Γιώργος Ζαμπέτας : Ποιος ήταν ο Θανάσης που έψαχνε
Ποιος ήταν ο άνθρωπος στο τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα «Που 'σαι Θανάση».
Και ποιος δεν έχει τραγουδήσει ή δεν γνωρίζει το τραγούδι «Που ‘σαι Θανάση» , που ερμήνευσε για πρώτη φορά ο Γιώργος Ζαμπέτας στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Πόσοι όμως γνωρίζουν ποιος ήταν αυτός ο Θανάσης που ήταν υπαρκτό πρόσωπό;
«Είχα έναν παλιόφιλο, τα ίχνη του έχω χάσει σ’ ένα στέκι απόμερο, το στέκι του Θανάση Πού ‘σαι Θανάση, Πού ‘σαι Θανάση ήθελα να σ’ αντάμωνα, η γρουσουζιά να σπάσει», λέει το ρεφρέν του αγαπημένου κομματιού.
Σύμφωνα όσα έχουν γίνει γνωστά ο Θανάσης που αναφέρεται στο τραγούδι ήταν ένας τακτικός θαμώνας ενός μαγαζιού της οδού Πατησίων, όπου εμφανιζόταν ο Γιώργος Ζαμπέτας.
Ο Θανάσης που ήταν φανατικός θαυμαστής του τραγουδιστή φέρεται να του έλεγε κάθε φορά που πήγαινε στο μαγαζί: «Ε, ρε Ζαμπέτα. Ξέρεις από πού έρχομαι για να δω το κάδρο σου;».
Μετά από τις πολλές επισκέψεις ο μαέστρος τον έμαθε και όταν τον έβλεπε να μπαίνει στο μαγαζί του φώναζε, Που’ σαι Θανάση».
Κάποια στιγμή ο φανατικός θαυμαστής σταμάτησε να πηγαίνει στο μαγαζί με αποτέλεσμα ο Ζαμπέτας άρχισε να μονολογεί: «Που ‘σαι Θανάση».
Αυτός που δεν έχει γίνει γνωστός είναι αν ο στιχουργός Χαράλαμπος Βασιλειάδης γνωστός και ως «Τσάντας» (κουβαλούσε πάντα μια τσάντα με των τραγουδιών του μέσα) άκουσε τον Ζαμπέτα και έγραψε τους στίχους ή αν ο ίδιος ο μαέστρος το είχε «παραγγείλει .
Το ξεχωριστό αυτό τραγούδι έλαβε Ζαμπέτα αμέσως μετά τον θάνατο του στιχουργού και φίλου ο οποίος πέθανε το 1972.
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Γιώργος Ζαμπέτας στη βιογραφία του, επιστρέφοντας από μια σειρά εμφανίσεων στο εξωτερικό, πληροφορήθηκε τα άσχημα νέα για τον χαμό του φίλου του. Έτσι πήγε στο σπίτι του προκειμένου να συλλυπηθεί τη σύζυγό του η οποία ον ενημέρωσε πως ο άντρας της λίγο πριν φύγει από τη ζωή, της ζήτησε να του δώσει τους στίχους για ένα τραγούδι.
Ήταν οι στίχοι για τον Θανάση, οι οποίοι συγκίνησαν διπλά τον τραγουδιστή. Από τη μία για τον θαυμαστή του που είχε χάσει πλέον, όσο και για την απώλεια του αγαπημένου του συνεργάτη Χαράλαμπου Βασιλειάδη.