MUST READ

130 παιδιά εξαφανίστηκαν όταν ένας άγνωστος άρχισε να παίζει μουσική στην πλατεία

Ένας άγνωστος έπαιξε μουσική και 130 παιδιά ακολούθησαν τη φλογέρα του για πάντα.
130 παιδιά εξαφανίστηκαν όταν ένας άγνωστος άρχισε να παίζει μουσική στην πλατεία

Ήταν 26 Ιουνίου 1284, στη μικρή πόλη Χάμελιν της Κάτω Σαξονίας. Κανείς δεν ήξερε το όνομά του. Είχε ρούχα σε παράξενα χρώματα, μια μακριά φλογέρα και βλέμμα που δεν έμοιαζε ανθρώπινο. Οι κάτοικοι τον είχαν δει λίγες μέρες νωρίτερα να σώζει την πόλη από μια εισβολή αρουραίων. Τους υπνώτισε με τον ήχο του και τους έπνιξε στο ποτάμι. Οι πολίτες χειροκρότησαν, αλλά αρνήθηκαν να τον πληρώσουν. Είπαν πως ζητούσε πολλά.

Ο ξένος έφυγε χωρίς κουβέντα. Κανείς δεν περίμενε ότι θα ξαναγυρίσει. Μα μια μέρα, στάθηκε στην πλατεία του Χάμελιν, σήκωσε τη φλογέρα του και άρχισε να παίζει. Αυτή τη φορά δεν τον ακολούθησαν τρωκτικά. Τον ακολούθησαν τα παιδιά. Εκατόν τριάντα αγόρια και κορίτσια, όλα από το Χάμελιν. Περπάτησαν πίσω του μέχρι που χάθηκαν στα βουνά. Μόνο ένα παιδί επέστρεψε, κουτσό και καθυστερημένο, δεν πρόλαβε να τους φτάσει. Τα υπόλοιπα χάθηκαν για πάντα.

Στο κέντρο της πόλης υπάρχει ακόμη μια επιγραφή. Χρονολογείται από το 1602. Λέει: «Το 1284, την ημέρα των Αγίων Ιωάννη και Παύλου, 130 παιδιά που γεννήθηκαν στο Χάμελιν χάθηκαν όταν τα αποπλάνησε ένας αυλητής με πολύχρωμα ρούχα». Το πιο τρομακτικό δεν είναι η επιγραφή. Είναι η σιωπή: στον δρόμο που λένε ότι τα οδήγησε έξω από την πόλη, απαγορεύεται μέχρι και σήμερα να παίζεται μουσική.

Για αιώνες, οι ιστορικοί προσπαθούν να εξηγήσουν τι συνέβη. Άλλοι μιλούν για λοιμό. Άλλοι για μαζική μετανάστευση. Άλλοι για τελετουργική απαγωγή. Το βέβαιο είναι πως η παλιότερη καταγραφή ήταν ένα βιτρό στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, φτιαγμένο γύρω στο 1300. Είχε φιγούρες παιδιών και έναν άντρα με φλογέρα. Το βιτρό χάθηκε το 1660, αλλά περιγραφές του διασώθηκαν.

Η σύνδεση με τους αρουραίους ήρθε πολύ αργότερα, στους θρύλους του 16ου αιώνα. Η αληθινή ιστορία, η πρώτη, ήταν πιο ωμή. Κανένας σωτήρας, κανένα θαύμα. Μόνο μια πόλη που αρνήθηκε να πληρώσει και μια μελωδία που έγινε κατάρα. Η πιο παιδική ιστορία της Γερμανίας ίσως είναι και η πιο σκοτεινή.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο Ιωάννης Δ΄ Κρίσπος κυβέρνησε τη Νάξο και τα γύρω νησιά για σχεδόν μισό αιώνα. Από παιδί-δούκα έγινε σκιά ενός ηγέτη, δίνοντας στους Οθωμανούς ό,τι είχε για να μην τον καταστρέψουν.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Στη Θάσο πριν από 20.000 χρόνια δεν χρειαζόσουν καράβι για να πας. Ήταν ενωμένη με την ξηρά. Και λίγο αργότερα, έστελνε το λευκό της μάρμαρο στις πιο λαμπρές πόλεις του κόσμου.

Must Read
Must Read: Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Η ιστορία της λέξης «εργατοπατέρας» ξεκινά από τον Μεσοπόλεμο και τη σχέση κράτους και συνδικάτων.

Must Read
Must Read: Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν ξεκινήσει η ιστορία της Σπιναλόγκας, υπήρχε η Μεσκινιά. Μια χαράδρα έξω από τα τείχη του Χάνδακα, όπου οι λεπροί ζούσαν σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Must Read
Must Read: Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπέγραψε τη Συνθήκη του Βερολίνου και πήγε στην Κρήτη για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Εκεί όμως, ο στρατός του τον αγνόησε και οι Μουσουλμάνοι ήθελαν να τον σκοτώσουν.

Must Read
Must Read: Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Ήταν δάσκαλος από την Αρκαδία. Τον αμφισβήτησαν όταν αγωνίστηκε. Αλλά τελικά, ο Νικόλαος Γεωργαντάς σήκωσε πρώτος την ελληνική σημαία σε Ολυμπιακούς Αγώνες μπροστά σε όλο τον κόσμο.

Must Read
Must Read: Δεν σπούδασε ποτέ. Αλλά έγραψε τα λεξικά με τα οποία έμαθε να μιλά η Ελλάδα

Δεν σπούδασε ποτέ. Αλλά έγραψε τα λεξικά με τα οποία έμαθε να μιλά η Ελλάδα

Ήταν πρόσφυγας, αυτοδίδακτος, και δεν σπούδασε ποτέ. Κι όμως, ο Σκαρλάτος Βυζάντιος έγραψε τα πρώτα ελληνικά λεξικά. Από τα έργα του ξεκίνησε η Ελλάδα να βρίσκει τη φωνή της.

Must Read
Must Read: Μόλις 5 λεπτά από το Σύνταγμα μπορείς να δεις το μέρος που δικάστηκε ο Σωκράτης, δίδαξε ο Ζήνων, γεννήθηκε η Δημοκρατία και ξεκίνησαν τα Παναθήναια

Μόλις 5 λεπτά από το Σύνταγμα μπορείς να δεις το μέρος που δικάστηκε ο Σωκράτης, δίδαξε ο Ζήνων, γεννήθηκε η Δημοκρατία και ξεκίνησαν τα Παναθήναια

Μέσα στην καρδιά της Αθήνας, μόλις πέντε λεπτά από το Σύνταγμα, υπάρχει ένα μέρος που κράτησε ζωντανή την ιστορία της ανθρωπότητας. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, εδώ δίδασκε ο Ζήνων, εδώ απολογήθηκε ο Σωκράτης. Η Αγορά δεν ήταν απλώς μια πλατεία. Ήταν ο νους της πόλης.

Must Read
Must Read: Χρυσά νομίσματα της Αρχαίας Μακεδονίας σε μυστική συλλογή στη Γαλλία – Πού είναι η Ελλάδα;

Χρυσά νομίσματα της Αρχαίας Μακεδονίας σε μυστική συλλογή στη Γαλλία – Πού είναι η Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι ο νόμιμος κληρονόμος αυτής της ιστορικής περιόδου.

Must Read