MUST READ

Έλληνες, σήμερα γεννηθήκαμε και σήμερα θα πεθάνουμε για τη σωτηρία της πατρίδας και τη δική μας, είπε πάνω στη σκεπή ενός σπιτιού

Ο Κολοκοτρώνης πάνω στη στέγη, η παγίδα στα Δερβενάκια, και η νίκη που διέλυσε τον στρατό του Δράμαλη
Έλληνες, σήμερα γεννηθήκαμε και σήμερα θα πεθάνουμε για τη σωτηρία της πατρίδας και τη δική μας, είπε πάνω στη σκεπή ενός σπιτιού

Ο ήλιος της Πελοποννήσου έκαιγε ανελέητα εκείνο το πρωινό του Ιουλίου του 1822, όταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ανεβασμένος στη σκεπή ενός σπιτιού στους Μύλους της Αργολίδας, κοίταξε προς τον ορίζοντα και είδε τη σκόνη από τα πόδια του τουρκικού στρατού να σηκώνεται σαν απειλή. Ήξερε πως οι ώρες ήταν κρίσιμες. Ο Δράμαλης είχε περάσει την Κόρινθο με 30.000 άντρες, είχε καταλάβει το Άργος και βάδιζε για να ισοπεδώσει τα πάντα.

Η Επανάσταση κινδύνευε να χαθεί μέσα σε μία μόνο εβδομάδα. Και τότε, εκεί, με φόντο τις ελιές και το ξεραμένο τοπίο του καλοκαιριού, ο Κολοκοτρώνης έριξε τα πιο σκληρά και ταυτόχρονα πιο ενθαρρυντικά λόγια που ακούστηκαν ποτέ σε στρατόπεδο: «Έλληνες, σήμερα γεννηθήκαμε και σήμερα θα πεθάνουμε για τη σωτηρία της πατρίδας και τη δική μας».

Η σκηνή αυτή δεν ήταν θέατρο. Ήταν η απόλυτη πραγματικότητα του πολέμου. Οι άντρες του είχαν λιγοστά όπλα, λιγότερες σφαίρες και ακόμη λιγότερο νερό. Είχαν όμως κάτι που έλειπε από τις στρατιές του Σουλτάνου: είχαν φλόγα. Ο Κολοκοτρώνης το ήξερε. Δεν επρόκειτο να πολεμήσουν με αριθμούς αλλά με το μυαλό, τη θέση και τη στρατηγική.

Το σχέδιο ήταν απλό αλλά μεγαλοφυές: θα έκλειναν τις διαβάσεις των Δερβενακίων, θα άφηναν τον Δράμαλη να μπει στην παγίδα και θα τον έλιωναν κάτω από τη γη που νόμιζε πως είχε κατακτήσει.

Η μάχη δεν ήταν μια σύγκρουση δύο στρατών στο πεδίο. Ήταν μια παρτίδα σκάκι ανάμεσα σε μια γη που γνώριζε τους ανθρώπους της και έναν στρατό που δεν ήξερε πού πατούσε. Ο Κολοκοτρώνης διέταξε κάψιμο όλων των καλλιεργειών, δηλητηρίαση πηγαδιών, καταστροφή κάθε διαθέσιμου ανεφοδιασμού.

Όταν ο οθωμανικός στρατός έφτασε στο Άργος, βρήκε μια καυτή κοιλάδα χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς ελπίδα. Οι Τούρκοι πέθαιναν από δίψα πριν ακόμα σηκώσουν τα γιαταγάνια τους.

Και τότε ήρθε η ώρα της παγίδας. Στις 26 Ιουλίου, ο Δράμαλης αποφάσισε να υποχωρήσει στην Κόρινθο. Η βασική δίοδος ήταν τα στενά Δερβενάκια. Αλλά εκεί τους περίμεναν ήδη 1.500 Έλληνες, σιωπηλοί, κρυμμένοι πίσω από θάμνους και βράχια. Όταν η τουρκική εμπροσθοφυλακή μπήκε στο φαράγγι, άρχισε η βροχή του θανάτου. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν πριν καν αντιληφθούν από πού τους χτυπούσαν.

Άλλοι έτρεξαν πανικόβλητοι σε δεύτερο μονοπάτι, πιο δύσβατο. Εκεί όμως εμφανίστηκαν οι υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις, σφίγγοντας τον κλοιό σαν τανάλια από κάθε πλευρά.

Η μάχη κράτησε ως τη νύχτα, αλλά η σφαγή είχε κριθεί από νωρίς. Ο Δράμαλης είδε το στράτευμά του να διαλύεται, τα άλογά του να κείτονται νεκρά, τα πολυτελή του φορτηγά να λεηλατούνται από ξυπόλυτους αγωνιστές. Το όνομα του Κολοκοτρώνη έγινε φόβος και θρύλος.

Μέσα σε λίγες ώρες, ένας στρατός 30.000 ανδρών είχε μετατραπεί σε φάντασμα. Οι Έλληνες μέτρησαν λιγότερους από 100 νεκρούς. Οι Τούρκοι, πάνω από 20.000.

