×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

140 μετανάστες επέστρεψαν στη χώρα τους – Στόχος να αποχωρήσουν 10.000 το 2020 (vid)


    Αλέξανδρος Κωτάκης

140 μετανάστες επέστρεψαν στη χώρα τους – Στόχος να αποχωρήσουν 10.000 το 2020 (vid). Αναχώρησαν την (Πέμπτη 6/8) το πρωί από το αεροδρόμιο, Ελευθέριος Βενιζέλος, με την πρώτη πτήση του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών.


Μεταναστευτικό: Αναχώρησαν σήμερα (Πέμπτη 6/8) το πρωί από το αεροδρόμιο, Ελευθέριος Βενιζέλος, με την πρώτη πτήση του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών.

Έτσι μαζί με το άνοιγμα των συνόρων για την είσοδο τουριστών, η χώρα άνοιξε και τα σύνορά της για την έξοδο μεταναστών.

Από τα μέσα Ιουλίου, ξεκίνησαν δειλά δειλά οι απελάσεις και επιστροφές μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Σήμερα (Πέμπτη 6/8)επόμενη εβδομάδα περίπου 140 μετανάστες θα ταξιδέψουν εθελοντικά στο Ιράκ, με την πτήση αυτή να σηματοδοτεί την επανέναρξη του εθελοντικού προγράμματος επιστροφών, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν και οι πτήσεις απελάσεων, με πρώτο προορισμό το Μπανγκλαντές για 30 άτομα στα οποία είχαν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις είτε είχε απορριφθεί τελεσίδικα το αίτημα ασύλου τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βηρυτός: Πώς ήταν πριν τη φονική έκρηξη και πώς είναι τώρα – Απίστευτες εικόνες (vid)

Στόχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι μέχρι το τέλος του 2020 να έχουν επιστραφεί 10.000 άτομα και, παρά την παύση των επιστροφών από τον Μάρτιο μέχρι τις αρχές Ιουλίου λόγω Covid-19, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 3.600 επιστροφές, δηλαδή το 37% των αφίξεων που καταγράφηκαν στη χώρα από τον Ιανουάριο και μετά. Φέτος, στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο οι επιστροφές στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 75,95%, καθώς πραγματοποιήθηκαν 139 επιστροφές, ενώ πέρσι είχαν γίνει στο ίδιο διάστημα 79 επιστροφές.

Οπως ανακοινώθηκε, άμεσα θα ξεκινήσουν και οι εθελούσιες επιστροφές μεταναστών που έφτασαν και παραμένουν στα νησιά του Αιγαίου με κίνητρο την παροχή 2.000 ευρώ ως μέτρο αποσυμφόρησης των νησιών. «Ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα των 5.000 εθελοντικών επιστροφών, τις οποίες χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στόχος μας η περαιτέρω ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών μας. Σε συνέχεια της επανέναρξης των αναγκαστικών απελάσεων, στοχεύουμε τις επόμενες εβδομάδες να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πτήσεις των εθελοντικών επιστροφών. Εφαρμόζουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και στόχο έχουμε την αποσυμφόρηση και των νησιών, αλλά και όλης της χώρας, από την έξαρση των μεταναστευτικών ροών τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Οι επιστροφές μεταναστών είναι μία εξαιρετικά περίπλοκη και σύνθετη διαδικασία με πολλές κατηγορίες: Απελάσεις, επιστροφές μεταναστών με βάση το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας- Τουρκίας και τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, εθελούσιες επιστροφές, που κυρίως πραγματοποιούνται μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), επανενώσεις με βάση τη Συμφωνία Δουβλίνου, μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε κράτη-μέλη της Ευρώπης μετά και τη νέα συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για μεταφορά 1.600 παιδιών.

ΑΚΟΜΑ… ΨΑΧΝΕΣΑΙ; ΒΡΕΣ ΤΗ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥ ΕΔΩ

Τελευταία Νέα