Ο Νότης Μηταράκης στα εγκαίνια της δομής

Τι δήλωσε ο Νότης Μηταράκης - Η Σάμος έχει νέα δομή

Μηταράκης: Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εγκαινίασε τη νέα κλειστή-ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας στη θέση «Ζερβού» στη Σάμο.

Το «παρών» στα εγκαίνια της νέας δομής, έδωσαν μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της DG HOME, κ. Beate Gminder, ο γενικός γραμματέας υποδοχής αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνος Λογοθέτης και ο γενικός διευθυντής του τομέα έργων βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας MYTILINEOS κ. Παναγιώτης Γαρδελίνος.

Η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Σάμο, αναπτύσσεται σε έκταση 154 στρέμματα, στη θέση «Ζερβού» του Δήμου Ανατολικής Σάμου και είναι δυναμικότητας 3000 φιλοξενούμενων.

Το σύνολο της δομής, περιβάλλεται από διπλή περίφραξη ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση στην είσοδο των απαραίτητων συστημάτων ελέγχου.

Ο Νότης Μηταράκης δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση δεν σηματοδοτεί απλώς την κατάργηση του ΚΥΤ στο Βαθύ, αλλά συνολικά μια νέα περίοδο, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την συνεχή και δραστική μείωση, στην πράξη, των επιπτώσεων του Μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες.

Με πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζω στην πρώτη σύγχρονη, κλειστή / ελεγχόμενη δομή, στη Σάμο. Κάνουμε πράξη ό,τι δεσμευτήκαμε στις νησιωτικές κοινωνίες.

Δημιουργήσαμε μια δομή σύγχρονη και ασφαλή για διαμένοντες, εργαζόμενους αλλά και κατοίκους, μακριά από τον αστικό ιστό.

Μια δομή που θα προσφέρει πίσω την χαμένη αξιοπρέπεια σε ανθρώπους που ζητούν διεθνούς προστασίας, αλλά και τους αναγκαίους όρους φρούρησης και περιορισμού για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή/απέλαση.

Και μετατρέπεται έτσι σε προμετωπίδα της αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζουμε από την πρώτη στιγμή.

Σήμερα η Σάμος, όπου σε λίγες ημέρες κλείνουμε την παλιά δομή μέσα στο Βαθύ, παραδίδοντας στον Δήμο και τους κατοίκους τον χώρο και ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίησή του, αλλάζει σελίδα. Σε λίγους μήνες ακολουθεί η Κως, η Λέρος και λίγο αργότερα, μέσα στο 2022, η Χίος και η Λέσβος».