MUST READ

Γιατί οι Γερμανοί μπορούν ακόμα να ανταλλάξουν μάρκα με ευρώ ενώ οι Έλληνες δεν μπορούν να ανταλλάξουν δραχμές;

Γιατί αποφάσισαν να κρατήσουν ανοιχτό το παράθυρο;
Γιατί οι Γερμανοί μπορούν ακόμα να ανταλλάξουν μάρκα με ευρώ ενώ οι Έλληνες δεν μπορούν να ανταλλάξουν δραχμές;

Η Γερμανία δεν κατήργησε το μάρκο αμέσως με την είσοδό της στο ευρώ, κυρίως λόγω των ιστορικών, οικονομικών και πολιτικών παραμέτρων που σχετίζονται με την εθνική υπερηφάνεια, την αξιοπιστία της γερμανικής οικονομίας και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην οικονομική πολιτική της χώρας.

Το γερμανικό μάρκο είχε μια ισχυρή και σταθερή παρουσία στην ιστορία της Γερμανίας και ήταν σύμβολο της οικονομικής ευημερίας της χώρας, ιδιαίτερα μετά τη διαδικασία της “γερμανικής οικονομικής θαύματος” (Wirtschaftswunder) της δεκαετίας του 1950 και 1960. Οι Γερμανοί είχαν μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση με το νόμισμά τους.

Το γερμανικό μάρκο θεωρείτο ένα από τα πιο σταθερά νομίσματα στον κόσμο, με τη γερμανική οικονομία να είναι μεταξύ των πιο ισχυρών της Ευρώπης. Υπήρχε ανησυχία ότι η εισαγωγή του ευρώ θα μπορούσε να πλήξει αυτή τη σταθερότητα, ιδίως επειδή το ευρώ θα ήταν ένα κοινό νόμισμα και η γερμανική οικονομία δεν θα είχε πλήρη έλεγχο πάνω του.

Η Γερμανία ήταν επιφυλακτική σχετικά με την οικονομική ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μετάβαση από εθνικά νομίσματα σε ένα ενιαίο νόμισμα. Πολλοί Γερμανοί πολίτες και πολιτικοί θεωρούσαν ότι η εισαγωγή του ευρώ θα μπορούσε να μειώσει τη δυνατότητα της Γερμανίας να ελέγχει τις οικονομικές της πολιτικές ανεξάρτητα.

Αν και το ευρώ αντικατέστησε το γερμανικό μάρκο το 2002, υπήρξε μια περίοδος μετάβασης όπου το μάρκο κυκλοφορούσε παράλληλα με το ευρώ. Οι Γερμανοί, ακόμα και μετά την υιοθέτηση του ευρώ, είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν τις τιμές τόσο σε ευρώ όσο και σε μάρκα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι πρώτοι χρόνοι μετά την εισαγωγή του ευρώ είχαν και κάποια οικονομική αβεβαιότητα, κυρίως εξαιτίας του αυξημένου πληθωρισμού και των τιμών που επηρεάστηκαν από τη μετάβαση σε νέο νόμισμα. Οι Γερμανοί, με την εμπειρία του μάρκου, ένιωθαν πιο ασφαλείς με το παλιό τους νόμισμα.

Είναι ακόμα δυνατό να έχεις μάρκα στη Γερμανία, αλλά μόνο για συλλεκτικούς σκοπούς. Το γερμανικό μάρκο (Deutsche Mark) ήταν το επίσημο νόμισμα της χώρας μέχρι το 2002, όταν η Γερμανία υιοθέτησε το ευρώ. Από τότε, το μάρκο δεν έχει καμία νομισματική αξία και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθημερινές συναλλαγές.

Ωστόσο, τα μάρκα μπορούν να εξακολουθούν να ανταλλάσσονται σε ευρώ μέσω της Bundesbank (της γερμανικής κεντρικής τράπεζας)

Η δυνατότητα ανταλλαγής μάρκων στη Γερμανία, αλλά όχι δραχμών στην Ελλάδα, οφείλεται σε διαφορετικές πολιτικές και αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών όταν έγινε η μετάβαση στο ευρώ.

