης των ποδοσφαιριστών πάνω σε αυτόν τον τομέα, επικοινωνώντας με όλες τις ομάδες σε επτά διαφορετικές γλώσσες και ζητώντας τη συνεργασία των Ομοσπονδιών προκειμένου να γνωρίζουν όλοι τις αρνητικές πιθανότητες που μπορούν να υπάρξουν και το προβλεπόμενο ρίσκο. Η εκπαίδευση από την UEFA ξεκινάει από πολύ νεαρή ηλικία, με 44 διαφορετικά εκπαιδευτικά sessions που φτάνουν σε 1.100 ποδοσφαιριστές, προπονητές, γιατρούς ομάδας και μέλη επιτελείων. Κάθε χρονιά ενημερώνουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους του αθλητισμού, με ελπίδα οι νεαροί παίκτες να φτάσουν μια ημέρα να παίξουν ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο και σε μεγάλες ομάδες. Οι αρχές της πολιτικής μας είναι να υπάρχει «καθαρό» ποδόσφαιρο, χωρίς χρήση ουσιών που επηρεάζουν την απόδοση, χωρίς κινδύνους που μπορούν να προκύψουν, και για να πετύχουμε κάτι τέτοιο στοχεύουμε κυρίως τη ενημέρωση των νεαρών.
Τα πιο επικίνδυνα σκευάσματα είναι εκείνα που παρασκευάζονται στην Κίνα, ένα ποσοστό της τάξης του 40% είναι νοθευμένο και οι παίκτες πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Οι συνέπειες μπορούν να είναι καταστροφικές αν πιαστούν ντοπαρισμένοι, να αποκλειστούν για τέσσερα χρόνια από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα. Επίσης, ενημερώνουμε τους νεαρούς αθλητές και για τα υπόλοιπα ναρκωτικά, όπως την κοκαΐνη και την κάνναβη, επίσης απαγορευμένα σκευάσματα ακόμα και αν η κάνναβη θεωρητικά δεν βελτιώνει την απόδοση ενός αθλητή, καθώς μπορεί να μείνει στον οργανισμό για 2-3 εβδομάδες και έτσι να κοπούν σε κάποιο τεστ ντόπινγκ. Υπάρχουν παράνομα σκευάσματα τα οποία εισάγονται σε συσκευασίες σχεδόν όμοιες με εκείνες των νόμιμων σκευασμάτων, συνεπώς χρειάζεται τεράστια προσοχή και βοήθεια από την ομάδα. Διαθέτουμε επίσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους ιατρούς των συλλόγων με τρία διαφορετικά μοντέλα εφαρμογής, οργανώνουμε workshops και προσκαλούμε γιατρούς εθνικών ομάδων σε αυτά προκειμένου να ενημερωθούν και στη συνέχεια να διανείμουν αυτή τη γνώση. Επίσης, σύντομα θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα application για ποδοσφαιριστές που θα τους επιτρέψει να μάθουν εύκολα και γρήγορα ποια σκευάσματα είναι παράνομα, μαζί με χρήσιμες πληροφορίες για την γενικότερη αγωγή που θα ακολουθήσουν. Είναι σχεδιασμένο για τη νέα γενιά, με τη μορφή παιχνιδιού, πολύ μοντέρνο και ελπίζουμε εξαιρετικά χρηστικό για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Διαθέτουμε 56 doping control officers που εργάζονται για την UEFA, όλοι τους γιατροί από διάφορες χώρες της Ευρώπης που εκπαιδεύονται κάθε χρόνο, θεωρητικά και πρακτικά, σύμφωνα με το επιτυχημένο πρόγραμμα που ξεκινήσαμε το 2015. Η δουλειά τους είναι πολύ σημαντική γιατί δεν επιτρέπεται να τιμωρηθεί ποδοσφαιριστής χωρίς να έχει υπάρξει όντως ντοπαρισμένος και να θέσουμε σε κίνδυνο την καριέρα του, για αυτό εκπαιδεύονται συνεχώς ώσπου να γνωρίζουν άριστα κάθε πτυχή του κομμάτι anti-doping. Ελέγξαμε 466 διαφορετικούς επίσημους αγώνες την προηγούμενη σεζόν και 43 ομάδες σε φιλικές αναμετρήσεις, 10 παίκτες από την κάθε μία, 2.812 δείγματα συνολικά, τα 537 εκ των οποίων δείγματα αίματος και τα υπόλοιπα δείγματα ούρων. Διατηρούμε δείγματα για ένα μίνιμουμ 10 ετών από την σεζόν 2015-16, τα επανελέγχουμε όποτε θέλουμε με νέες μεθόδους για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό, κάπως έτσι εντοπίστηκαν πρόσφατα κρούσματα από την Ρωσία τα οποία είχαν διαφύγει του πρώτου ελέγχου, λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.