Η φράση του Κολοκοτρώνη πριν τη μάχη διασώθηκε από τον Φωτάκο, πιστό του σύντροφο. Δεν ήταν μόνο προφητική – ήταν το ίδιο το νόημα της Επανάστασης. Κάθε μάχη εκείνα τα χρόνια ήταν ξαναγέννηση. Ένας λαός που είχε σιγήσει για αιώνες, ξαναμιλούσε με φωτιά. Στα Δερβενάκια, το αίμα και η σκόνη έγιναν ιστορία. Η φωνή ενός άνδρα πάνω σε μια στέγη έγινε ο ήχος της Ελευθερίας.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Τον έπιασαν αιχμάλωτο παιδί. Έγραψε την ιστορία του Σουλίου και πολέμησε σαν να ήταν 100 χρονών

Τον έπιασαν αιχμάλωτο παιδί. Έγραψε την ιστορία του Σουλίου και πολέμησε σαν να ήταν 100 χρονών

Τον έπιασαν αιχμάλωτο παιδί. Δεν λύγισε. Πολέμησε σαν να κουβαλούσε τις γενιές των Σουλιωτών στους ώμους. Και πριν φύγει, έγραψε την ιστορία τους.

Must Read
Must Read: Γιατί τις λέμε Επτά Θάλασσες αφού δεν ήταν ποτέ επτά;

Γιατί τις λέμε Επτά Θάλασσες αφού δεν ήταν ποτέ επτά;

Οι Επτά Θάλασσες δεν ήταν ποτέ επτά. Κι όμως, όποιος τις διέπλεε θεωρούνταν ήρωας. Από την αρχαία Σουμέρα ως τη βικτοριανή Αγγλία, η φράση έκρυβε πάντα μια αλήθεια: το ταξίδι δεν μετριόταν σε αριθμούς.

Must Read
Must Read: Το πτώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου άλλαξε την ιστορία. Το άρπαξε ο Πτολεμαίος και ξέσπασε εμφύλιος.

Το πτώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου άλλαξε την ιστορία. Το άρπαξε ο Πτολεμαίος και ξέσπασε εμφύλιος.

Το σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν κατέληξε στη Μακεδονία. Ο Πτολεμαίος το άρπαξε, και ξεκίνησε ένας εμφύλιος που άλλαξε την ιστορία.

Must Read
Must Read: Οι Ρωμαίοι πήραν τους Έλληνες της Θράκης και τους έβαλαν να χτίσουν πόλεις στη Μοισία. Μία από αυτές υπάρχει ακόμα

Οι Ρωμαίοι πήραν τους Έλληνες της Θράκης και τους έβαλαν να χτίσουν πόλεις στη Μοισία. Μία από αυτές υπάρχει ακόμα

Οι Ρωμαίοι δεν κατέκτησαν απλώς τη Μοισία. Έχτισαν πάνω στις ελληνικές πόλεις της Θράκης.

Must Read
Must Read: Τους έβαλαν να σκάψουν λάκκους και μετά να σπρώξουν 13.000 πτώματα με γυμνά χέρια. Όποιος σταματούσε, τον πυροβολούσαν

Τους έβαλαν να σκάψουν λάκκους και μετά να σπρώξουν 13.000 πτώματα με γυμνά χέρια. Όποιος σταματούσε, τον πυροβολούσαν

Όταν οι Βρετανοί μπήκαν στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, βρήκαν 13.000 πτώματα. Και οι μόνοι που μπορούσαν να τα θάψουν… ήταν οι φονιάδες τους.

Must Read
Must Read: Το γράμμα που οι αρχαίοι φοβούνταν, οι Λατίνοι το έλεγαν “σκυλίσιο” και ο Σωκράτης το θεωρούσε μαγικό

Το γράμμα που οι αρχαίοι φοβούνταν, οι Λατίνοι το έλεγαν “σκυλίσιο” και ο Σωκράτης το θεωρούσε μαγικό

Οι Ρωμαίοι το έλεγαν «σκυλίσιο». Ο Πλάτων το θεωρούσε θεϊκό. Το γράμμα ρω κουβαλάει μια ιστορία δύναμης, έντασης και μαγείας, όπως κανένα άλλο γράμμα της ελληνικής γλώσσας.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας που ήταν πρίγκιπας ξένης χώρας, κατηγορήθηκε για προδοσία, γλίτωσε την εκτέλεση και πέθανε δηλητηριασμένος

Ο Έλληνας που ήταν πρίγκιπας ξένης χώρας, κατηγορήθηκε για προδοσία, γλίτωσε την εκτέλεση και πέθανε δηλητηριασμένος

Ήταν Έλληνας, πρίγκιπας σε ξένη χώρα, και κατέληξε να πεθάνει με δηλητήριο, μόνος, μακριά απ’ όλα.

Must Read
Must Read: Έκλεβε τη νύφη, της έκοβαν τα μαλλιά σύρριζα και της φορούσαν αντρικά. Ήταν ο γάμος στη Σπάρτη.

Έκλεβε τη νύφη, της έκοβαν τα μαλλιά σύρριζα και της φορούσαν αντρικά. Ήταν ο γάμος στη Σπάρτη.

Την άρπαζε σαν λάφυρο. Της έκοβαν τα μαλλιά σύρριζα, την έντυναν σαν άντρα και την πέταγαν σε καλύβα χωρίς φως

Must Read
Must Read: Για κάθε τσιγάρο που άναβες στην Ελλάδα, οι Άγγλοι έπαιρναν τον φόρο. Για κάθε σπίρτο, οι Γάλλοι. Για το ούζο, οι Ιταλοί.

Για κάθε τσιγάρο που άναβες στην Ελλάδα, οι Άγγλοι έπαιρναν τον φόρο. Για κάθε σπίρτο, οι Γάλλοι. Για το ούζο, οι Ιταλοί.

Δεν ήταν απλώς φόρος. Ήταν αποζημίωση. Για κάθε τσιγάρο, κάθε σπίρτο, κάθε ποτήρι ούζο, οι ξένοι δανειστές εισέπρατταν απευθείας.

Must Read