Δίκτυα 5G: Αλλάζουν οι συχνότητες στα ελληνικά κανάλια


Λευτέρης Παυλίδης

Δίκτυα 5G: Αλλάζουν οι συχνότητες στα ελληνικά κανάλια


Νέα δεδομένα στα τηλεοπτικά κανάλια, καθώς ένα μέρος στην περιοχή συχνοτήτων που εκπέμπουν θα χρησιμοποιείται από τα δίκτυα 5G.

Το πρωί της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα της 2ης ψηφιακής μετάβασης, στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Λήμνος, Χίος και Ψαρά), από τους δύο παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, την ΕΡΤ και την Digea.

Η διαδικασία της μετάβασης έχει ως επόμενο σταθμό, στις 20 Νοεμβρίου, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, Ικαρία και Σάμος, καθώς και τα Δωδεκάνησα, με εξαίρεση το Καστελλόριζο που, για τεχνικούς λόγους, είναι προγραμματισμένο για την αμέσως επόμενη φάση (Κυκλάδες και Καστελλόριζο στις 11 Δεκεμβρίου 2020).

Δίκτυα 5G εξ ολοκλήρου τον Σεπτέμβριο του 2021

Η περιοχή ραδιοσυχνοτήτων των 700 MHz αποδεσμεύεται από τους παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, δηλαδή την ΕΡΤ και την Digea μέσω της οποίας εκπέμπουν σήμα όλα τα ιδιωτικά κανάλια στην τηλεόραση, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των νέας γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η μετάβαση, η οποία δεν απαιτεί την αγορά ή προσθήκη εξοπλισμού αλλά μόνον τον επανασυντονισμό των τηλεοράσεων, θα προχωρά σταδιακά ανά γεωγραφική περιοχή.

Στόχος είναι η ολοκλήρωσή της στο σύνολο της χώρας κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021, γεγονός που θα φέρει τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις τελικές διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες.

Ταυτόχρονα θα αποδεσμεύεται φάσμα για νέες υπηρεσίες από τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας (5G).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναθηναϊκός: Τόσο κοστίζει η τζίφρα του Σένκεφελντ

Ελληνοτουρκικά: Όλες οι ειδήσεις

Covid-19 & περιοριστικά μέτρα: Όλες οι ειδήσεις

Όλες οι ειδήσεις σήμερα από το Sportime


Sportime Extras