Η Γερμανία είχε έναν από τους πιο ισχυρούς και σταθερούς νομισματικούς θεσμούς στην Ευρώπη κατά την περίοδο που κυκλοφορούσε το μάρκο. Όταν η Γερμανία υιοθέτησε το ευρώ το 2002, η Bundesbank (η γερμανική κεντρική τράπεζα) αποφάσισε να διατηρήσει για ένα χρονικό διάστημα τη δυνατότητα ανταλλαγής των μάρκων σε ευρώ. Αυτός ο χρόνος συνεχίστηκε μέχρι το 2012, όταν η Bundesbank σταμάτησε την ανταλλαγή των μάρκων σε ευρώ μέσω των εμπορικών τραπεζών, αλλά συνέχισε να το κάνει μέχρι και σήμερα μέσω της ίδιας της Bundesbank.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ το 2002, και η Τράπεζα της Ελλάδος, ακολουθώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αποφάσισε να διακόψει την ανταλλαγή δραχμών για ευρώ το 2002. Δηλαδή, από το 2002 και μετά, η δραχμή έχασε πλήρως την νομισματική της αξία ως μέσο πληρωμής και η δυνατότητα να την ανταλλάξεις για ευρώ έχει λήξει. Μια από τις αιτίες για αυτή την απόφαση ήταν η επιθυμία για ξεκάθαρη μετάβαση και πλήρη ενσωμάτωση στην Ευρωζώνη, χωρίς περιθώριο για ανεκμετάλλευτα νομίσματα ή οποιεσδήποτε παλιές νομισματικές αξίες.

Η γερμανική οικονομία και η Τράπεζα της Γερμανίας αποφάσισαν να κρατήσουν ανοιχτό το παράθυρο για την ανταλλαγή μάρκων, για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο νέο νόμισμα και να κατανοήσει ο κόσμος την αλλαγή με έναν πιο σταθερό τρόπο. Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα η αλλαγή έγινε με πιο απότομο τρόπο, για να διευκολυνθεί η πλήρης ένταξη στην Ευρωζώνη.

Εν κατακλείδι, η διαφορετική πολιτική της Bundesbank και της Τράπεζας της Ελλάδος ως προς τη διαχείριση των παλιών νομισμάτων εξηγεί γιατί οι Γερμανοί είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τα μάρκα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ οι Έλληνες δεν μπορούν να ανταλλάξουν δραχμές.

Διαβάστε επίσης στο sportime.gr

Πόσος ήταν ο βασικός μισθός επί Κώστα Καραμανλή;

Ενοχλούσε τους Αρχαίους Έλληνες η φαλάκρα; Έβαζαν περούκα;

#Tags

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Πώς βλέπουν οι Τούρκοι τη Γενοκτονία των Ποντίων;

Πώς βλέπουν οι Τούρκοι τη Γενοκτονία των Ποντίων;

Η Γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, αλλά η Τουρκία συνεχίζει να την αρνείται.

Must Read
Must Read: Μεγάλωσαν μαζί παιδί και χιμπατζή να δουν αν θα μιλήσει ο χιμπατζής και τελικά έκανε το παιδί ου ου ου σαν χιμπατζής

Μεγάλωσαν μαζί παιδί και χιμπατζή να δουν αν θα μιλήσει ο χιμπατζής και τελικά έκανε το παιδί ου ου ου σαν χιμπατζής

Οι Winthrop και Luella Kellogg έκαναν ένα πρωτοφανές πείραμα: μεγάλωσαν το παιδί τους μαζί με έναν χιμπατζή για να δουν αν το ζώο μπορούσε να μάθει να μιλάει.

