Σασμός: Ο Ορφέας Αυγουστίδης με τη μητέρα του Μαρία Τζομπανάκη

Έπρεπε να παίξει στο ίδιο σήριαλ με τη μητέρα του προκειμένου να τη βλέπει όσο θα ήθελε, είπε ο Ορφέας Αυγουστίδης για τη Μαρία Τζομπανάκη.

Ο «Σασμός» είναι μία υπερπαραγωγή, κορμό της οποίας αποτελεί το επιτυχημένο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη, «Σασμός», σε σενάριο Β. Χ. Σπηλιόπουλου, σκηνοθεσία Κώστα Κωστόπουλου και παραγωγή J.K. Productions S.A – Καραγιάννης. Νωρίτερα στο Sportime διαβάσατε: Σασμός Spoiler: Τεράστιες αποκαλύψεις – Όλα ανατρέπονται!

Από τη στιγμή που βγήκε στις οθόνες μας στον Alpha ο «Σασμός» έχει προκαλέσει… σεισμό καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων επιλογών του τηλεοπτικού κοινού.

Το σενάριο των δύο οικογενειών που βρίσκονται σε σύγκρουση πάντα ιντρίγκαρε τους Έλληνες άλλωστε.

Δύο οικογένειες σε σύγκρουση. Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα ξυπνά σαν εφιάλτης. Η μνήμη των νεκρών ζητά εκδίκηση. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Και κάπου εκεί δύο νέοι δοκιμάζοντας την αγάπη, έρχονται αντιμέτωποι με τα συναισθήματά τους.

Θα μπορούσε ο έρωτας να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο «Σασμό»; Οσο για εκείνους που ρωτάνε τι είναι θα πει η λέξη «Σασμός»: Είναι Κρητική λέξη με σπουδαία έννοια. Σημαίνει την συμφιλίωση των δύο αντιμαχόμενων για να μη συνεχιστεί η αιματηρή αναμέτρηση της βεντέτας. Το «φίλιωμα». To «φτιάξιμο». Το «σιάξιμο». Το άτυπο εθιμοτυπικό τελετουργικό για το τέλος μιας βεντέτας.

Επανερχόμενοι στα όσα είπε ο εκ των πρωταγωνιστών της σειράς Ορφέας Αυγουστίδης, αν και έχει συμμετάσχει σε αρκετά θεατρικά, ταινίες και σήριαλ μιλά για πρωτόγνωρη εμπειρία στον Σασμό που αποτελείο καθημερινή σειρά.

«Είναι διαφορετική η απόδοση κι ανάπτυξη του σεναρίου σε σχέση με το βιβλίο, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος και μία άλλου είδους ταύτιση. Κάποιοι χαρακτήρες έχουν διαφοροποιηθεί, κάποιες σχέσεις και συσχετίσεις είναι διαφορετικές…», τονίζει ο ηθοποιός στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9.

Για την εμπειρία του σε μία καθημερινή σειρά o Ορφέας Αυγουστίδης υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μία «διαφορετική διαδικασία». Ήταν κάτι «πρωτόγνωρο. Στην αρχή έπρεπε να βρεθείς αντιμέτωπος με αυτό το “χάος”, για να δεις τι θα χρειαστεί στην πορεία να οργανώσεις και να βάλεις σε τάξη. Τώρα μετά από 3 μήνες γύρισμα τα πράγματα είναι πολύ πιο βατά έως και απολαυστικά». Γιατί, όπως σημειώνει… «έχω καταλάβει κι έχω οργανώσει στο μυαλό μου τη λειτουργία αυτή. Τι θα πει ένας χαρακτήρας που δεν κάνει μια διαδρομή μέσα 10 επεισόδια ή σε 1,5 ώρα θεατρικής δράσης, αλλά σε 180 ώρες. Τι ψυχραιμία θέλει, τι υπομονή, τι εμπιστοσύνη».

Όλα τα παραπάνω αποτελούν «πολύ σημαντικά εργαλεία να τα έχεις δουλεύοντας τόσο μεγάλο όγκο σεναρίου».

Η τηλεοπτική του μητέρα, την οποία υποδύεται η Μαρία Τζομπανάκη, είναι και η μητέρα του στη ζωή.

«Είναι πολύ ωραίο και συγκινητικό, ιδιαίτερα τώρα που έχει περάσει ο πρώτος καιρός κι έχουμε χαλαρώσει. Το απολαμβάνουμε. Γιατί δεν δίνεται αυτή η ευκαιρία συχνά…».

Πόσο δύσκολο είναι ωστόσο; «Επειδή η σχέση μας έχει κοσκινιστεί μέσα στα χρόνια, θεωρώ ότι δεν μας δυσκόλεψε. Ίσα ίσα μας διευκόλυνε….». Μάλιστα… λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και των δυο μας… «δεν βρισκόμουν με την μητέρα μου τόσο συχνά. Τώρα βλεπόμαστε περισσότερο!».

Θυμίζουμε ότι η Μαρία Τζομπανάκη βρήκετην ευτυχία στο πλευρό του Γιάννη Βάλβη, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1916 στην Κρήτη. Το ζευγάρι μετά τον γάμο του στην Κρήτη, αποφάσισε να αφήσει πίσω του την Ελλάδα και να μετακομίσει στην Αμερική. «Βρέθηκα εδώ λόγω γάμου. Ο άντρας μου είναι πολλά χρόνια εδώ κι έχει κάνει μεγάλη καριέρα στα φαρμακευτικά και σαν μάνατζερ και σαν χημικός μηχανικός, οπότε το λογικό ήταν να τον ακολουθήσω εγώ», είχε πει η 65χρονη σήμερα ηθοποιός η οποία ένας από τους βασικούς λόγους που δεν βλεπόταν με τον γιο της όσο ήθελε ήταν αυτός.

Μάλιστα πρόσφατα ο νεαρός ηθοποιός την έκανε γιαγιά για πρώτη φορά, κάνοντας ότι την οικογένεια πολύ ευτυχισμένη.