MUST READ

Έπλενε τα πατώματα στο παλάτι και έγινε ο πρώτος βασιλιάς που διάλεξε ο λαός της Ευρώπης

Δεν είχε γεννηθεί για βασιλιάς. Έπλενε πατώματα στο παλάτι. Κι όμως, ο Πεπίνος ο Βραχύς έγινε ο πρώτος που στέφθηκε με λαϊκή συναίνεση.
Έπλενε τα πατώματα στο παλάτι και έγινε ο πρώτος βασιλιάς που διάλεξε ο λαός της Ευρώπης

Δεν είχε γεννηθεί για βασιλιάς. Ήταν υπηρέτης. Μαγιορδόμος στο παλάτι, υπεύθυνος για τις καθημερινές δουλειές. Σκούπισε το αίμα των πολέμων, κανόνισε τα φαγητά των συμβουλίων, μάζεψε τους φόρους και όρισε τους ευγενείς που κυβερνούσαν στο όνομα ενός βασιλιά-σκιώδους. Και κάποια στιγμή, όταν όλοι ήξεραν πως η εξουσία είχε πια περάσει στα χέρια του, ρώτησε τον Πάπα αν επιτρέπεται να γίνει ο ίδιος βασιλιάς.

Ο Πάπας απάντησε «ναι». Και έτσι γεννήθηκε η πρώτη εκλεγμένη μοναρχία της Ευρώπης. Ο Πεπίνος ο Βραχύς, πατέρας του Καρλομάγνου, χρίστηκε βασιλιάς το 751. Δεν ήταν Μεροβίγγειος, δεν είχε θεϊκή καταγωγή, δεν ήταν «ελέω Θεού». Ήταν «ελέω Παλατιού». Και αυτό τα άλλαξε όλα.

Ο Πεπίνος έσπασε τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη της εποχής του: ότι ένας άνθρωπος γίνεται βασιλιάς μόνο επειδή έχει γεννηθεί από τον προηγούμενο. Οι Μεροβίγγειοι είχαν γίνει μαριονέτες εδώ και δεκαετίες. Κλεισμένοι σε μοναστήρια, ανίκανοι να κυβερνήσουν, ζούσαν από τη δόξα των προγόνων τους. Ο Πεπίνος πήρε τον τελευταίο από αυτούς, τον Χιλδέριχο, και του είπε «ως εδώ». Με την ευλογία της Εκκλησίας, ο μέχρι τότε «υπάλληλος» έγινε βασιλιάς. Και έπειτα έκτισε τη δική του δυναστεία.

Δεν βασίστηκε σε καταγωγή. Βασίστηκε σε κάτι πιο δυνατό: τη συναίνεση. Όχι του λαού όπως τη φανταζόμαστε σήμερα, αλλά του λαού που μετρούσε τότε —των ευγενών, των στρατηγών, των επισκόπων και των πολεμιστών. Των ανθρώπων που μπορούσαν να τον ανατρέψουν αν ήθελαν. Δεν το έκαναν. Τον ανακήρυξαν rex και τον έφεραν στους ώμους, όπως έκαναν οι Γερμανικές φυλές στους ήρωες της μάχης.

Για να κερδίσει τη στέψη, έδωσε πίσω στον Πάπα αυτό που είχε χάσει: έστειλε στρατό στην Ιταλία, νίκησε τους Λομβαρδούς και παρέδωσε στον Ποντίφικα τα εδάφη της Ραβέννας. Αυτή ήταν η «Δωρεά του Πεπίνου». Κι αυτή ήταν η αρχή των Παπικών Κρατών. Ο Πάπας είχε πια δική του χώρα. Και οι Φράγκοι είχαν δικό τους βασιλιά.

