MUST READ

Φέραμε από έξω επαγγελματία επαναστάση να αναλάβει τον Ελληνικό στόλο στην Επανάσταση. Πριν είχε αναλάβει της Χιλής, του Περού και της Βραζιλίας

Πριν τον φέρουν στην Ελλάδα, είχε γίνει εθνικός ήρωας στη Χιλή, το Περού και τη Βραζιλία.
Φέραμε από έξω επαγγελματία επαναστάση να αναλάβει τον Ελληνικό στόλο στην Επανάσταση. Πριν είχε αναλάβει της Χιλής, του Περού και της Βραζιλίας

Το 1827, η Ελλάδα αναζητούσε απεγνωσμένα κάποιον να συγκροτήσει, να ενισχύσει και κυρίως να εμπνεύσει τον ετοιμόρροπο επαναστατικό στόλο της. Ο πόλεμος είχε μπει σε νέα φάση, οι εμφύλιες διαμάχες είχαν εξαντλήσει τις δυνάμεις του Αγώνα και οι ναυτικές επιχειρήσεις είχαν περιοριστεί σε επιμέρους συγκρούσεις χωρίς στρατηγικό αποτέλεσμα. Κι όμως, σε μια κίνηση που θύμιζε περισσότερο Λατινική Αμερική παρά Βαλκάνια, οι Έλληνες αποφάσισαν να εμπιστευτούν τον στόλο τους σ’ έναν ξένο. Όχι απλώς έναν ξένο, αλλά έναν από τους πιο τολμηρούς και ασυνήθιστους ναυάρχους της εποχής: τον Τόμας Κόχραν.

Ο Τόμας Κόχραν ήταν ήδη θρύλος όταν δέχτηκε την πρόταση να πολεμήσει για την Ελλάδα. Είχε εκδιωχθεί από το βρετανικό ναυτικό με την κατηγορία της χειραγώγησης του χρηματιστηρίου, αλλά η φήμη του παρέμενε άθικτη. Το βιογραφικό του ήταν πιο απίθανο κι από μυθιστόρημα: είχε υπηρετήσει στον βρετανικό στόλο, είχε κατατροπώσει Γάλλους και Ισπανούς, είχε διαπρέψει σε επιχειρήσεις δολιοφθοράς και παράτολμων ελιγμών, είχε διοικήσει τον στόλο της Χιλής ενάντια στους Ισπανούς, είχε συντρίψει τα ναυτικά του Περού, είχε οργανώσει τον στόλο της Βραζιλίας κατά της Πορτογαλίας και είχε επιστρέψει με το παράσημο του ελευθερωτή σε τρεις διαφορετικές ηπείρους. Ο Κόχραν ήταν ο ναύαρχος που κάθε επανάσταση ήθελε, αλλά λίγες μπορούσαν να πληρώσουν.

Η ελληνική Επανάσταση όμως, μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου και τη διπλωματική πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων, είχε προσελκύσει πλέον διεθνή ενδιαφέρον. Το φιλελληνικό κίνημα ήταν ισχυρό, και ο Ιωάννης Καποδίστριας, γνωρίζοντας την ανάγκη για ένα ισχυρό ναυτικό, πρότεινε να στρατολογηθεί ένας αρχηγός με διεθνές κύρος. Ο Κόχραν, ελεύθερος πλέον από τις υποχρεώσεις του στην Αμερική, αποδέχθηκε. Όμως, όπως θα αποδεικνυόταν σύντομα, ο ρομαντισμός και η πραγματικότητα στην Ελλάδα του 1827 απείχαν έτη φωτός.

Ο Κόχραν δεν ήταν ένας απλός ξένος αξιωματικός· ήταν στρατηγική επιλογή, σύμβολο και ελπίδα. Έφτασε με προσωπικό επιτελείο, έφερε μαζί του γνώσεις, σχέδια και φιλοδοξίες για να μετατρέψει τον ελληνικό στόλο σε δύναμη πρώτου επιπέδου. Στο πλευρό του είχε τον Γεώργιο Φίνλεϊ, φιλέλληνα ιστορικό, και άλλους Βρετανούς αξιωματικούς. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι ο ελληνικός στόλος δεν ήταν καν στόλος. Ήταν ένα σύνολο αποσπασματικά εξοπλισμένων πλοίων, με πειρατική νοοτροπία και πλήρωμα αφοσιωμένο στους τοπικούς αρχηγούς και όχι σε έναν ξένο ναύαρχο, όσο ένδοξος κι αν ήταν.

Παρά τις δυσκολίες, ο Κόχραν δεν εγκατέλειψε. Οργάνωσε αποστολές, σχεδίασε επιθέσεις και προσπάθησε να συντονίσει τις ενέργειες των νησιωτών, των Σπετσιωτών και των Υδραίων, αλλά βρήκε μπροστά του ένα τείχος διχόνοιας, εσωτερικής αντιζηλίας και γενικευμένης απειθαρχίας. Πολλοί καπεταναίοι τον έβλεπαν ως απειλή και όχι ως σωτήρα. Οι επιχειρήσεις του, όπως η αποτυχημένη πολιορκία της Ακρόπολης ή η δράση στον Παγασητικό κόλπο, δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Ο ίδιος ο Κόχραν σημείωνε ότι «ποτέ στη ζωή μου δεν συνάντησα τόσο ηρωικούς μαχητές και τόσο απείθαρχους συμμάχους». Η σύγκριση ανάμεσα στην πειθαρχία του ναυτικού της Χιλής και την ασυδοσία της ελληνικής πλευράς ήταν σοκαριστική ακόμη και για έναν άνδρα που είχε πολεμήσει στις πιο ατακτες συνθήκες της Λατινικής Αμερικής. Είδε την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων, αλλά δεν μπόρεσε να σπάσει τα δεσμά της φαγωμάρας και της πολιτικής χειραγώγησης. Παραιτήθηκε λίγο αργότερα, το 1828, απογοητευμένος αλλά με αξιοπρέπεια.

