×

Τελευταία Νέα

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

Live Games•LIVE

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Toυρκία: Σχεδιάζαν να ρίξουν τουρκικό F16 και να κατηγορήσουν την Ελλάδα


    Διονύσης Αντωνέλλος

Toυρκία: Σχεδιάζαν να ρίξουν τουρκικό F16 και να κατηγορήσουν την Ελλάδα. Τουρκία: Έτοιμοι για όλα ήταν (σ.σ.


Τουρκία: Έτοιμοι για όλα ήταν (σ.σ. και είναι) οι Τούρκοι, φτάνοντας στο σημείο να έχουν σχεδιάσει κατάρριψη τουρκικού F 16 και να κατηγορήσουν την Ελλάδα.

Το μυστικό σχέδιο είχε εκπονηθεί το 2003. Έφερε την ονομασία σχέδιο Oraj (σ.σ. καταιγίδα) και αποκαλύφθηκε από κορυφαίο Τούρκο δημοσιογράφο και ερευνητή, τον Μεχμέτ Μπαρανσού.

Πίσω από το σχέδιο της προβοκατόρικης ενέργειας βρίσκονταν ο Στρατηγός Χαλίλ Ιμπραχήμ Φιρτινα, διοικητής της τουρκικής Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Φιρτίνα ήταν αντίθετος στην κυβέρνηση του AKP και ήθελε να δημιουργήσει περιστατικό με την Ελλάδα για να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος.

Για την εφαρμογή του σχεδίου σημειώθηκε ραγδαία αύξηση του αριθμού των πτήσεων τους τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο. Μάλιστα η Τουρκία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τα τουρκικά μαχητικά παρενοχλούνταν από ελληνικά, ενώ στην πραγματικότητα οι Τούρκοι πιλότοι είχαν εντολή να παρενοχλούν τους Έλληνες.

«Εάν είναι δυνατόν ένα (σ.σ. τουρκικό) αεροπλάνο να αναγκαστεί σε κατάρριψη από την ελληνική Αεροπορία και αν αυτό δεν συμβεί ένας Τούρκος πιλότος να πυροβολήσει ένα τουρκικό αεροπλάνο στα πτερύγια ώστε να πέσει» ανέφερε το σχέδιο (σ.σ. στο σημείο 2).

Σε άλλο σημείο αναφέρονταν πως οι Τούρκοι πιλότοι θα ενημερώνονταν ανεπίσημα πως «θα μπορούν ακόμη και να βάλλουν προς τα ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα για αυτοάμυνα».

Μετά την αποκάλυψη του σχεδίου, σύμφωνα με το nordicmonitor.com, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε μυστική συμφωνία με τους εμπνευστές του σχεδίου ενώ ενορχηστρώθηκε η απελευθέρωση των καταδικασμένων αξιωματικών και εξασφαλίστηκε δίκη με προκαθορισμένη την απαλλαγή τους.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Τελευταία Νέα