MUST READ

Έθαβαν τους νεκρούς τους με λίγο χώμα από την πατρίδα, για να ξεκουραστούν εκεί που δεν πρόλαβαν να γυρίσουν. Στον Πόντο

Δεν ήταν απλώς ένα μαντίλι με χώμα. Ήταν η γη που τους γέννησε, το τελευταίο που είχαν
Έθαβαν τους νεκρούς τους με λίγο χώμα από την πατρίδα, για να ξεκουραστούν εκεί που δεν πρόλαβαν να γυρίσουν. Στον Πόντο

Δεν το έκαναν για να θυμούνται. Το έκαναν γιατί πονούσαν. Οι Πόντιοι που ξεριζώθηκαν, πήραν ό,τι πιο ιερό μπορούσαν: λίγο χώμα από τις αυλές τους, από τα μονοπάτια τους, από τα νεκροταφεία των προγόνων. Το τύλιγαν σε ένα άσπρο πανί και το κρατούσαν μαζί τους. Και όταν έφευγε ένας από αυτούς, το έβαζαν στον τάφο του. Για να μη νιώσει ξένος στη νέα γη. Για να ξέρει ότι τον σκεπάζει πατρίδα.

Το έθαβαν μαζί του όπως έθαβαν παλιά σταφήλια, ξηρούς καρπούς ή το εικονοστάσι. Το μικρό εκείνο δέμα, που μύριζε χώμα και βροχή από τα βουνά του Πόντου, ήταν για τον καθένα ένας τελευταίος χαιρετισμός, ένα δίκαιο αντίο. Οι μάνες που το έβαζαν στο μαξιλάρι τους, ήξεραν ότι δεν θα ξαναδούν το σπίτι. Αλλά το όνειρο έμενε ζωντανό.

Δεν ήταν μόνο σύμβολο. Ήταν σώμα και ψυχή μαζί. Στα χωριά της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, σε προσφυγικούς συνοικισμούς της Αθήνας και του Πειραιά, Πόντιοι έθαβαν τους αγαπημένους τους με λίγο χώμα από την πατρίδα —όταν προλάβαιναν να πάρουν— ή έστω με ένα μικρό αντικείμενο που το άγγιξε η Ποντιακή γη. Ήθελαν να ξέρουν πως κάποια μέρα, έστω μεταφυσικά, θα ξαναγύριζαν.

Για τον Πόντο δεν είχαν πια τίποτα χειροπιαστό. Είχαν μόνο αυτό. Λίγο χώμα. Στα μαξιλάρια των γονιών, στα σεντούκια των γιαγιάδων, στα μαντήλια των κοριτσιών. Το πιο κοινό που έγινε το πιο πολύτιμο.

Η 19η Μαΐου δεν είναι απλώς μια ημερομηνία. Είναι η μέρα που ο πόνος έγινε μνήμη και η μνήμη ρίζα. Σήμερα, όσοι τους θυμόμαστε, κρατάμε ακόμα μέσα μας εκείνο το χώμα. Γιατί αν ξεχαστεί, τότε θα ‘χουν χαθεί για δεύτερη φορά.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο Ιωάννης Δ΄ Κρίσπος κυβέρνησε τη Νάξο και τα γύρω νησιά για σχεδόν μισό αιώνα. Από παιδί-δούκα έγινε σκιά ενός ηγέτη, δίνοντας στους Οθωμανούς ό,τι είχε για να μην τον καταστρέψουν.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Στη Θάσο πριν από 20.000 χρόνια δεν χρειαζόσουν καράβι για να πας. Ήταν ενωμένη με την ξηρά. Και λίγο αργότερα, έστελνε το λευκό της μάρμαρο στις πιο λαμπρές πόλεις του κόσμου.

Must Read
Must Read: Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Η ιστορία της λέξης «εργατοπατέρας» ξεκινά από τον Μεσοπόλεμο και τη σχέση κράτους και συνδικάτων.

Must Read
Must Read: Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν ξεκινήσει η ιστορία της Σπιναλόγκας, υπήρχε η Μεσκινιά. Μια χαράδρα έξω από τα τείχη του Χάνδακα, όπου οι λεπροί ζούσαν σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Must Read
Must Read: Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπέγραψε τη Συνθήκη του Βερολίνου και πήγε στην Κρήτη για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Εκεί όμως, ο στρατός του τον αγνόησε και οι Μουσουλμάνοι ήθελαν να τον σκοτώσουν.

Must Read
Must Read: Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Ήταν δάσκαλος από την Αρκαδία. Τον αμφισβήτησαν όταν αγωνίστηκε. Αλλά τελικά, ο Νικόλαος Γεωργαντάς σήκωσε πρώτος την ελληνική σημαία σε Ολυμπιακούς Αγώνες μπροστά σε όλο τον κόσμο.

Must Read
Must Read: Δεν σπούδασε ποτέ. Αλλά έγραψε τα λεξικά με τα οποία έμαθε να μιλά η Ελλάδα

Δεν σπούδασε ποτέ. Αλλά έγραψε τα λεξικά με τα οποία έμαθε να μιλά η Ελλάδα

Ήταν πρόσφυγας, αυτοδίδακτος, και δεν σπούδασε ποτέ. Κι όμως, ο Σκαρλάτος Βυζάντιος έγραψε τα πρώτα ελληνικά λεξικά. Από τα έργα του ξεκίνησε η Ελλάδα να βρίσκει τη φωνή της.

Must Read
Must Read: Μόλις 5 λεπτά από το Σύνταγμα μπορείς να δεις το μέρος που δικάστηκε ο Σωκράτης, δίδαξε ο Ζήνων, γεννήθηκε η Δημοκρατία και ξεκίνησαν τα Παναθήναια

Μόλις 5 λεπτά από το Σύνταγμα μπορείς να δεις το μέρος που δικάστηκε ο Σωκράτης, δίδαξε ο Ζήνων, γεννήθηκε η Δημοκρατία και ξεκίνησαν τα Παναθήναια

Μέσα στην καρδιά της Αθήνας, μόλις πέντε λεπτά από το Σύνταγμα, υπάρχει ένα μέρος που κράτησε ζωντανή την ιστορία της ανθρωπότητας. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, εδώ δίδασκε ο Ζήνων, εδώ απολογήθηκε ο Σωκράτης. Η Αγορά δεν ήταν απλώς μια πλατεία. Ήταν ο νους της πόλης.

Must Read
Must Read: Χρυσά νομίσματα της Αρχαίας Μακεδονίας σε μυστική συλλογή στη Γαλλία – Πού είναι η Ελλάδα;

Χρυσά νομίσματα της Αρχαίας Μακεδονίας σε μυστική συλλογή στη Γαλλία – Πού είναι η Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι ο νόμιμος κληρονόμος αυτής της ιστορικής περιόδου.

Must Read