Το «τέλειο 10άρι»: Όταν η Νάντια Κομανέτσι άφησε άναυδο τον κόσμο (vid)


Ιωσήφ Σηφάκης

Το «τέλειο 10άρι»: Όταν η Νάντια Κομανέτσι άφησε άναυδο τον κόσμο (vid)


Στις 18 Ιουλίου του 1976 η Νάντια Κομανέτσι έγραψε ιστορία στον αθλητισμό, κατακτώντας άριστη βαθμολογία στο πρόγραμμά της στους ασύμμετρους ζυγούς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Το απόλυτο 10!

Πέρασαν 44 χρόνια απ’ τις 18 Ιουλίου 1976, όταν η Ρουμάνα Νάντια Κομανέντσι κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το πρώτο «τέλειο δεκάρι» στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής σε ηλικία μόλις 15 ετών.

Ήταν η αρχή μιας σειράς αθλητικών επιτυχιών για την 14χρονη Ρουμάνα, που συνολικά απέσπασε εφτά 10αρια και έφυγε από τους αγώνες με 3 χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο. Η Νάντια Κομανέτσι ήταν η νεαρότερη (μέχρι τότε) Ολυμπιονίκης.


«Ήμουν πολύ ικανοποιημένη, πίστευα ότι θα έπαιρνα βαθμολογία 9,9. Τότε άκουσα το κοινό να φωνάζει δυνατά και όταν γύρισα είδα τον ηλεκτρονικό πίνακα να γράφει 1.00. Δεν μπορούσε να γράψει 10 γιατί η κατασκευάστρια Omega δεν πίστευε ότι αυτό ήταν δυνατό! Ήξερα ότι το δέκα είναι η υψηλότερη βαθμολογία, αλλά δεν κατάλαβα ότι είχα γράψει ιστορία…Θα το σκεφτώ αργότερα, είπα από μέσα μου. Έπρεπε μετά να αγωνιστώ στη δοκό και είχα συγκεντρωθεί σε αυτό.», είπε χαρακτηριστικά.

Το 1980, στους Ολυμπιακούς της Μόσχας, κερδίζει δύο χρυσά μετάλλια και δύο αργυρά. Μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κέρδισε και τον τίτλο του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας της Ρουμανίας.

Βέβαια, η Νάντια Κομανέτσινα έγινε παγκοσμίως γνωστή έπειτα από τη θρυλική της εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως τη χαρά της τη στιγμάτισαν τρία γεγονότα, που έμελλαν να είναι καθοριστικά.

Εξαιτίας του Κομμουνιστικού καθεστώτος, που υπήρχε εκείνη την περίοδο στο Ανατολικό Μπλοκ, το αυταρχικό καθεστώς Τσαουσέσκου τη χώρισε από τον προπονητή, δάσκαλο και στήριγμά της, Κάρολι. Η Νάντια δεν άντεξε το πλήγμα, και για να πιέσει τους αρμόδιους να αλλάξουν την απόφασή τους, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, καταπίνοντας χλωρίνη. Ευτυχώς, η πράξη της δεν της στοίχισε τη ζωή και πέτυχε ακριβώς αυτό που ήθελε. Μετά από αυτό, της επιτράπηκε να συνεχίσει να προπονείται με τον Καρόλι.

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news

Sportime Extras