×

Τελευταία Νέα

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

Αμερικανικές Εκλογές

Live Games•LIVE

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Ιωνικός: Πρώτο «ζντο» στο κλειστό του «Πλάτωνα» (Vid)


Νίκος Μπουρλάκης

Ιωνικός: Πρώτο «ζντο» στο κλειστό του «Πλάτωνα» (Vid)


Ο Ιωνικός και το ιστορικό κλειστό του «Πλάτωνα» στη Νίκαια είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με το ελληνικό μπάσκετ. Και η επιστροφή της ομάδας στο σπίτι της, στο κάστρο της, αποτελεί σημαντικό γεγονός. Όχι μόνο σημειολογικά αλλά και ιστορικά.

Στον «Πλάτωνα» ο Ιωνικός έχει ζήσει τις μεγάλες του στιγμές. Εκεί μεγάλωσε η ομάδα, εκεί κέρδισε και την έξοδό της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Εκεί δημιουργήθηκε μια από τις πιο «σκληρές» έδρες στο ελληνικό μπάσκετ.

Ακριβώς εκεί που το απόγευμα της Δευτέρας (26/10) οι παίκτες, οι προπονητές, τα στελέχη του Ιωνικού έκαναν το πρώτο «ζντο» για τη σεζόν 2019-2020. Και σηματοδότησαν την επιστροφή στο σπίτι της ομάδας. Το Παλαιό Φάληρο ήταν μια αναγκαστική και προσωρινή λύση άλλωστε.

Η Νίκαια είναι μπασκετομάνα άλλωστε. Και ο Ιωνικός (ή παλαιότερα η ΧΑΝ) είναι το καμάρι της. Στο κλειστό του «Πλάτωνα» άλλωστε γράφτηκε η κορυφαία μονομαχία που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος: 24 Ιανουαρίου 1981, Ιωνικός- Άρης 113-114. Ο 22χρονος Παναγιώτης Γιαννάκης, Νικαιώτης βέβαια, είχε πετύχει 73 πόντους κόντρα στον Άρη, όπου θα μετακόμιζε σε λίγα χρόνια. Και ο 24χρονος Νίκος Γκάλης, στις πρώτες του παραστάσεις στην Ελλάδα είχε πετύχει 62!

Στον «Πλάτωνα» δεν έπεφτε καρφίτσα τότε. Ο αγώνας δεν είχε τηλεοπτική μετάδοση. Και είναι τυχεροί όσοι τον παρακολούθησαν.

Εκεί μεγάλωσε ο Ιωνικός… Εκεί ξεπετάχτηκαν ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Κώστας Αλεξανδρίδης κι αργότερα ο Νίκος Οικονόμου. Κι άλλοι παίκτες, που στελέχωσαν τις Εθνικές ομάδες σε όλα τα επίπεδα. Ο Ιωνικός ήταν πάντα εκεί, στην Α1, να κάνει δύσκολη τη ζωή των μεγάλων ομάδων. Και το κάστρο του «Πλάτωνα» ήταν το μεγάλο του όπλο. Μαζί με την τεχνογνωσία και το μεράκι για το μπάσκετ.

Ο Ιωνικός πέρασε δύσκολα… Έπεσε κατηγορίες, βρέθηκε και στα τοπικά. Η αγάπη για το μπάσκετ δε χάθηκε. Το κλειστό του «Πλάτωνα» ήταν πάντα το καταφύγιο.

Πιο σύγχρονος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις

Κι όταν με τις προσπάθειες του Βαγγέλη Τσάπα και των συνεργατών του επέστρεψε στα ψηλά πατώματα ήταν απαραίτητο να γίνει πιο μοντέρνος… Πιο όμορφος… Πιο σύγχρονος ο «Πλάτωνας».

Ο Ιωνικός παραμένει στο… ιστορικό του σπίτι λοιπόν, μόνο που τώρα είναι ανακαινισμένο. Χάρη στις προσπάθειες του Δημάρχου της περιοχής, του Βαγγέλη Τσάπα και όσων τρέχουν την ομάδα από αγάπη και… τρέλα.

Το κακό είναι ότι λόγω του COVID δε θα έχει τον κόσμο του. Θα μας πείτε ότι ισχύει το ίδιο και για τις άλλες ομάδες. Θα συμφωνήσουμε, αλλά με την υποσημείωση ότι όσοι (μπασκετικοί) ξέρουν, αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλο πλεονέκτημα είναι, ειδικά για τον Ιωνικό, στο συγκεκριμένο γήπεδο, ο κόσμος.

Αν και η αύρα του «Πλάτωνα» από μόνη της μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα για τον Ιωνικό. Έστω και χωρίς κόσμο.

Επαναλαμβάνουμε: Οι μπασκετικοί ξέρουν…

ΑΚΟΜΑ… ΨΑΧΝΕΣΑΙ; ΒΡΕΣ ΤΗ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥ ΕΔΩ

Sportime Extras