MEDIA

Phishing: Πώς σας εξαπατούν στο διαδίκτυο για φθηνές διακοπές – Τι να προσέχετε

Με πλαστά email, γραπτά μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις εξαπατούν οι επιτήδειοι τους ταξιδιώτες.
Phishing: Πώς σας εξαπατούν στο διαδίκτυο για φθηνές διακοπές – Τι να προσέχετε

Phishing: Ολοένα και «τελειοποιούν» τις διαδικτυακές απάτες οι διάφοροι επιτήδειοι. Μάλιστα ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών προσπαθούν να «ψαρέψουν» ανυποψίαστους πολίτες που αναζητούν φθηνές διακοπές.

Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν σε εκπομπή της ΕΡΤ, τα κυκλώματα προσπαθούν να σας δελεάσουν τους ταξιδιώτες με πλαστά email, γραπτά μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις.

«Η συγκεκριμένη απάτη έχει δύο πυλώνες. Ναι μεν αφορά έναν ενδιαφερόμενο ο οποίος θέλει να κλείσει τις διακοπές του, αλλά παρατηρούμε απάτες και εις βάρος των ξενοδόχων και γενικότερα όλων όσοι ασχολούνται με τη βιομηχανία του τουρισμού.

Υπάρχουν οι άνθρωποι που θέλουν να κλείσουν διακοπές και όπως είναι στα social media τους ξεπετάγονται στο newsfeed διάφορες εξωφρενικές προσφορές, για πολύ φθηνά δωμάτια, ή φθηνές πτήσεις. Αυτές οι προσφορές τις περισσότερες φορές βγαίνει μέσα από τους λογαριασμούς μας στα social media, στην αρχική, σε stories. Προσέξτε, έχει σημασία αν κάποιος έχει αναζητήσει πριν, ή έχει συζητήσει για διακοπές. Δηλαδή μπορεί εμείς να λέμε οτι θέλουμε να πάμε κάπου διακοπές και να μας ξεπροβάλλει το απατηλό αυτό λινκ.

Τι γίνεται στη συνέχεια. Ή μπαίνω σε αυτό το λινκ και δίνω τα στοιχεία μου και μέσα από αυτή τη διαδικασία μου ζητούν IBAN, μου ζητούν προσωπικές πληροφορίες ώστε να τις χρησιμοποιήσουν αναλόγως οι επιτήδειοι. Ή με χακάρουν με, με μολύνουν κακό λογισμικό και στη συνέχεια ό,τι ενέργεια κάνω εγώ στο κινητό μου ή το λάπτομ, αυτό (σ.σ. το κακό λογισμικό) μπορεί να παρακολουθεί κάθε ενέργειά μου στη συνέχεια. Όποιες προσφορές βλέπετε να είναι εξωφρενικά χαμηλές θέλουν προσοχή και ενδελεχή έρευνα.

Και κάτι σημαντικό: Σάιτ, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, αεροπορικές, όλα αυτά, όταν τελειώνει η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι συνήθως είτε με .com, είτε με .gr. Όταν βλέπουμε .org, .net, ή κάποιες παραλλαγές, αυτό συνήθως είναι μια ένδειξη ότι πρόκειται για ένα απατηλό σάιτ, μια απατηλή ιστοσελίδα».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ για το Phishing στις διακοπές 

 


Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Phishing: Πώς σας εξαπατούν στο διαδίκτυο για φθηνές διακοπές – Τι να προσέχετε», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.