Ο Δήμος Λέρου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατασκευή ΚΥΤ 2.000 ατόμων στην τοποθεσία Όρμος Λακκί.

Ο Δήμος Λέρου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατασκευή ΚΥΤ 2.000 ατόμων στην τοποθεσία Όρμος Λακκί.

Ζητά την αναστολή και την ακύρωσή της, θεωρώντας αντισυνταγματικές και παράνομες τις σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν.

Μεταναστευτικό – Ο Δήμος Λέρου αξιώνει να ανασταλούν και να ακυρωθούν:

1) Η από 22.5.2020 κοινή υπουργική απόφαση με την οποία χορηγήθηκε άδεια χωροθέτησης, κατασκευής και μετεγκατάστασης κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στον Όρμο Λακκί,

2) Την από 17.7.2020 διακήρυξη του κλειστού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του επίμαχου έργου και

3) Την από 15.10.2020 σύμβαση κατασκευής της επίμαχης δομής προϋπολογισμού 120.853.172 ευρώ.

Ο Δήμος Λέρου υπογραμμίζει ότι ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται στους 8.000 κατοίκους και στη δομή που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί θα εγκατασταθεί νέος πληθυσμός των 2.000 ατόμων.

Θα επιφέρει δηλαδή ουσιαστική αλλοίωση, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια μελέτη ή επιστημονική ανάλυση για τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές, κ.λπ. συνέπειες που θα επέλθουν από την εγκατάσταση της κοινωνίας των 2.000 αλλοδαπών ατόμων.

Παράλληλα, ο Δήμος Λέρου υποστηρίζει ότι παραβιάζονται οι επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, καθώς η επίμαχη περιοχή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλους και πολιτισμού.

Επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά παράβαση των άρθρων 24, 79 και 106 του Συντάγματος.

Τέλος, σημειώνει ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις παραβιάζουν την ευρωπαϊκή οδηγία 85/337 που αφορά την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

ΠΑΟΚ: Παρουσίασε τον… αγριεμένο Ουάρντα (vid)

Όλες οι ειδήσεις σήμερα από το Sportime