Ο Ιταλός συνθέτης Τζοακίνο Αντόνιο Ροσσίνι, είναι παγκοσμίως γνωστός για τις όπερές του. Ο Κουρέας της Σεβίλλης, η Σταχτοπούτα και ο Γουλιέλμος Τέλλος, είναι μερικά από τα έργα που του χάρισαν το προσωνύμιο «Ο Ιταλός Μότσαρτ».

Ο Ιταλός συνθέτης Τζοακίνο Αντόνιο Ροσσίνι, είναι παγκοσμίως γνωστός για τις όπερές του. Ο Κουρέας της Σεβίλλης, η Σταχτοπούτα και ο Γουλιέλμος Τέλλος, είναι μερικά από τα έργα που του χάρισαν το προσωνύμιο «Ο Ιταλός Μότσαρτ».

Γόνος μουσικής οικογένειας, ο Ροσσίνι γεννήθηκε το 1792 στην πόλη Πεζάρο. Στα δεκαέξι του κερδίζει το πρώτο βραβείο του Ωδείου της Μπολόνια, για την καντάτα του «Il pianto d’Armonia sulla morte d’Orfeo», ενώ επιδίδεται στη σύνθεση όπερας.

Οι πιο αξιοσημείωτες, «La pietra del paragone» και «Il signor Bruschino» παρουσιάζονται στη Ρώμη, τη Βενετία και το Μιλάνο, ενώ με τη μεσολάβηση του Μαρκησίου Καβάλλι, ή όπερα “La cambiale di matrimonio» ανεβαίνει με επιτυχία στη Βιέννη. Ακολουθούν οι όπερες «Τανκρέδος» («Tancredi») και «Μια Ιταλίδα στο Αλγέρι» («L’italiana in Algeri») που σημειώνουν ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία και εκτοξεύουν τη φήμη του 20χρονου συνθέτη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέχρι τα 21 του είχε εδραιωθεί στο φιλόμουσο κοινό της Ιταλίας και συνέχισε να γράφει όπερες, οι οποίες παρουσιάζονταν στο Μιλάνο και τη Βενετία.
Στις 20 Φεβρουαρίου 1816 ανεβαίνει στο Θέατρο Αρτζεντίνα της Ρώμης η πιο γνωστή όπερά του, ο Κουρέας της Σεβίλλης.  Αξιοσημείωτο παραμένει το παρασκηνιακό γεγονός ότι ο Ροσσίνι, κατά δήλωσή του, συνέθεσε το έργο σε δώδεκα μόλις ημέρες, χρόνο-ρεκόρ.

Η γνωριμία με τον Μπετόβεν

Στη Βιέννη γνωρίζει από κοντά τον 51 ετών πλέον Μπετόβεν ο οποίος αργότερα του γράφει σε μια επιστολή: «…ώστε εσύ είσαι ο Ροσσίνι, ο συνθέτης του Κουρέα της Σεβίλλης. Σε συγχαίρω. Θα παίζεται για όσο θα υπάρχει Ιταλική όπερα. Ποτέ μην προσπαθήσεις να γράψεις κάτι άλλο εκτός από όπερα : κάθε άλλο είδος θα βλάψει τη φύση σου».
Μέχρι τα 31 του χρόνια ο Ροσσίνι έχει γράψει περί τις 20 όπερες.  Απ’ αυτές, ο Οθέλλος αποτελεί την κλιμάκωση του έργου του, το 1816.

Ο Θάνατός του

Έχοντας αντιμετωπίσει για χρόνια μια φθίνουσα υγεία, στις 13 Νοεμβρίου 1868 πεθαίνει στην εξοχική του κατοικία. Σε ηλικία 76 ετών από πνευμονία. Κατά παράκληση της ιταλικής κυβέρνησης- η τέφρα του μεταφέρεται στη Βασιλική του Τιμίου Σταυρού στη Φλωρεντία.
Η περιουσία του Ροσσίνι αποτιμήθηκε σε 2,5 εκατομμύρια φράγκα, που αντιστοιχούν σήμερα σε περίπου 1,4 εκατομμύρια δολάρια. Ένα μέρος της περιουσίας του μεγάλου Ιταλού συνθέτη παραχωρήθηκε στην Κοινότητα του Πεζάρο. Το 1980, καθιερώθηκε το ετήσιο φεστιβάλ Όπερας Ροσίνι, που διεξάγεται στη γενέτειρά του κάθε Αύγουστο.

πηγή: eirinika.gr