ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ισπανία – Γερμανία: Διασυρμός μεν, αλλά…

Ο θύτης που έγινε θύμα, το 6-0 που δεν... κόστισε και το πάθημα που μπορεί να γίνει μάθημα εν όψει EURO 2021
Ισπανία – Γερμανία: Διασυρμός μεν, αλλά…

Σίγουρα είναι από τα σκορ που δεν… χωνεύονται εύκολα και μένουν για πάντα χαραγμένα στα κιτάπια της ποδοσφαιρικής ιστορίας. Όταν όμως αυτά σημειώνονται εις βάρος μιας υπερδύναμης όπως η Γερμανία, τότε αποκτούν άλλη διάσταση.

Ο διασυρμός από την Ισπανία με 6-0 για τους ομίλους του Nations League αποτέλεσε ένα γερό «χαστούκι» για το σύνολο του Γιόακιμ Λεβ. Παρότι η «Nationalmannschaft» πήγαινε για δύο αποτέλεσματα, ώστε να καπαρώσει την είσοδό της για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, τελικώς είδε τη «φούρια ρόχα» να επιδίδεται σε ένα «γλέντι» άνευ προηγουμένου.

Η άμυνα των Γερμανών έμπαζε από παντού, η αδυναμία για εναλλαγή τρίτης πάσας ήταν παροιμιώδης και ο άμοιρος ο Νόιερ μάζευε ασταμάτητα την μπάλα από τα δίχτυα του. Κάπως έτσι διαμορφώθηκε η βαρύτερη σε σκορ ήττα των Γερμανών εδώ και 89 χρόνια. Η αμέσως προηγούμενη ήταν κόντρα στην Αυστρία, το 1931 σε ένα φιλικό στο Βερολίνο.

Τα «πάντσερ» έγιναν από θύτης θύμα και αναμφισβήτητα έδειξαν ότι έχουν να λύσουν αρκετά θέματα εν όψει του EURO 2021. Οι ερωτήσεις που προκύπτουν όμως από τα παραπάνω είναι ικανές για να δώσουν μια άλλη διάσταση σε μια ήττα που με πρώτη ανάγνωση μοιάζει βαριά και ασήκωτη.

Γερμανία: Άλλο Nations League, άλλο EURO

Η πρώτη αφορά στο πλαίσιο στο οποίο έγινε το ματς. Το γεγονός ότι το 6-0 έγινε σε μια διοργάνωση χωρίς μεγάλο ειδικό βάρος, αφαιρεί σημαντικά το αρνητικό αντίκτυπο μιας τέτοιας τραγικής εμφάνισης. Άλλο να δέχεσαι μια τέτοια ήττα σε Champions League, ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ή Παγκόσμιο Κύπελλο και άλλο στο νεοσύστατο Nations League. Επομένως ήταν τόσο καταστροφική η βραδιά στην Ισπανία όπως παρουσιάζεται; Η απάντηση είναι «όχι ακριβώς».

Η Γερμανία μπορεί να μετατράπηκε από θύτης θύμα με έναν βίαιο τρόπο, αλλά ουσιαστικά δεν της στερεί κάτι. Έχασε την είσοδο στα ημιτελικά μιας διοργάνωσης που- κακά τα ψέματα- πλασάρεται με το ζόρι ως πολύ σημαντική. Αντιθέτως, οι διασυρμοί που έχει κάνει η ομάδα του Λεβ τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι γερμανικές ομάδες ήταν απείρως πιο ουσιώδεις.

Ο λόγος για το 7-1 επί της Βραζιλίας και το 8-2 της Μπάγερν Μονάχου επί της Μπαρτσελόνα. Εκεί το διακύβευμα ήταν χωρίς συζήτηση υψηλότερο, ενώ μαζί με το παιχνίδι χάθηκαν και ένα σωρό άλλα πράγματα.

Το γεγονός λοιπόν ότι αυτή η ήττα πλήγωσε τον εγωισμό των «πάντσερ» και μόνο χωρίς άλλο αντίκτυπο (πρόκριση, τρόπαιο ή μετάλλιο), κατατάσσει το 6-0 σε χαμηλότερη βαθμίδα.

Ισπανία – Γερμανία: Ένα ηχηρό ξυπνητήρι

Ενδεχομένως, το δεύτερο ερώτημα να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το σκορ, αυτό καθαυτό. Θα κατορθώσει η Γερμανία να ξυπνήσει, να μάθει από αυτό το πάθημα και να παρουσιαστεί καθόλα έτοιμη στο επερχόμενο EURO;

Ομολογουμένως, ο Λεβ θα πρέπει να κατασταλάξει ως προς την αμυντική του τετράδα και να περιορίσει τις αλχημείες, ώστε να πετύχει μια συμπαγή λειτουργία. Επίσης, η χαλαρότητα που επέδειξαν στην αναμέτρηση με τους παίκτες του Λουίς Ενρίκε θα πρέπει να μείνει στην άκρη και να επιστρέψει η στρατιωτική πειθαρχία στο κάδρο.

Τα υπόλοιπα, τόσο ως προς το υλικό, όσο και ως προς τον πλουραλισμό, τα «πάντσερ» τα διαθέτουν. Μια κακή εμφάνιση δε σημαίνει ότι ήρθε η συντέλεια του κόσμου, ούτε ότι μια από ένα από τα πιο επιτυχημένα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα έγινε εν μία νυκτί… ομαδούλα.

Οι Γερμανοί έχουν απάντηση σε κάθε αγωνιστική δυσκολία και γνωρίζουν πως να σηκώνονται, ύστερα από τέτοιες ήττες. Η ήττα από την Ισπανία θα μπορούσε να παρομοιαστεί με έναν φιόγκο πάνω σε μια συσκευασία δώρου.

Προκαλεί έκπληξη, τραβάει τα βλέμματα, αλλά μόλις ανοιχτεί, πετιέται στην άκρη και μένει μόνο το περιεχόμενο. Κι αν κάποιος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ξέρει από αγωνιστικό περιεχόμενο, αυτοί είναι οι Γερμανοί. Σε λίγους μήνες, θα το αποδείξουν ξανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nations League: Κορυφή για το Βέλγιο, με δύο πέναλτι η Δανία (vids)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ SPORTIME ONLINE

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ισπανία – Γερμανία: Διασυρμός μεν, αλλά…», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.