Παρά τα περιορισμένα του αποτελέσματα στην Ελλάδα, η παρουσία του Κόχραν είχε ιδιαίτερο συμβολισμό. Ήταν η πρώτη φορά που μια ευρωπαϊκή επανάσταση ζητούσε βοήθεια από έναν “επαναστάτη επαγγελματία”, έναν άντρα που είχε κάνει την απελευθέρωση επαγγελματική αποστολή. Ο Τόμας Κόχραν έφυγε από την Ελλάδα με γεύση πικρίας αλλά και με σεβασμό για τον ελληνικό λαό. Το 1832 αποκαταστάθηκε πλήρως στη Βρετανία και έγινε τελικά ναύαρχος του βασιλικού στόλου. Στη συνείδηση πολλών, παρέμεινε ο ήρωας των τριών ηπείρων, ένας Οδυσσέας του 19ου αιώνα που αναζητούσε κάθε φορά μια νέα Ιθάκη να απελευθερώσει.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Πόσο ζύγιζαν οι αρχαίοι Έλληνες;

Πόσο ζύγιζαν οι αρχαίοι Έλληνες;

Πόσο ζύγιζαν οι αρχαίοι Έλληνες; Η επιστήμη έχει την απάντηση.

Must Read
Must Read: Τον τίμησαν βασιλιάδες, τον ξέχασε η Ελλάδα

Τον τίμησαν βασιλιάδες, τον ξέχασε η Ελλάδα

Γιατρός από τη Βυτίνα, ταξιδευτής χωρίς υποστήριξη, τιμημένος από ξένους βασιλιάδες και ξεχασμένος από την πατρίδα του. Ο Παναγιώτης Ποταγός ήταν ο μοναδικός Έλληνας εξερευνητής των νεότερων χρόνων.

Must Read
Must Read: Πώς η Μονάδα 731 έγινε το πιο αρρωστημένο εργαστήριο στην ιστορία

Πώς η Μονάδα 731 έγινε το πιο αρρωστημένο εργαστήριο στην ιστορία

Πειράματα χωρίς αναισθησία, παιδιά που κοβόντουσαν ζωντανά, πανώλη, ακρωτηριασμοί, χημικά. Η Μονάδα 731 δεν ήταν απλώς φρίκη. Ήταν επιστήμη χωρίς ψυχή.

Must Read
Must Read: Τον αιχμαλώτισαν, του έκοψαν το αυτί, έγινε στρατηγός και έσωσε την Ελλάδα με μια μόνο κίνηση

Τον αιχμαλώτισαν, του έκοψαν το αυτί, έγινε στρατηγός και έσωσε την Ελλάδα με μια μόνο κίνηση

Έχασε το αυτί του ως αιχμάλωτος, έγινε στρατηγός και με μια μόνο νυχτερινή κίνηση έριξε τη μοναρχία στην Ελλάδα.

Must Read
Must Read: Μπήκε με το άλογο στη θάλασσα και αυτοπυροβολήθηκε. Ο πιο ρομαντικός Έλληνας του 20ού αιώνα

Μπήκε με το άλογο στη θάλασσα και αυτοπυροβολήθηκε. Ο πιο ρομαντικός Έλληνας του 20ού αιώνα

Έζησε σαν ποίημα, αγάπησε τη γραμμή και το φως της Ελλάδας, έγραψε σαν να έκαιγε

Must Read
Must Read: Έλληνας ήταν ο πρώτος που έμαθε σανσκριτικά και τον είπαν Βραχμάνο

Έλληνας ήταν ο πρώτος που έμαθε σανσκριτικά και τον είπαν Βραχμάνο

Ένας Έλληνας που μετέφρασε το ιερό βιβλίο των Ινδών, έζησε στο Βαρανάσι και τον έλεγαν Βραχμάνο. Η συγκλονιστική ζωή του Δημήτριου Γαλανού.

Must Read
Must Read: Ελβετικό φράγκο: Ομαδική αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου από δανειολήπτες – Ζητούν αποζημίωση 100.000 ευρώ έκαστος

Ελβετικό φράγκο: Ομαδική αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου από δανειολήπτες – Ζητούν αποζημίωση 100.000 ευρώ έκαστος

Η αγωγή αυτή αποτελεί μόνο την αρχή.

Must Read
Must Read: Ματωμένες διακοπές στον παράδεισο: Η 11χρονη που έμεινε μόνη στη θάλασσα μετά από σφαγή!

Ματωμένες διακοπές στον παράδεισο: Η 11χρονη που έμεινε μόνη στη θάλασσα μετά από σφαγή!

Η Απίστευτη Ιστορία Επιβίωσης της Terry Jo Duperrault

Must Read
Must Read: “Μπες κυριολεκτικά μέσα στον άνθρωπο!” – Η έκθεση τομογραφίας που ξεγυμνώνει την ανατομία

“Μπες κυριολεκτικά μέσα στον άνθρωπο!” – Η έκθεση τομογραφίας που ξεγυμνώνει την ανατομία

Δείτε το βίντεο!

Must Read