Must Read
Must Read: Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος φαίνεται μελαμψός στο γνωστό ψηφιδωτό;

Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος φαίνεται μελαμψός στο γνωστό ψηφιδωτό;

Το ψηφιδωτό της Ισσού δείχνει τον Μέγα Αλέξανδρο με σκούρο δέρμα, γεγονός που έχει προκαλέσει απορίες.

Must Read
Must Read: Πότε σταμάτησαν οι Έλληνες να μιλάνε Αρχαία Ελληνικά;

Πότε σταμάτησαν οι Έλληνες να μιλάνε Αρχαία Ελληνικά;

Η μετάβαση από τα Αρχαία στα Νέα Ελληνικά ήταν μια διαδικασία αιώνων.

Must Read
Must Read: Γιατί έκλεψαν και έκοψαν τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν σε 240 κομματάκια;

Γιατί έκλεψαν και έκοψαν τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν σε 240 κομματάκια;

Ο εγκέφαλος του Άλμπερτ Αϊνστάιν αφαιρέθηκε χωρίς άδεια, κόπηκε σε 240 κομμάτια και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο

Must Read
Must Read: Πώς θα είναι οι άνθρωποι σε 20 χρόνια όταν δε θα χρειάζεται να σκέφτονται τίποτα γιατί θα τα σκέφτεται η τεχνητή νοημοσύνη;

Πώς θα είναι οι άνθρωποι σε 20 χρόνια όταν δε θα χρειάζεται να σκέφτονται τίποτα γιατί θα τα σκέφτεται η τεχνητή νοημοσύνη;

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη θα λαμβάνει όλες τις αποφάσεις, η ανθρώπινη σκέψη ίσως γίνει προαιρετική.

Must Read
Must Read: Ο πιο άτακτος πρίγκιπας της Ελλάδας: Έβαλε φωτιά στο playroom και έριξε τον αδερφό του με ένα αυτοκινητάκι από ύψος 2 μέτρων

Ο πιο άτακτος πρίγκιπας της Ελλάδας: Έβαλε φωτιά στο playroom και έριξε τον αδερφό του με ένα αυτοκινητάκι από ύψος 2 μέτρων

Ανακαλύψτε τις πιο απίστευτες σκανταλιές του πρίγκιπα Αλέξανδρου της Ελλάδας,

Must Read
Must Read: Έμαθε ελάχιστα γράμματα, σχεδόν αγράμματος, και όμως με τον τρόπο του μας άφησε τις σημαντικότερες πηγές για την Ελληνική Επανάσταση

Έμαθε ελάχιστα γράμματα, σχεδόν αγράμματος, και όμως με τον τρόπο του μας άφησε τις σημαντικότερες πηγές για την Ελληνική Επανάσταση

Ο Νικόλαος Κασομούλης, με ελάχιστη μόρφωση, αναδείχθηκε σε σημαντικό αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης

Must Read
Must Read: 20 Μαρτίου 1961 ο Μπιθικώτσης «έχασε τη φωνή» του

20 Μαρτίου 1961 ο Μπιθικώτσης «έχασε τη φωνή» του

(video) Ένα απρόσμενο γεγονός μοναδικό ίσως στην παγκόσμια «τραγουδιστική» ιστορία

Must Read
Must Read: Αν ήταν 20, θα γινόταν χαμός, γιατί έπρεπε να είναι ακριβώς 21 οι κανονιοβολισμοί;

Αν ήταν 20, θα γινόταν χαμός, γιατί έπρεπε να είναι ακριβώς 21 οι κανονιοβολισμοί;

Οι 21 κανονιοβολισμοί είναι μια από τις πιο τιμητικές στρατιωτικές παραδόσεις, με ρίζες στα παλιά πολεμικά πλοία που άδειαζαν τα κανόνια τους για να δείξουν ειρηνικές προθέσεις.