Ο Πεπίνος κυβέρνησε με ήπια δύναμη αλλά μεγάλη επιμονή. Έστρωσε τον δρόμο για την Αυτοκρατορία του γιου του, του Καρλομάγνου. Αλλά το όνομά του έμεινε στην Ιστορία για κάτι πιο μεγάλο: ήταν ο πρώτος που έγινε βασιλιάς όχι επειδή κληρονόμησε το στέμμα, αλλά επειδή το διεκδίκησε. Και το πήρε. Όχι με ξίφος. Με συναίνεση. Και με καθαρό πάτωμα.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Η χώρα που έχει χαλκό, κοβάλτιο, διαμάντια, χρυσό, πετρέλαιο, ουράνιο, coltan αξίας 24 τρισεκατομμυρίων και όμως είναι μια από τις 10 φτωχότερες του πλανήτη

Η χώρα που έχει χαλκό, κοβάλτιο, διαμάντια, χρυσό, πετρέλαιο, ουράνιο, coltan αξίας 24 τρισεκατομμυρίων και όμως είναι μια από τις 10 φτωχότερες του πλανήτη

Έχει ό,τι χρειάζεται ο κόσμος για να λειτουργεί. Χαλκό, κοβάλτιο, coltan, χρυσό, διαμάντια. Κι όμως, οι κάτοικοί του πεινάνε.

Must Read
Must Read: Οι 2 Σπαρτιάτες που πήγαν μόνοι τους στον Ξέρξη για να τους σκοτώσει. Γιατί δεν τους σκότωσε;

Οι 2 Σπαρτιάτες που πήγαν μόνοι τους στον Ξέρξη για να τους σκοτώσει. Γιατί δεν τους σκότωσε;

Σκοτώθηκαν Πέρσες πρέσβεις στη Σπάρτη. Κι όμως, χρόνια μετά, δύο νεαροί Σπαρτιάτες ταξίδεψαν μόνοι τους για να δώσουν τη ζωή τους.

Must Read
Must Read: Ο Αρχαίος Έλληνας που έλεγε ότι δεν υπάρχει κίνηση. Και όλοι τον κορόιδευαν. Μέχρι που ήρθε η κβαντική φυσική και τον επιβεβαίωσε

Ο Αρχαίος Έλληνας που έλεγε ότι δεν υπάρχει κίνηση. Και όλοι τον κορόιδευαν. Μέχρι που ήρθε η κβαντική φυσική και τον επιβεβαίωσε

Όταν ο Ζήνων έλεγε πως ο Αχιλλέας δεν φτάνει ποτέ τη χελώνα, τον περνούσαν για τρελό. Σήμερα, η φυσική παραδέχεται ότι ίσως είχε δίκιο.

Must Read
Must Read: Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο Ιωάννης Δ΄ Κρίσπος κυβέρνησε τη Νάξο και τα γύρω νησιά για σχεδόν μισό αιώνα. Από παιδί-δούκα έγινε σκιά ενός ηγέτη, δίνοντας στους Οθωμανούς ό,τι είχε για να μην τον καταστρέψουν.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Στη Θάσο πριν από 20.000 χρόνια δεν χρειαζόσουν καράβι για να πας. Ήταν ενωμένη με την ξηρά. Και λίγο αργότερα, έστελνε το λευκό της μάρμαρο στις πιο λαμπρές πόλεις του κόσμου.

Must Read
Must Read: Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Η ιστορία της λέξης «εργατοπατέρας» ξεκινά από τον Μεσοπόλεμο και τη σχέση κράτους και συνδικάτων.

Must Read
Must Read: Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν ξεκινήσει η ιστορία της Σπιναλόγκας, υπήρχε η Μεσκινιά. Μια χαράδρα έξω από τα τείχη του Χάνδακα, όπου οι λεπροί ζούσαν σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Must Read
Must Read: Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπέγραψε τη Συνθήκη του Βερολίνου και πήγε στην Κρήτη για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Εκεί όμως, ο στρατός του τον αγνόησε και οι Μουσουλμάνοι ήθελαν να τον σκοτώσουν.

Must Read
Must Read: Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Ήταν δάσκαλος από την Αρκαδία. Τον αμφισβήτησαν όταν αγωνίστηκε. Αλλά τελικά, ο Νικόλαος Γεωργαντάς σήκωσε πρώτος την ελληνική σημαία σε Ολυμπιακούς Αγώνες μπροστά σε όλο τον κόσμο.

Must Read