Για πέντε ομάδες η Basket League ολοκληρώθηκε και η προετοιμασία για τα νέα αγωνιστική περίοδο είναι αυτό που τους απασχολεί.

Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε μια πρώτη ανάλυση των 5 ομάδων που ολοκλήρωσαν την αγωνιστική τους δράση τότε σίγουρα θα βγάλουμε πολύτιμα συμπεράσματα. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Για πέντε ομάδες η Basket League ολοκληρώθηκε και η προετοιμασία για τα νέα αγωνιστική περίοδο είναι αυτό που τους απασχολεί.

Βεβαίως στην Basket League δε θα βρίσκεται σίγουρα ο Ηρακλής καθώς υποβιβάστηκε και ολοκλήρωσε μια σεζόν μέσα στην απογοήτευση. Φταίει σε κάτι η ομάδα γι’ αυτό το μπάχαλο; Αναμφίβολα, όχι! Έτσι κι αλλιώς δε μπορείς να κατηγορήσεις προπονητές ή παίκτες όταν συμβαίνουν «σημεία και τέρατα» κι αναγκάζονται να «χρεωθούν» τα λάθη άλλων.

Ο Ηρακλής στην Α2 λοιπόν μετά από μια χρονιά πολύ δύσκολη. Με βαθμούς να αφαιρούνται και να επιστρέφονται (εκκρεμεί μια απόφαση του ΑΣΕΑΔ που πλέον δεν αλλάζει τίποτα) με απεργίες παικτών στη διάρκεια της χρονιάς, με προπονητές να αλλάζουν, με παίκτες να πηγαινοέρχονται και στο τέλος με μια ηρωική προσπάθεια να αναζητείται τρόπος υπέρβασης.

Προσπάθησαν οι παίκτες; Αναμφισβήτητα!

Η συνολική εικόνα του Ηρακλή, όμως (όχι αγωνιστικά μόνο) δεν ήταν η ενδεδειγμένη κι αυτό μπορεί να το καταλάβει ο καθένας εκτός από τους πλέον «θερμοκέφαλους».

Τα θετικά εντοπίζονται στην εξαιρετική σεζόν του Κωνσταντίνου Παπαδάκη κατά κύριο λόγο που μαζί με τον Δημήτρη Σταμάτη μπορούν να βρουν μια καλύτερη ομάδα στη νέα σεζόν. Ο Φίλλιος και ο Πετανίδης επίσης είναι αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις.

Ο Ιωνικός Νίκαιας πέρασε επίσης μια παράξενη σεζόν με πολλά ανεβοκατεβάσματα και κυρίως με την «ταραχή» στο ιδιοκτησιακό που μέχρι να τακτοποιηθεί έβαλε σε κίνδυνο ακόμα και την ύπαρξη της ομάδας.

Το ότι ηρέμησαν, βρήκαν τις λύσεις παρά τις μαζικές διαρροές, άλλες αναπόφευκτα (πχ Χουγκάζ και Τζέρμαν) κι άλλες λιγότερο αναμενόμενες (Γόντικας, Αθηναίου και Σεγκούρα) κατάφεραν να παραμείνουν στην Basket League ασφαλώς και συνιστά επιτυχία. Όχι όμως ότι η σεζόν ήταν καλύτερη από πέρυσι.

Στα συν η επιστροφή του Μαυροκεφαλίδη που έδωσε οντότητα στην ομάδα, η έλευση του ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΥ Ντάνιελ Χάμιλτον αλλά και το γεγονός ότι για ακόμα μια χρονιά ο Ιωνικός κατάφερε να αξιοποιήσει δύο ελληνόπουλα: Τον Ιωσήφ Κολοβέρο και τον Νίκο Αρσενόπουλο που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο και σήκωσαν βάρος τεράστιο. Κι επίσης στα «συν» η προώθηση του Άγγελου Τσίκληρα σε πρώτο ρόλο που βέβαια λύνει και για την επόμενη σεζον τουλάχιστον το θέμα του προπονητή στον Ιωνικό.

Ο Απόλλωνας Πάτρας στην επιστροφή του στην Basket League κατάφερε να εξασφαλίσει σχετικά νωρίς την παραμονή του κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο Νίκος Βετούλας παρουσίασε μια πολύ «επιθετική» ομάδα, γεμάτη ενέργεια που ανέδειξε μάλιστα τον Γιώργο Τσαλμπούρη ο οποίος έφτασε στις πρώτες θέσεις των σκόρερ στο πρωτάθλημα. Καλές επιλογές ξένων, εμπιστοσύνη σε Έλληνες παίκτες, ωραίο μπάσκετ και προφανώς ο Απόλλωνας είναι μια από τις ομάδες που σίγουρα μπορείς να πεις ότι έβαλαν «συν» στην παρουσία τους.

Η πρώτη μεγάλη απογοήτευση στη φετινή Basket League αναλογικά με την περσινή πορεία είναι το Λαύριο

Από τη δεύτερη θέση πέρυσι, εκτός πλέι οφ φέτος και μάλιστα αν είχε χάσει κι εκείνον τον αγώνα στη Νίκαια από τον Ιωνικό, πιθανότατα θα έμπαινε και σε άλλα σενάρια, πιο δυσάρεστα. Ξέρουμε: Δεν είναι εύκολο κάθε χρόνο να έχεις απόλυτη επιτυχία στις επιλογές των ξένων. Ούτε και είναι εύκολο για το Λαύριο να παίζει κάθε χρόνο τελικούς καθώς σίγουρα αυτό που έγινε πέρυσι δεν επαναλαμβάνεται.

Το θέμα όμως είναι ότι το Λαύριο δεν έπαιξε καθόλου καλό μπάσκετ (σε γενικές γραμμές) και η αποχώρηση του Χρήστου Σερέλη το βάζει αναγκαστικά σε μια νέα εποχή. Οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον η επόμενη χρονιά.

Βεβαίως η κορυφαία απογοήτευση της σεζόν ήταν ο ΠΑΟΚ!

Αντικειμενικά, το ρόστερ του δεν είναι για να βρεθεί εκτός πλέι οφ. Κι επίσης αντικειμενικά, ο ΠΑΟΚ είχε απλώς κάποιες αναλαμπές αλλά μπάσκετ της προκοπής δεν έπαιξε. Ο Άρης Λυκογιάννης έδειξε πολύ μπερδεμένος και δε μπορούσε να βρει λύσεις ενώ η ομάδα ήταν σαν «παλιό φορτηγό» που αγκομαχά στον ανήφορο.

Πολλές φορές είχε έλλειψη ενέργειας κι «επιθετικότητας» ενώ πολλούς αγώνες τους πήρε με ηρωικό τρόπο. Τελικά έμεινε εκτός πλέι οφ για δύο ήττες στον πόντο από το Περιστέρι αλλά για να είμαστε ειλικρινείς και να περνούσε, πάλι δε θα έλεγε κάποιος ότι η χρονιά πέτυχε!

Η συνολική εικόνα του ΠΑΟΚ (με ελάχιστες εξαιρέσεις) ήταν κακή! Και σίγουρα χειρότερη της περσινής.