Must Read
Must Read: Τι είχε γράψει ο Καραϊσκάκης στη διαθήκη του για τα παιδιά του;

Τι είχε γράψει ο Καραϊσκάκης στη διαθήκη του για τα παιδιά του;

Στη διαθήκη του, ο Καραϊσκάκης άφησε χρήματα στα παιδιά του και ανέθεσε την προστασία τους σε άλλους

Must Read
Must Read: Η πρώτη του φορά ήταν σε ζαχαροπλαστείο που είχε κάνει τον πίσω χώρο μπουάτ. Μετά τραγούδησε σε όλη την Ελλάδα και τον άκουσαν όλοι οι Έλληνες

Η πρώτη του φορά ήταν σε ζαχαροπλαστείο που είχε κάνει τον πίσω χώρο μπουάτ. Μετά τραγούδησε σε όλη την Ελλάδα και τον άκουσαν όλοι οι Έλληνες

Από ένα μικρό ζαχαροπλαστείο που έγινε μπουάτ, μέχρι τις μεγαλύτερες σκηνές της χώρας, διέγραψε μια καριέρα που σημάδεψε το ελληνικό τραγούδι.

Must Read
Must Read: Ήξερες ότι ο νόμος λέει πως και οι γυναίκες στην Ελλάδα μπορούν να πάνε στρατό όπως οι άνδρες;

Ήξερες ότι ο νόμος λέει πως και οι γυναίκες στην Ελλάδα μπορούν να πάνε στρατό όπως οι άνδρες;

Ο νόμος στην Ελλάδα επιτρέπει στις γυναίκες να υπηρετήσουν εθελοντικά στον στρατό, αλλά η εφαρμογή του παραμένει περιορισμένη.

Must Read
Must Read: Πότε καταργήθηκε η προίκα στην Ελλάδα; Τι γινόταν παλιά με τις γυναίκες που δεν είχαν προίκα;

Πότε καταργήθηκε η προίκα στην Ελλάδα; Τι γινόταν παλιά με τις γυναίκες που δεν είχαν προίκα;

Για αιώνες, η προίκα καθόριζε τη μοίρα των γυναικών στην Ελλάδα.

Must Read
Must Read: Κατά τη διάρκεια του αγώνα του έδιναν ένα μπουκάλι που νόμιζες ότι είχε νερό αλλά είχε υδράργυρο. Το έκαναν για να κερδίσει

Κατά τη διάρκεια του αγώνα του έδιναν ένα μπουκάλι που νόμιζες ότι είχε νερό αλλά είχε υδράργυρο. Το έκαναν για να κερδίσει

Ο Ζαν Ρομπίκ ξεγέλασε τους αντιπάλους του στο Tour de France με ένα κόλπο που κανείς δεν μπορούσε να αποδείξει

Must Read
Must Read: Λίγο πριν πεθάνει λύγισε. Είμαι άραγε υπαίτιος για το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων;

Λίγο πριν πεθάνει λύγισε. Είμαι άραγε υπαίτιος για το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων;

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ πέρασε τα τελευταία του χρόνια βασανισμένος από ένα ερώτημα

Must Read
Featured: Αυτή είναι λογική μαφίας – Ανατριχιαστικός Λαζόπουλος για τον Βασίλη Καλογήρου

Αυτή είναι λογική μαφίας – Ανατριχιαστικός Λαζόπουλος για τον Βασίλη Καλογήρου

Ο Λάκης Λαζόπουλος έθεσε μια σοκαριστική ερώτηση που κανείς δεν τολμούσε να κάνει

Featured
Must Read: Έριξαν βαγόνια τρένου στον Ισθμό της Κορίνθου φεύγοντας για να προκαλέσουν ζημιά

Έριξαν βαγόνια τρένου στον Ισθμό της Κορίνθου φεύγοντας για να προκαλέσουν ζημιά

Κατά την αποχώρησή τους το 1944, οι Γερμανοί προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στη Διώρυγα της Κορίνθου, ρίχνοντας σιδηροδρομικά οχήματα και ανατινάζοντας τις γέφυρες της.

Must Read