Τα καλά νέα για το ποδόσφαιρο είναι τα δείγματα των τελευταίων δύο ετών δεν ήταν θετικά και μπορείτε να περιμένετε ότι η ανάλυση θα γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική όσο περνούν τα χρόνια. Συνεργαζόμαστε με 33 διαφορετικές Ομοσπονδίες από την Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, με στόχο να δημιουργήσουμε ένα πρότζεκτ ανταλλαγής δεδομένων, πληροφοριών, ώστε να συνεργαζόμαστε καλύτερα, να μην «συγκρούονται» οι έλεγχοι ντόπινγκ, με τις πληροφορίες για τους παίκτες να διατηρούνται και όταν οι ομάδες τους αποκλείονται από τις διοργανώσεις μας. Ένα ισορροπημένο σύστημα, το ADAMS, που μας επιτρέπει να ελέγχουμε στενότερα τις ομάδες που στο πρωτάθλημά τους δεν έχουν τακτικούς ελέγχους, κάτι το οποίο είναι και το δίκαιο για τους συλλόγους που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA, με πολλά πλεονεκτήματα όπως αποδεικνύεται και από την εμπειρία μας στο πρόσφατο Euro 2016 της Γαλλίας. Θα ήθελα να συζητήσουμε και ένα κομμάτι που δεν σχετίζεται με το ντόπινγκ, αυτό της διάσεισης ποδοσφαιριστή κατά τη διάρκεια αγώνα, γιατί είχαμε δύο πρόσφατες περιπτώσεις σε Τσάμπιονς Λιγκ και Ιταλία που το πρωτόκολλο δεν εφαρμόστηκε σωστά. Ο διαιτητής αν υποψιαστεί διάσειση οφείλει να διακόψει τον αγώνα, να δώσει ένα μίνιμουμ τριών λεπτών στον γιατρό της ομάδας να εξετάσει τον αθλητή (στην πραγματικότητα του δίνει ακόμα περισσότερο χρόνο) και στην παραμικρή υποψία ότι έχει υποστεί διάσειση, δεν πρέπει να επιστρέψει στον αγώνα. Είναι καθαρά απόφαση του γιατρού της ομάδας, παίρνει την ευθύνη αυτός, όχι ο παίκτης, όχι ο προπονητής, κανένας άλλος. Δεν επιτρέπεται καν να παρέμβουν στη διάγνωση του γιατρού αν και φοβάμαι ότι αυτό συμβαίνει συχνά. Συνεπώς, ο διαιτητής δίνει αρκετό χρόνο στον γιατρό για τη διάγνωσή του, εκείνος παίρνει την απόφαση αν μπορεί να συνεχίσει ή όχι, κανένας δεν παρεμβαίνει στο έργο του, ούτε ποδοσφαιριστές ούτε ο προπονητής. Θα ενημερώσουμε και τους προπονητές για αυτό σε μελλοντικό φόρουμ, γιατί μια διάσειση μπορεί να εξελιχθεί σε θάνατο και είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι ορισμένες φορές ο αθλητής δεν έχει χάσει καν τις αισθήσεις του και νομίζει ότι μπορεί να συνεχίσει. Στην παραμικρή πιθανότητα να έχει συμβεί κάτι, ο παίκτης δεν θα επιστρέψει στο γήπεδο, θα εξεταστεί από νευρολόγο και σε κάθε περίπτωση θα λάβει φροντίδα ώστε να επιστρέψει σύντομα αλλά χωρίς κίνδυνο στη φυσιολογική ζωή του και στον αθλητισμό».
Δείτε φωτογραφίες
Να θυμίσουμε ότι στο Ιατρικό Συνέδριο νωρίτερα βρέθηκε και ο Μανόλο Χιμένεθ με συνεργάτες του για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του και να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα γύρω από το ζήτημα της ρήξης χιαστού. Να θυμίσουμε ότι εργασίες θα ολοκληρωθούν αύριο με τη δεύτερη ημέρα.