Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, με μια επικίνδυνη και επιπόλαιη δήλωση, ουσιαστικά απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους Αφγανούς μετανάστες.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, με μια επικίνδυνη και επιπόλαιη δήλωση, ουσιαστικά απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους Αφγανούς μετανάστες, για να κατευθυνθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με ανησυχία τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να αναλαμβάνουν την εξουσία και να ξεσπά ένα πελώριο κύμα μετανάστευσης προς άγνωστες κατευθύνσεις, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, φτιάχνει κλίμα… θερμή υποδοχής των Αφγανών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Επικίνδυνη επιπολαιότητα, δήλωση που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, σήμα πως η Ευρώπη είναι «ξέφραγο αμπέλι» ή κάτι άλλο;

Συγκεκριμένα ο επίτροπος δήλωσε πως: «Τα σύνορά μας παραμένουν ανοιχτά για όποιον απομακρύνεται από τη βία και τους διωγμούς» και πως «στην Ευρώπη θα συνεχίσει πάντα να επιτρέπεται η άφιξη των αιτούντων άσυλο».

Πρόσθεσε ακόμη, πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση «θα δεχθούμε μόνον όποιον χρειάζεται πραγματικά προστασία» και πως «όποιος περνά παράνομα τα σύνορα πρόκειται να… ξανασταλεί πίσω». Φυσικά αν λάβουμε υπόψη τα όσα γίνονται στο θέμα της λαθρομετανάστευσης την τελευταία δεκαετία στην αποθήκη ψυχών της Ευρώπης, που ονομάζεται Ελλάδα, καταλαβαίνουμε πως αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Σχοινάς, δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Είναι απορίας άξιο πως γίνονται τέτοιες επικίνδυνες δηλώσεις ελαφρά τη καρδία, από Έλληνα μάλιστα Ευρωπαίο επίτροπο, την ίδια στιγμή που εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τέτοια μετακίνηση πληθυσμού που υπολογίζεται από 500.000 έως και 3.000.000 Αφγανούς.

Και ενώ γνωρίζει πολύ καλά, πως τα μεγαλύτερα κύματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ασφαλώς και θα κατευθυνθούν στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με την Ελλάδα να αποτελεί τον κύριο «κυματοθραύστη» που θα αναλάβει τον ρόλο να απορροφήσει τους κραδασμούς, με άγνωστο κοινωνικοπολιτικό κόστος.

Πόσο συνετό είναι άραγε, να διαλαλεί καλωσόρισμα και να δημιουργεί κλίμα θερμής υποδοχής ο Μαργαρίτης Σχοινάς; Κατά πόσο δείχνει υπεύθυνη στάση κάτι τέτοιο; Εκτοξεύουμε ένα «ελάτε, σας περιμένουμε» προς τον λαό του Αφγανιστάν, για να μη δυσαρεστηθούν ο ΟΗΕ και οι ΜΚΟ που έχουν κάνει τη λαθρομετανάστευση φάμπρικα, και όλα καλά;

Άραγε ο κ. Σχοινάς αναρωτήθηκε από το ήσυχο γραφείο του στις Βρυξέλλες, αν υπάρχουν οι υποδομές, η οικονομική δυνατότητα, η κοινωνική αντοχή στις χώρες που θα δεχθούν τις μεγαλύτερες ροές;

Για ποιο λόγο – ακόμα και σε αυτήν την τόσο επικίνδυνη γεωπολιτική εξέλιξη – οι Βρυξέλλες επιμένουν στο γαϊτανάκι των ανοιχτών συνόρων και ποια θα είναι η τύχη της Ελλάδας που αποτελεί τελευταίο τροχό της αμάξης στην Ευρώπη;

Οι χώρες της κεντρικής Ασίας, που έχουν ειρήνη, έχουν ίδια θρησκεία, έχουν παρόμοια ήθη και έθιμα, παρόμοιο πολιτισμό με το Αφγανιστάν, δεν θα έπρεπε να αναλάβουν τον πρώτο ρόλο απορρόφησης των μεταναστών; Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχεται σε πρώτο ρόλο στο κάδρο; Και γιατί τέτοια πρεμούρα να την φέρουν εκεί οι ευρωπαίοι επίτροποι, σαν τον Μαργαρίτη Σχοινά;

Τέτοιου είδους επικίνδυνοι επικοινωνιακοί  χειρισμοί, όχι απλά δεν μετριάζουν άλλα αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο του να προκληθούν ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά κύματα, που είναι πλέον θέμα χρόνου να φτάσουν στα Ελληνικά σύνορα, με σημαντικές πιθανότητες να προκαλέσουν μια χαοτική κοινωνικοπολιτική αστάθεια.