Μεταναστευτικό: Το Βέλγιο θα υποδεχθεί 150 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα


Λευτέρης Παυλίδης

Μεταναστευτικό: Το Βέλγιο θα υποδεχθεί 150 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα


Σε τηλεδιάσκεψη του Γιώργου Κουμουτσάκου με τον Σάμι Μαντί (Βέλγος υφυπουργός μετανάστευσης) επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της χώρας να υποδεχθεί 150 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα 

Η πρόθεση είχε εκφραστεί σε συνάντηση του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού με την προκάτοχο του κ. Μαντί, Μάτζι Ντε Μπλοκ, τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, τέθηκε ως στόχος η πραγματοποίηση της πρώτης αποστολής από την Ελλάδα στο Βέλγιο έως το τέλος του έτους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου και Μετανάστευσης υπό το φως της τρέχουσας διαπραγμάτευσης ενός νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου.

«Οι δύο χώρες συμφωνούν ότι τα ad hoc μέτρα, μετά από κάθε κρίση, δεν μπορούν να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμα. Μόνο μια σφαιρική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να προσφέρει μια διαρθρωτική λύση στο Μεταναστευτικό.

Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η σαφής καταγραφή της προσπάθειας που καταβάλλει κάθε κράτος-μέλος για τους μετανάστες και η συμφωνία επί ενός βασιζόμενου σε αντικειμενικά κριτήρια μηχανισμού υπολογισμού του βάρους που κάθε κράτος- μέλος μπορεί να επωμίζεται στο πλαίσιο της αρχής του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης».

Ο κ. Κουμουτσάκος είχε τηλεφωνική συνομιλία και με την εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το ‘Ασυλο (EASO), Νίνα Γκρέγκορι, με την οποία συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της υποστήριξης που το EASO προσφέρει στην ελληνική υπηρεσία Ασύλου, καθώς και θέματα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός, συνώνυμο του μαχητή

Πιέρ Ντρεοσί: Το διδακτικό παρελθόν του νέου γενικού διευθυντή του Παναθηναϊκού

Όλες οι ειδήσεις σήμερα από το Sportime


Sportime Extras